Gå til hovedindhold

Hvad er QR-koder, og hvordan fungerer de?

Du har sandsynligvis set QR-koder. De er overalt, fra websteder til reklamer. De ligner lidt stregkoder, men i stedet for lodrette striber består de af firkantede mønstre. Efterhånden som et stigende antal virksomheder begynder at bruge dem, bliver de mere og mere genkendelige, og mange smartphones findes nu med indbyggede QR-læsere.

Men hvad er disse såkaldte QR-koder, og hvordan fungerer de? Her er alt, hvad du har brug for at vide...

Definition: Hvad står QR for?

QR står for “Quick Response”.

Selvom de ser simple ud, er QR-koder faktisk i stand til at gemme masser af data. Men uanset hvor meget de indeholder, når de bliver scannet, skal QR-koden give brugeren adgang til oplysninger med det samme - hvorfor det kaldes en Quick Response-kode.

En kort historie om QR-koden

Det første QR-kodesystem blev opfundet i 1994 af det japanske firma Denso Wave, et datterselskab af Toyota. De havde brug for en nøjagtig metode til at spore køretøjer og dele på under fremstillingen. For at kunne opnå dette udviklede de en type stregkode, der kunne kode kanji, kana og alfanumeriske tegn.

Mere end blot en stregkode

Almindelige stregkoder kan kun læses i en retning - top til bund. Det betyder, at de kun kan gemme en lille mængde information, normalt i et alfanumerisk format.

Men en QR-kode læses i to retninger (hvorfor det undertiden også kaldes ”to-dimensionel stregkode”) - top til bund og højre til venstre. Dette giver mulighed for at rumme en større mængde data.

Udviklingsteamet bag QR-koden ønskede at gøre koden let at scanne, så de ikke spildte tid på at ramme den rigtige vinkel, og de ønskede, at den skulle have et karakteristisk design for at gøre den nem at identificere. Dette fik dem til at vælge den ikoniske firkantede form, der stadig bruges i dag.

Den første QR-kode tog over et år at udvikle. Den var i stand til at indeholde op til 7.000 tal plus kanji-tegn, og den kunne læses ti gange hurtigere end en normal stregkode.

Family is sitting on the couch

QR-koden bliver open source

Da den først blev frigivet, blev QR-koden hurtigt implementeret i bilindustrien. Dette var især vigtigt på det tidspunkt, da mange forbrugere i Japan krævede større gennemsigtighed i store virksomheders produktion. De ville vide nøjagtigt, hvor deres produkter var kommet fra - ikke kun biler, men også mad, farmaceutiske produkter og andre produkter. QR-koden blev derfor gradvist integreret i hele fremstillingsindustrien.

Denso Wave var venlige nok til at gøre deres QR-kode offentligt tilgængelig, mens de erklærede, at de ikke ville påråbe sig deres patentrettigheder. Dette betød, at enhver nu kan fremstille og bruge deres egne QR-koder, også i dag. Imidlertid gik ibrugtagningen af idéen langsomt. Mens QR-koder i sig selv var lette at fremstille, var QR-læsere generelt ikke tilgængelige for offentligheden. Det var indtil...

2002: de første mobile QR-læsere

I 2002 blev de første mobiltelefoner, der havde indbyggede QR-læsere, markedsført i Japan. Dette førte til en stigning i antallet af virksomheder, der bruger QR-koder, og de første QR-koder, der var klar til forbrugere, begyndte at ses.

I mellemtiden fortsatte teknologien med at udvikle sig. I 2004 blev der oprettet en mikro QR-kode og i 2008 blev iQR-kode - som havde rektangulære moduler - frigivet.

Omkring denne tid ramte den første iPhone markedet, hvilket bragte QR-læsere i hænderne på et større antal forbrugere over hele verden. Da de indså potentialet med QR-koder til salg og marketing, begyndte fabrikanter og organisationer at skabe deres egne.

QR-koders gyldne tidsalder

I 2012, atten år efter starten, blev QR-koden tildelt en Good Design Award for industrielt design.

På dette tidspunkt havde QR-koden spredt sig rundt i verden - den kunne ses overalt fra reklametavler til magasiner til foldere og også på nogle ret usædvanlige steder.

Selv i dag, i 2020, udvikler Denso Wave fortsat på deres originale design. Deres moderne QR-koder har integrerede løsninger som sporbarhed, mærkevarebeskyttelse og anti-forfalskning. Der er også mange nye anvendelser til QR-koden, fra overførsel af betalinger til bestemmelse af placering af genstande inden for Augmented Reality.

