Gå til hovedindhold

Kryptovaluta er blevet super populært de seneste år, hvor mange investorer har købt deres første krypto. Men investorerne er ikke de eneste, der er interesserede i kryptovaluta – det er hackerne og svindlerne også, og de leder altid leder efter deres næste offer. En afgørende del af investering i kryptovaluta er at beskytte sin kryptowallet godt og grundigt. Hvad er så en kryptowallet, hvordan fungerer den, og ikke mindst - hvordan beskytter man den?

Hvad er en kryptowallet?

En kryptowallet, eller kryptopung, er et program eller en fysisk enhed, der gemmer offentlige og private nøgler til konti med kryptovaluta. En nøgle består af en lang række af tilfældige tegn. En offentlig nøgle kan sammenlignes med et kontonummer i banken - som er informationer, du kan godt kan dele med andre. En privat nøgle er til gengæld lige som koden til banken eller dankortet, og således information, du skal passe på og holde for dig selv.

Begrebet wallet eller 'pung' er lidt en metafor, da kryptowallets ikke rummer nogen kryptovaluta på samme måde, som fysiske tegnebøger gemmer kontanter. De kan bare se den offentlige hovedbog - altså kryptovalutaernes registreringssystem - også altså se balancen på diverse adresser, så du kan handle med valutaerne.

Hvordan fungerer kryptowallets?

Kryptovalutaerne ligger på en blockchain, og kryptowallet-programmet lader dig arbejde med indholdet på den givne blockchain. Blockchainen er en offentlig hovedbog, der gemmer data i såkaldte blokke. Det er lister med transaktioner, midlerne på en given adresse, og oplysninger om den, der ejer nøglen til disse midler. Wallet’en gemmer adresserne og giver ejeren mulighed for at interagere med blockchainen, mens den også lader andre se metadataene på en given adresse.

Alle kryptowallets gør det muligt for brugerne at sende, modtage og gemme krypto. Nogle har også en funktion, der kan købe og bruge kryptovaluta. Visse wallets har flere andre funktioner, som fx at udveksle tokens, deponere tokens for et fast afkast til brugerne, plus adgang til dApps – decentrale applikationer – som bygger på forskellige netværk.

Hver wallet har sine egne, særlige attributter. Generelt omfatter de trin, du typisk følger, når du sender eller modtager penge via en kryptowallet, følgende:

  • For at modtage midler, skal du hente en adresse fra din wallet. Gå til funktionen 'generer adresse' i din wallet. Klik på den, og kopier den alfanumeriske adresse eller QR-kode og del den med den person, der vil sende dig krypto.
  • For at sende midler, skal du bruge adressen på den modtagende wallet. Gå til 'send'-funktionen i din wallet og indtast adressen på den wallet, du vil sende krypto til. Vælg den mængde krypto, du vil sende, og klik på 'bekræft'. Det er vigtigt at forstår, at det samme aktiv eller den samme valuta findes i mange blockchains. Når du sender, skal du altså være helt sikker på modtageradressen. I bedste fald, lader din wallet dig ikke sende valutaen, i værste fald går den bare tabt. Nogle blockchains kræver også ekstra meta-information, som en memo-note.

Nogle brugere sender en lille testoverførsel, før de sender større mængder krypto, bare for en sikkerheds skyld. Når man sender krypto, koster det et gebyr, der betales til såkaldte ’minere’ eller minearbejdere, for at håndtere transaktionen.

Typer af kryptowallets

Kryptowallets findes i to forskellige kategorier. Det er 'varme' og 'kolde' wallets.

Varme og kolde kryptowallets

Varme wallets

En varm wallet refererer til enhver kryptowallet, der er forbundet til internettet. De er ofte mere almindelige, fordi de er nemmere at bruge. Forbindelsen til nettet gør dem både nemmere at bruge, men også mere sårbare over for hackere. Derfor anbefaler man sjældent at gemme større mængder kryptovaluta i en varm wallet.

Kolde wallets

Omvendt er en kold wallet en kryptowallet, som er offline og altså ikke er forbundet til internettet. Da man kun kan bruge blockchainen via internettet, betragtes kolde wallets som langt sikrere end deres varme brødre. Når det er sagt, er kolde wallets mere komplicerede og kræver større teknisk viden. Derfor bruges de oftere af mere erfarne krypto-investorer eller brugere med mange aktiver.

Typer af varme wallets

Der findes forskellige former for varme wallets. Det gælder fx.:

Desktop-wallets

Desktop-wallets opbevarer en brugers private nøgler sikkert og trygt på computerens harddisk. 

Web-wallets

Web-wallets er wallets fra en tredjepart, som giver adgang til brugerens valuta, via en browser.

Mobile wallets

Mobile wallets giver brugerne mulighed for at sende eller modtage kryptovaluta på en sikker måde, via deres telefon.

