Gå til hovedindhold

Digitalt fodaftryk – betydning og definition

Et digitalt fodaftryk – også kaldet en digital skygge eller et elektronisk fodaftryk – refererer til det spor af data, du efterlader, når du bruger internettet. Det omfatter websteder, du besøger, e-mails, du sender, og oplysninger, du sender online. Et digitalt fodaftryk kan bruges til at spore en persons onlineaktiviteter og -enheder. Internetbrugere skaber deres digitale fodaftryk enten aktivt eller passivt.

Hvad er et digitalt fodaftryk?

Når du bruger internettet, efterlader du et spor af information, der kaldes dit digitale fodaftryk. Et digitalt fodaftryk efterlades på mange måder – f.eks. når du slår noget op på sociale medier, abonnerer på et nyhedsbrev, efterlader en online anmeldelse eller handler online.

Nogle gange er det ikke altid indlysende, at du bidrager til dit digitale fodaftryk. Websteder kan f.eks. spore din aktivitet ved at installere cookies på din enhed, og apps kan indsamle dine data, uden du ved det. Når du giver en organisation adgang til dine oplysninger, kan de sælge eller dele dine data med tredjeparter. Endnu værre er det, at dine personlige oplysninger kan blive kompromitteret som en del af et datasikkerhedsbrud.

Man bruger ofte udtrykkene "aktiv" og "passiv" i forbindelse med digitale fodaftryk:

Aktive digitale fodaftryk

Et aktivt digitalt fodaftryk er det sted, hvor brugeren bevidst har delt oplysninger om sig selv – f.eks. ved at slå ting op eller deltage på sociale netværkssider eller onlinefora. Hvis en bruger er logget ind på et websted via registreret brugernavn eller profil, udgør deres opslag en del af vedkommendes aktive digitale fodaftryk. Andre aktiviteter, der bidrager til aktive digitale fodaftryk, omfatter udfyldelse af en onlineformular – f.eks. abonnement på et nyhedsbrev – eller accept af cookies i din browser.

Passive digitale fodaftryk

Der oprettes et passivt digitalt fodaftryk, når der indsamles oplysninger om brugeren, uden at denne er klar over, at det sker. Det sker f.eks., når websteder indsamler oplysninger om, hvor mange gange brugere besøger et websted, hvor de kommer fra, og deres IP-adresse. Det er en skjult proces, som brugerne måske ikke indser, finder sted. Andre eksempler på passive fodaftryk omfatter sociale netværkssider og annoncører, der bruger dine likes, delinger og kommentarer til at profilere dig og målrette dig med specifikt indhold.

Hvorfor er digitale fodaftryk vigtige?

Digitale fodaftryk er vigtige, fordi:

 • De er relativt permanente, og når dataene er offentlige – eller endda halvoffentlige, som det kan være tilfældet med Facebook-indlæg – har ejeren kun ringe kontrol over, hvordan andre vil bruge dem.
 • Et digitalt fodaftryk kan afgøre en persons digitale omdømme, som nu betragtes som lige så vigtigt som deres offlineomdømme.
 • Arbejdsgivere kan researche på potentielle medarbejderes digitale fodaftryk, især deres sociale medier, inden de træffer beslutninger om ansættelse. Universiteter og andre uddannelsesinstitutioner kan tjekke deres potentielle studerendes digitale fodaftryk, før de optager dem på en uddannelse.
 • Ord og billeder, du sender online, kan misfortolkes eller ændres og medføre utilsigtet lovovertrædelse.
 • Indhold, der er beregnet til en privat gruppe, kan sprede sig til en bredere kreds, hvilket potentielt kan skade relationer og venskaber.
 • Cyberkriminelle kan udnytte dit digitale fodaftryk ved at bruge det til phishing til at opnå kontoadgang eller oprette falske identiteter baseret på dine data.  

Af disse grunde er det værd at overveje, hvad dit digitale fodaftryk siger om dig. Mange mennesker forsøger at administrere deres digitale fodaftryk ved at være forsigtige med deres onlineaktiviteter for at kontrollere de data, der kan indsamles i første omgang. 