Hvordan fungerer QR-koder?

Mønstrene i QR-koder repræsenterer binære koder, som kan tolkes for at afsløre de data, der er gemt i koden.

En QR-læser kan identificere en standard QR-kode baseret på de tre store firkanter på ydersiden af QR-koden. Når den først har identificeret disse tre former, ved den, at alt inde i firkanten er en QR-kode.

QR-læseren analyserer derefter QR-koden ved at nedbryde det hele til et gitter. Den ser på det individuelle gitterfelt og tildeler hver enkelt en værdi baseret på, om det er sort eller hvidt. Derefter grupperer det gitterfelternefor at skabe større mønstre.

QR-kode på mobil

Hvad er bestanddelene af en QR-kode?

En standard QR-kode kan identificeres baseret på seks komponenter:

Stille zone

Dette er den tomme hvide kant rundt om en QR-kode. Uden denne grænse vil en QR-læser ikke være i stand til at bestemme, hvad der kan og ikke kan findes i QR-koden på grund af ’støj’ fra eksterne elementer.

Findemønster

QR-koder indeholder normalt tre sorte firkanter i nederste venstre, øverste venstre og øverste højre hjørne. Disse firkanter fortæller en QR-læser, at den ser på en QR-kode, og hvor de udvendige grænser for koden ligger.

Justeringsmønster

Dette er en anden, mindre firkant indeholdt et sted i nærheden af det nederste højre hjørne, der sikrer, at QR-koden stadig kan læses, hvis den er skæv eller i vinkel.

Tidsmønster

Dette er en L-formet linje, der løber mellem de tre firkanter i findemønsteret. Tidsmønsteret hjælper læseren med at identificere individuelle firkanter inden for hele koden og gør det også muligt for en beskadiget QR-kode stadig at blive læst.

Versionsinformation

Dette er et lille informationsfelt i nærheden af den øverste højre findemønstercelle. Dette identificerer, hvilken version af QR-koden der læses (se “Hvad er de fire versioner af QR-koden?”).

Dataceller

Resten af QR-koden kommunikerer de faktiske oplysninger, dvs. URL, telefonnummer eller meddelelse, den indeholder.

Hvad er de fire versioner af QR-koden?

QR-koder kan bruges til mange forskellige formål, men når det kommer til typer, er der fire bredt accepterede typer. Den anvendte version bestemmer, hvordan data kan gemmes og kaldes "input mode". Det kan være numerisk, alfanumerisk, binært eller kanji. Typen af tilstand kommunikeres via feltinformationsfeltet i QR-koden.

Numerisk tilstand

Dette gælder for decimaler 0 til 9. Dette er den mest effektive lagringstilstand med op til 7.089 tilgængelige tegn.

Alfanumerisk tilstand

Dette gælder for decimaler 0 til 9 plus store bogstaver A til og med symbolerne $,%, *, +, -,., / Og: samt et mellemrum. Det giver mulighed for at gemme op til 4296 tegn.

Byte-tilstand

Dette gælder for tegn fra ISO-8859-1 tegnsættet. Det gør det muligt at gemme 2.953 tegn.

Kanji-tilstand

Dette er til dobbeltbyte-tegn fra Shift JIS-tegnsættet og bruges til kodning af tegn på japansk. Dette er den originale tilstand, først udviklet af Denso Wave. Imidlertid er det siden blevet det mindst effektive med kun 1.817 tegn, der er tilgængelige til opbevaring.

Der er også en anden kanji-tilstand kaldet Udvidet kanalfortolkning (ECI) -tilstand, der specificerer kanji-tegnsættet UTF-8. Nogle nyere QR-kodelæsere vil imidlertid ikke kunne læse dette tegnsæt.

Der er to yderligere tilstande, der er ændringer af de andre typer:

Struktureret tilføjelsestilstand

Denne koder data på tværs af flere QR-koder, hvilket gør det muligt at læse op til 16 QR-koder på samme tid.

FNC1-tilstand

Dette tillader, at en QR-kode fungerer som en GS1-stregkode.

Kan en QR-kode bruge flere tilstande?

Det er muligt, så længe hver QR-kode indeholder det korrekte versionsinformationsfelt.

betaling med QR-koder

Hvad er fordelene ved QR-koder?

QR-koden blev designet til at forbedre designet af en stregkode.