Typer af kolde wallets

Hardware- eller papirwallets er de to mest populære former for kolde wallets, der tilhører hver sin ende af teknologispektret. Papirwallets er den ultimative, lavteknologiske løsning, mens hardwarewallets typisk indeholder avancerede, højteknologiske komponenter. Begge betragtes som super sikker måder at beskytte krypto på.

Papirwallets

En papirwallet er en wallet, som er helt offline, hvor nøglerne skrives ned eller printes på papir og opbevares et sikkert sted.

Hardwarewallets

En hardwarewallet er en ret teknologisk løsning, som tilbyder sikre måder at opbevare private nøgler på - og fås i flere forskellige formater. De fysiske enheder, der ofte ligner et USB-drev eller en lille fjernbetjening, er offline, medmindre de sættes til en computer eller mobil enhed. Hardwarewallets sikres med en PIN-kode, som man bør gemme sikkert og godt. Hardwarewallets har også en huskevenlig adgangssætning, der bruges til at gendanne adgangen til en anden enhed, hvis walleten går i stykker eller mistes. Også her, anbefaler vi at gemme sætningen separat, sikkert og godt. Det er også vigtigt at opbevare selve enheden et sikkert sted – for hvis du mister den, er dine kryptokonti låst, og der er ingen låsesmed i verden, der kan låse dem op for dig.

Custodial vs. non-custodial wallets

Ud over varme og kolde wallets, skildrer man også mellem såkaldte custodial og non-custodial wallets. Den største forskel er balancen mellem sikkerhed og hvem der er ansvarlig for at sikre walletens private nøgler.

En custodial wallet betyder, at du er den absolut eneste, der har de private nøgler til dine kryptoaktiver. Hvis du glemmer adgangskoden til din wallet, er der ingen "glemt adgangskode?" funktion, der kan hjælpe dig (selvom du kan nulstille den og gendanne den fra seed- eller gendannelsessætningen). Selvom manglen på det sikkerhedsnet indebærer en lidt større risiko, betragtes non-custodial wallets som de sikreste. Her behøver du aldrig at bekymre dig om eventuelle sikkerhedsbrud hos en tredjeparts virksomhed. Hvis du tror på, at du selv kan passe på dine aktiver, kan det være den bedste løsning for dig. 

En custodial wallet er knap så sikker, men involverer en tredjepart, der kan hjælpe dig med at logge ind og styre dine kryptokonti. Custodial wallets er ofte webbaserede, og den største fordel er, at de typisk er nemmere at bruge. Selvom legitime, custodial wallets sætter sikkerheden ekstremt højt, er der altid mulighed for brud - især fordi kryptokonti er rigtigt attraktive mål for cybersvindlerne. 

Hvilken kryptowallet er den rigtige for dig?

Før du vælger din kommende kryptowallet, skal du vurdere dine prioriteter og balancen mellem brugervenlighed og sikkerhed. Overvej, hvor let tilgængelig du ønsker, at din krypto skal være, og hvor megen sikkerhed du er villig til at give til gengæld. Det gør det lettere at finde netop den wallet, der passer bedst til dig.

En mand med en kryptowallet

Sådan beskytter du din kryptowallet

Det er vigtigt at beskytte din kryptowallet, især når man tænker på de seneste eksempler på hacking af kryptowallets. Sikkerhedstip, der minimerer faren for hacking af kryptowalleten:

Skift adgangskoden regelmæssigt og brug en adgangskodeadministrator

Det er vigtigt at vælge en stærk adgangskode, opbevare den sikkert og skifte det ofte. Når du vælger adgangskoden til din kryptowallet eller enhver anden, følsom hjemmeside, skal du vælge noget helt unikt, i stedet for en eksisterende adgangskode, du benytter flere andre steder. Sørg for, at din adgangskode ikke indeholder nogen personlige oplysninger. I stedet for at gemme adgangskoderne i din browser, er det sikrere at have dem i en password manager eller adgangskodeadministrator, som Kaspersky Premium med indbygget Password Manager. Det er en god vane at ændre din adgangskode regelmæssigt, fx hver sjette måned.

Konfigurer tofaktor-godkendelsen

Sørg for at aktivere tofaktor-godkendelsen. Det er en af de bedste måder at afskrække tyvene på. Hvis din enhed bruger biometrisk godkendelse, er det bare endnu bedre. Det betyder, at det bare kræver en scanning af dit ansigt, din stemme eller dit fingeraftryk at tilgå dine konti. 

Opbevar dine investeringer i flere wallets

Som med andre typer investeringer, er det sjældent klogt at lægge alle æg i én kurv. I stedet for at lægge alle dine NFT'er og kryptovalutaer i én wallet, bør du dele dem over to eller flere. Når du søger airdrops, der giver gratis NFT'er, og bruger nye DEX'er og aktiviteter, skal du bruge en wallet, som er adskilt fra din primære. Jo større investering, jo vigtigere er det at opbevare midlerne forskellige steder. Mange investorer bruger en varm wallet til daglige transaktioner samt en kold wallet til at opbevare aktiver, der bruges på længere sigt, som fx ens pensionsopsparing.