Eksempler på digitale fodaftryk

En internetbruger kan have hundredvis af elementer, der indgår i det digitale fodaftryk. Nogle af de måder, hvorpå brugerne tilføjer deres digitale fodaftryk, omfatter:

Onlineshopping

 • Køb fra e-handelswebsteder
 • Tilmelding til rabatordninger eller oprettelse af en konto
 • Download og brug af shoppingapps
 • Tilmelding til nyhedsbreve

Netbank

 • Brug af en mobilapp til netbank
 • Køb eller salg af aktier
 • Abonnement på finansielle publikationer og blogs
 • Åbning af en kreditkortkonto

Sociale medier

 • Brug af sociale medier på din computer eller dine enheder
 • Login på andre websteder ved hjælp af dine legitimationsoplysninger på sociale medier
 • Kontakt med venner og kontakter
 • Deling af oplysninger, data og fotos med dine forbindelser
 • Brug af et datingwebsted eller en datingapp

Læse nyheder

 • Abbonnement på en online nyhedskilde
 • Se artikler i en nyhedsapp
 • Tilmelding til et tidsskrifts nyhedsbrev
 • Deling af artikler og oplysninger, du læser

Sundhed og fitness

 • Brug af fitnesstrackere
 • Brug af apps til sundhedsoplysninger
 • Registrering af din e-mailadresse i et motionscenter
 • Abonnement på sundheds- og fitnessblogs
Næsten alle onlineaktiviteter bidrager til dit digitale fodaftryk. Billedet viser en person, der holder sin telefon og sit kreditkort oppe foran en computerskærm med et shoppingvindue åbent.

Beskyt dit digitale fodaftryk

Fordi arbejdsgivere, universiteter og andre kan se søge efter din online identitet, er det en god idé at være opmærksom på dit digitale fodaftryk. Her er nogle tips til beskyttelse af dine personlige data og administration af dit onlineomdømme.

Brug søgemaskiner til at kontrollere dit digitale fodaftryk

Indtast dit navn i søgemaskiner. Medtag dit for- og efternavn og eventuelle variationer af stavemåder. Hvis du har ændret dit navn, skal du søge efter både nuværende og tidligere navne. Ved at gennemgå søgeresultaterne kan du få en fornemmelse af, hvilke oplysninger om dig der er offentligt tilgængelige. Hvis nogle af resultaterne viser dig i et negativt lys, kan du kontakte webstedsadministratoren med henblik på at få det fjernet. Hold øje med, hvornår dit navn nævnes på nettet, ved at opsætte Google Alerts.

Reducer antallet af informationskilder, der nævner dig

Ejendomswebsteder og krak.dk offentliggør måske flere oplysninger om dig, end du bryder dig om. Disse websteder indeholder ofte personlige oplysninger som dit telefonnummer, din adresse og alder. Hvis du ikke er tryg ved dette, kan du kontakte webstederne og anmode om at få fjernet oplysningerne.

Begræns mængden af data, du deler

Hver gang du giver dine personlige oplysninger til en organisation, udvider du dit digitale fodaftryk. Du øger også muligheden for, at en af disse organisationer lagrer dine data, misbruger dem eller er udsat for et sikkerhedsbrud, så dine data kommer i de forkerte hænder. Så før du indsender en eventuel formular, bør du overveje, om det er risikoen værd. Er der andre måder at få disse oplysninger eller tjenester på uden at dele dine data?

Dobbelttjek dine privatlivsindstillinger

Privatlivsindstillingerne på sociale medier giver dig mulighed for at bestemme, hvem der ser dine indlæg. Gennemgå disse indstillinger, og sørg for, at de er indstillet til et niveau, du er fortrolig med. For eksempel giver Facebook dig mulighed for at begrænse visningen af dine indlæg til venner og lave tilpassede lister over personer, der kan se bestemte indlæg. Vær dog opmærksom på, at indstillingerne for beskyttelse af personlige oplysninger kun beskytter dig på det pågældende sociale medie.

Undgå overdeling på sociale medier

Sociale medier gør det nemt at komme i kontakt med andre, men kan også gøre det nemt at dele for meget. Tænk dig om en ekstra gang, før du afslører din placering eller rejseplaner eller andre personlige oplysninger. Undgå at afsløre dit telefonnummer eller din e-mailadresse i Om mig-sektionen på sociale medier. Det er også en god idé at lade være med at "like" din egen bank, dit lægehus, apotek osv., da dette kan lede cyberkriminelles opmærksomhed hen til dine vigtige personlige konti.

Undgå usikre websteder

Sørg for, at du handler på en sikker hjemmeside – URL'en skal starte med https:// i stedet for http:// - "S'et" står for "sikker" og viser, at siden har et sikkerhedscertifikat. Der bør også være et hængelåseikon til venstre for adresselinjen. Del aldrig fortrolige oplysninger på usikrede websteder, især betalingsoplysninger.

Undgå at afsløre private data på offentlige Wi-Fi-netværk

Et offentligt Wi-Fi-netværk er i sagens natur mindre sikkert end dit personlige netværk, da du ikke ved, hvem der konfigurerer det, eller hvem der ellers ser med. Undgå at udlevere økonomiske oplysninger, når du bruger offentligt Wi-Fi-netværk.