 Det kan indeholde mere information end en stregkode

En stregkode kan kun indeholde en enkelt informationsstreng i form af en numerisk kode. Dette gør det nyttigt i miljøer som detailhandel, da det hurtigt og præcist kan identificere et produkt, der har et unikt nummer knyttet til det. Dog kan det ikke gøre meget mere end det.

En QR-kode kan i mellemtiden indeholde meget mere information og mange forskellige typer (f.eks. ord og tegn). Alt dette gøres på omtrent samme plads som en stregkode, og den er lige så let at generere og udskrive.

Færre fejl

Har du nogensinde haft en vare med til kassen og scannet stregkoden, og maskinen herefter foreslår en helt anden vare? Dette er en sjælden situation, men det sker normalt, fordi en stregkode ikke er beskyttet mod duplikering. Den højere informationskapacitet for en QR-kode giver imidlertid plads til, at der kan indbygges en sikkerhed mod fejl.

Let at læse

I modsætning til stregkoder, der kræver særlig teknologi til at læse og tolke, kan QR-koder læses og forstås af smartphones og digitale kameraer. Dette gør dem meget mere nyttige til ting som f.eks. forbrugerrettede marketingkampagner.

Let at udskrive

Som en stregkode kræver en QR-kode kun sort/hvid udskrivning (selvom enhver farve eller endda flere farver kan bruges).

Mere sikker

Det er muligt at kryptere oplysningerne i QR-koder, hvilket giver et ekstra beskyttelsesniveau.

Hvad er de forskellige typer af QR-kode?

Det er muligt at oprette QR-koder i mange forskellige former og stilarter, men der ses oftest fem typer. De har alle den samme funktion - de ser bare lidt anderledes ud.

QR kode

Dette er den originale version af QR-koden oprettet af Denso Wave i 1990erne. Den er let at identificere ved hjælp af de tre findemønstre i nederste venstre, øverste venstre og øverste højre hjørne.

Aztec-kode

Mens den ligner en QR-kode, indeholder Aztec-koden, udviklet af Welch Allyn, kun et findemønster lige i midten.

En Aztec-kode, der linker til kaspersky.com

MaxiCode

Denne type QR-kode bruges af USAs posttjeneste. Den svarer til den aztekiske kode, idet den placerer findemønsteret i midten, men den bruger et bikubemønster i stedet for firkanter.

En maxicode, der linker til kaspersky.com

PDF417

Den mærkeligt navngivne PDF417 blev opfundet i 1991 af Ynjiun Wang fra Symbol Technologies og ligger 3 år før QR-koden. Det ligner meget en blanding mellem en QR-kode og en stregkode og kan let genkendes på dens rektangulære form.

En PDF417, der linker til kaspersky.com

Semaco

Semacode er udviklet af en softwarevirksomhed med samme navn og er en datamatrix, der ligner en almindelig QR-kode meget, men ikke har genkendelige findemønstre.

En Semacode, der linker til kaspersky.com

Hvordan scanner jeg en QR-kode på min iPhone, iPad eller Android-enhed?

De fleste smartphones har indbyggede QR-scannere. Nogle af de nyeste smartphones, der er kommet på markedet, såsom den nyeste Google Pixel-telefon og iPhones, har QR-scannere indbygget i deres kameraer.

hvordan man bruger QR-koder

Selv nogle tablets, såsom Apple iPad, har QR-læsere indbygget i deres kameraer.

Nogle ældre enheder kræver muligvis en speciel app til at læse QR-koder, men der er masser af disse apps tilgængelige i Apple App Store og Google Play.

Scanning af en QR-kode med din enhed kunne ikke være lettere:

 1. Åbn QR-læserapplikationen eller kameraet på din smartphone
 2. Ret det mod QR-koden - du vil være i stand til at pege med dit kamera fra enhver vinkel og stadig modtage de nødvendige oplysninger
 3. Dataene vises øjeblikkeligt på skærmen - hvis f.eks. QR-koden indeholder kontaktoplysninger, vil disse øjeblikkeligt blive downloadet til din telefon

Hvilke oplysninger kan QR-koder indeholde?

Ligesom en stregkode gemmer en QR-kode data. Disse data kan omfatte URL´s til hjemmesider, telefonnumre eller op til 4.000 tegns tekst.

QR-koder kan også bruges til:

 • Direkte link for at downloade en app i Apple App Store eller Google Play
 • Godkendelse af onlinekonti og verificering af login-detaljer
 • Få adgang til wi-fi ved at gemme krypteringsdetaljer såsom SSID, adgangskode og krypteringstype
 • Send og modtag betalingsoplysninger

Hvor findes QR-koder?

