Gå til hovedindhold

At holde malware væk fra din computer ved at bruge en god antivirus-pakke, der indeholder anti-spyware-software, er den bedste sikkerhedspraksis til at beskytte dine personlige oplysninger. Spyware er en almindelig form for malware, der indsamler oplysninger om dig og dine computervaner, som regel uden din viden.

Hvad er spyware?

Der findes flere former for spyware, som du kan støde på:

  • Indenlandsk spyware, som ofte bruges lovligt til at overvåge brug af computeren på arbejdspladsen eller af forældre til at holde styr på deres børns mobiltelefonvaner. Apps, der kan spore din smartphone, når du har tabt den, eller den er blevet stjålet, er endnu et eksempel på indenlandsk spyware med lovlig brug.

  • Overvågnings-spyware, der indsamler personlige oplysninger fra din computer og sender dem til en tredjepart. Dette kan f.eks. være legitimationsoplysninger såsom dine adgangskoder og kreditkortoplysninger.

  • Adware eller kommercielt spyware, som bruges til at indsamle oplysninger om dig til målrettet markedsføring. Det kan også udsætte dig for reklame i form af pop-ups eller som in-app-reklamer på din mobiltelefon.

  • Keylogger-spyware, som registrerer dine tasteanslag på computeren og sender dem til en tredjepart. Hvad der er særligt uhyrligt er, at det kan indsamle dine loginoplysninger, bankoplysninger eller andre følsomme oplysninger.

Hvor kommer spyware fra?

Mange computerbrugere får først computer- eller mobilt spywarenår de henter spil eller programmer, der indeholder adware. Gratis programmer er særlig udsatte for adware, men betalte apps er ikke immune. Det bekymrende ved dette er, at du de fleste gange ikke har givet dit udtrykkelige samtykke til at lade adwaren indsamle oplysninger om dig, og du har ingen kontrol over, hvilke oplysninger den indsamler.

Download og installation af softwareprogrammer indebærer også en risiko for spyware. Undertiden er spyware en del af installationspakken, og hvis du bare accepterer installationen, som den er, uden at kontrollere, hvad du præcist installerer, kan du indføre spyware på din computer. Hvis du klikker på en pop op-reklame, kan du også starte download af spyware.
Spyware kan udsætte dig for ubehagelige mængder reklamer, ændre dine søgeresultater, så du bliver præsenteret for flere reklamer eller overbebyrdes med pop-up-reklamer.

Fjernelse af spyware

En stærk anti-spyware-løsning kan gøre fjernelse af spywarenem nem, og sikre, at spywaren fjernes helt. Når du har kørt antispywaresoftwaren, skal du være opmærksom på, hvordan dit system virker. Kontrollér processer, vær bevidst om, hvad du kører, og sørg for, at dine firewall-indstillinger er korrekte.

For mobile enheder skal du overvåge dit dataforbrug for at sikre, at det er i overensstemmelse med dine forventninger og tidligere faktiske forbrug. Afvigelser fra det forventede forbrug kan signalere tilstedeværelse af spyware. Batterilevetiden er også en god indikator, da kortere batterilevetid kan indikere, at der kører uventede processer.

Gode råd til at undgå spyware

  • Installér en antispywareløsning til at køre i baggrunden, men kør den efter behov, hvis du har mistanke om, at du ved et uheld har fået spyware på din computer.

  • Før installation af software, programmer, værktøjslinjer eller tilføjelsesprogrammer er det vigtigt at undersøge tingene og læse anmeldelser fra forbrugere og virksomheder for at se, om nogen har klaget over adware eller spyware, som har hægtet sig på det downloadede program.

  • Download software fra websteder, du har tillid til. Selv om dette ikke altid er 100 % sikkert, er det langt mere sikkert end at downloade fra websteder, du aldrig har hørt om.

  • Blokér pop op-vinduer, og klik aldrig på noget ud over "X"'et til at lukke dem. Nogle gange kan det have konsekvenser blot at klikke et vilkårligt sted i pop op-vinduet.

  • Hold din browser opdateret for at sikre, at du har de nyeste sikkerhedsopdateringer. Din browser har også sikkerhedsindstillinger, som kan indstilles til at opretholde højere sikkerhedsstandarder.

  • Efter installation af noget nyt skal du kontrollere dine indstillinger, din browsers ydelser og processer. Kontrollér altid, om softwaren kører som forventet. Se efter software-persistens, som ofte er et afslørende tegn på spyware. Hvis softwaren er persistent, efter den er lukket, skal du køre din anti-spyware til at kontrollere og verificere.

Sådan giver anti-spyware din computer det bedste forsvar

At holde malware væk fra din computer ved at bruge en god antivirus-pakke, der indeholder anti-spyware-software, er den bedste sikkerhedspraksis til at beskytte dine personlige oplysninger.
Kaspersky Logo