Slet gamle konti

En måde at reducere dit digitale fodaftryk på er ved at slette gamle konti. f.eks. profiler på sociale medier, som du ikke længere bruger, eller abonnementer på nyhedsbrevet, som du ikke længere læser. Ved at fjerne inaktive konti minimerer du eksponeringen for potentielle datasikkerhedsbrud.

Opret stærke adgangskoder, og brug en adgangskodeadministrator

En stærk adgangskode hjælper med at sikre dig på internettet. En stærk adgangskode er lang og består af mindst 12 tegn og ideelt set flere, og den indeholder en blanding af store og små bogstaver samt symboler og tal. Jo mere kompleks og involveret koden er, jo sværere er den at knække. En adgangskodeadministrator hjælper med at generere, gemme og administrere alle dine adgangskoder i én sikker onlinekonto. Hold dine adgangskoder hemmelige – undgå at dele dem med andre eller at skrive dem ned. Prøv at undgå at bruge den samme adgangskode til alle dine konti, og husk at ændre koderne løbende.

Hold øje med dine lægejournaler

Praktiser god datahygiejne ved regelmæssigt at gennemgå dine lægejournaler. Identitetstyve retter sig mod medicinske og sundhedsmæssige oplysninger samt økonomiske data. Når kriminelle bruger dine personlige oplysninger til at få lægebehandling i dit navn, kan deres helbredsjournaler blive sammenflettet med din egen.

Log ikke på med Facebook 

Det er praktisk at logge ind på websteder og apps ved hjælp af Facebook. Men hver gang du logger ind på et tredjepartswebsted ved hjælp af dine Facebook-legitimationsoplysninger, giver du den pågældende virksomhed tilladelse til at bruge dine Facebook-brugerdata, hvilket potentielt bringer dine personlige oplysninger i fare.

Hold softwaren opdateret

Forældet software kan rumme et væld af digitale fodaftryk. Hvis du ikke har installeret de seneste opdateringer, kan cyberkriminelle få adgang til disse oplysninger. Cyberkriminelle kan nemt få adgang til offerets enheder og data ved at udnytte sårbarheder i softwaren. Du kan hjælpe med at forhindre dette ved at holde softwaren opdateret. Ældre software kan være mere sårbar over for angreb fra hackere.

Gennemgå din mobilbrug

Angiv en adgangskode til din mobilenhed, så den ikke kan tilgås af andre personer, hvis du mister den. Når du installerer en app, skal du læse brugeraftalen. Mange apps afslører, hvilken type oplysninger de indsamler, og hvad de kan bruges til. Disse apps kan udvinde personlige data, f.eks. din e-mail, placering og onlineaktiviteter. Kontroller, at du er fortrolig med de oplysninger, der deles, før du bruger appen.

Tænk, før du slår noget op

Det, du slår op eller oplyser online, fortæller hvem du er, og det samme gør det, andre afslører om dig. Aspekter af dit digitale fodaftryk, f.eks. uploadede fotografier, blogkommentarer, YouTube-videoer og Facebook-indlæg, vises muligvis ikke på den måde, du gerne vil fremstå. Skab et positivt digitalt fodaftryk ved kun at opslå de ting, der bidrager til det billede af dig, som du vil have andre til at se.

Handl hurtigt efter et sikkerhedsbrud

Hvis du har mistanke om, at dine data er blevet kompromitteret i et brud, skal du straks foretage de nødvendige tiltag. Hvis der er tale om et økonomisk sikkerhedsbrud, skal du kontakte din bank eller kreditkortudbyder for at rapportere bruddet. Skift eventuelle adgangskoder, der er lækket. Hvis det er en adgangskode, du har brugt til andre konti, skal du opdatere den på tværs af alle relevante konti.

Brug en VPN-forbindelse

Når du bruger et virtuelt privat netværk, også kaldet VPN, kan det hjælpe med at beskytte dit digitale fodaftryk. Dette skyldes, at VPN-forbindelser maskerer din IP-adresse, hvilket gør dine online handlinger næsten umulige at spore. Dette beskytter dine personlige oplysninger online og kan forhindre websteder i at installere cookies, der sporer din internetbrowserhistorik. Kaspersky Secure Connection giver dig mulighed for en sikker forbindelse mellem din enhed og en internetserver, hvor ingen kan overvåge eller få adgang til de data, du udveksler.

Relaterede artikler:

Hvad er et digitalt fodaftryk? Og hvordan beskytter man det mod hackere?

Et digitalt fodaftryk er det spor af data, du efterlader, når du bruger internettet. Eksempler på digitale fodaftryk, aktive og passive digitale fodaftryk, og hvordan du beskytter dit digitale fodaftryk.
Kaspersky Logo