Vær på vagt over for phishing 

Pas på phishere, der kan være vedholdende, når der forsøger at få adgang til dine krypto-konti. Hvis nogen beder om din private nøgle via e-mail, sms eller telefon, skal du bare ignorere beskeden og være ekstra opmærksom. Del aldrig din private nøgle med nogen. Phishing forsøger ofte at udnytte folks følelser for at narre dem til at afsløre personlige oplysninger. Lad dig ikke snyde af beskeder, der ligner konkurrencer! Eller kryptofirmaer, der bare skal bruge din private nøgle for at gendanne dine konti.

Det er også en god idé at undgå at logge ind på din kryptobørs, medmindre du er helt sikker på, du er på den rigtige side. Gem linket i dine favoritter, eller indtast URL'en direkte - i stedet for at klikke på et link, nogen har sendt dig.

Adskil al handel med kryptovaluta fra dine personlige konti

Hold din handel med krypto adskilt fra dine personlige og arbejdskonti. Opret en e-mail, som er dedikeret til din kryptowallet, i stedet for at bruge en personlig, skole- eller arbejds-e-mail, som du kan miste adgangen til. Lad være med at tilgå din kryptowallet på en arbejds- eller offentlig computer. Overvej at bruge en separat enhed til al din kryptohandel, som fx en separat bærbar eller smartphone.

Afslør aldrig oplysninger om din wallet

Selvom det kan være fristende at dele dine bedste kryptoinvesteringer på de sociale medier, virker det som en åben invitation til enhver hacker eller angriber. Mange mennesker handler helt anonymt med krypto for at undgå enhver forbindelse til deres identitet. Undgå derfor altid at afsløre nogen oplysninger om din kryptohandel på sociale medier, som fx hvilken børs, du bruger, eller gevinster og tab.

Dobbelttjek altid adressen på modtagerens wallet.

En afsender eller modtager af kryptovaluta identificeres kun af adressen. Adressen er en række af alfanumeriske tegn og specialtegn, som typisk er på 26 til 35 tegn. Før du sender kryptovaluta til en anden wallet, skal du altid dobbelttjekke modtagerens ID. Skadelig software kan redigere og indsætte en forkerte adresse på en wallet, der reelt tilhører en hacker. Når først transaktionen er gennemført, kan den aldrig tilbageføres på blockchainen - så tjek alting meget omhyggeligt, før enhver transaktion.

Installer opdateringer automatisk

Uanset hvilken enhed du bruger, skal du altid holde den opdateret med den nyeste software, så du benytter de seneste sikkerhedsrettelser. For at gøre det nemmere, kan du sætte opdateringerne til at installeres automatisk. Ud over selve enheden skal du også sørge for, at de programmer, der er installeret på den pågældende enhed, er opdaterede.

Undgå offentligt Wi-Fi

Brug ikke offentligt Wi-Fi, når du tilgår din kryptobørs eller dine konti. Når det er muligt, så brug et VPN, der skjuler din IP-adresse og placering. Du kan bruge VPN på enhver enhed, som fastholder dit sikkerhedsniveau og skjuler dine aktiviteter. Et VPN laver en krypteret tunnel, der skjuler og sikrer din aktivitet på nettet, så du har fuld kontrol over dine data.

Tjek dine konti løbende

Det er vigtigt at tjekke din kryptowallet regelmæssigt, så du ved, at alt på dine konti er som det skal være - og du hurtigt registrerer en evt. mistænkelig aktivitet. Hvis du mener, at der er noget galt med din wallet, skal du annullere eventuelle kreditkort, som er knyttet til din konto og ændre din adgangskode omgående.

Følg med i alt omkring de seneste kryptotrusler

Cyberangreb udvikler sig konstant, også dem, der går efter krypto. Det samme gælder heldigvis også metoderne, som beskytter det. Læs nyheder om opdateringer og nye angreb eller trusler. Dermed kan du reagere hurtigt, hvis din kryptowallet bliver sårbar.

Brug en god og effektiv antivirus

En godt antivirus sikrer en solid beskyttelse mod kryptohacking og phishing. Programmerne scanner alle de sider og links, du forsøger at benytte, markerer potentielle phishing-angreb og passer på dine wallets. Brug en god og effektiv antivirus, som Kaspersky Premium - og hold den opdateret, så du altid har glæde af den nyeste og bedste beskyttelse.

Relaterede produkter:

Læs mere:

Hvad er en kryptowallet, og hvordan beskytter du den

En kryptowallet gemmer offentlige og private nøgler til handel med kryptovaluta. Læs om, hvordan kryptowallets virker, de forskellige slags wallets og hvordan du beskytter dem.
Kaspersky Logo