QR-koder blev oprindeligt opfundet for at hjælpe med at spore dele i bilproduktion, og de bruges stadig i hele fremstillingsindustrien.

Du kan også finde QR-koder, der bruges af andre virksomheder, der har brug for at holde øje med produkter og forsyninger, såsom byggeri, teknik og detailbranchen.

De bruges også af posttjenester over hele verden. Da de indeholder en stor mængde information, såsom postadresser, bliver de mere og mere brugt til at spore pakker.

QR-koder bruges nu også på universiteter til at hjælpe med kontakten til de studerende. De ses nu overalt fra klasselokalet til biblioteket, hvor de bruges til at hjælpe studerende med at finde de bøger, de leder efter.

Eksempler på QR-kodebrug i markedsføring og reklamekampagner

De steder, hvor du sandsynligvis ser QR-koder i det daglige, er i salgs- og marketingkampagner.

Mange annoncører kan godt lide at bruge QR-koder i deres kampagner, fordi det giver en hurtigere og mere intuitiv måde at dirigere folk til websteder end ved at indtaste URL'er manuelt.

De kan endda bruges til at linke direkte til produktsider online. Hvis du for eksempel leder efter den nøjagtige kjole, som en model bar på en plakat, kan en QR-kode lede dig direkte til en webside, hvor du kan købe den.

Du kan også finde QR-koder på emballagen til nogle af dine yndlingsprodukter. Disse QR-koder kan give dig oplysninger om produktet, såsom ernæringsoplysninger, eller særlige tilbud, som du kan bruge til næste gang.

QR-kode brug og definition

Du kan placere en QR-kode næsten overalt. Så bliv ikke overrasket, hvis du begynder at se dem på visitkort, skilte og endda kvitteringer.

Hvordan opretter du en QR-kode?

Det er meget lettere at oprette en QR-kode, end du måske tror.

Der er snesevis af QR-kodegeneratorer, der kan downloades til din smartphone via Apple App Store og Google Play.

Du kan også generere dem online ved hjælp af et antal websteder, såsom:

Fordelene ved at bruge en QR-kodegenerator er, at du nemt kan generere en QR-kode baseret på de oplysninger, du indtaster (uanset om det er en URL, et kontaktkort, en kalenderbegivenhed eller tekst), tilpasse designet med forskellige farver og umiddelbart downloade og dele billedfilen.

Når du har designet din QR-kode, kan du genskabe den ved hjælp af forskellige medier. Så længe formen på QR-koden kan læses og forstås af en smartphone, kan du oprette en QR-kode til næsten alt.

Kreative måder at oprette QR-koder på

I Zhengzhou, Kina, mødtes mere end 2.500 studerende fra Sias International College i 2017 for at danne verdens største menneskelige QR-kode. Eleverne skabte et mønster ved hjælp af opslåede paraplyer, der målte 51 meter på tværs. Da det blev scannet, modtog eleverne et særligt tilbud fra samkørselstjenesten Didi-Express.

Også i Kina, i landsbyen Xilinshui, blev over 130.000 enebærtræer plantet på knap 5 ha i form af en QR-kode som kunne ses fra oven. Da den blev scannet, henviste den til Xilinshuis officielle turistside.

Mange virksomheder har fundet andre kreative steder til at oprette QR-koder. Her er nogle af de mere fantasifulde måder, vi har set folk bruge QR-koder:

 • Som et gummistempel
 • På t-shirts
 • På til/frav gavekort

QR-kode - Ofte stillede spørgsmål

Skal QR-koder være i sort / hvid?

Nej, de kan faktisk være enhver farve, så længe kontrasten mellem lyse og mørke områder er stor. Faktisk kan QR-koder endda være flerfarvede.

Bruger mange mennesker QR-koder?

Data antyder, at brug af QR-koder øges. Ifølge Scanova og Statista, anslås det at 11 millioner husholdninger vil scanne en QR-kode i 2020 - dette er en stor stigning fra de anslåede 9,76 millioner scanninger i 2018.

Dette skyldes tre hovedårsager: brug af smartphones er steget fra 10% i 2014 til 36% i 2018, mens højhastigheds mobiltinternet voksede fra 48% i 2014 til 61% i 2018. Mange nye smartphones har nu også QR-scannere indbygget, hvilket giver flere mennesker muligheden for at scanne QR-koder, når de er rundt omkring.

Er QR-koder sikre?

Da QR-koder indeholder en masse data, er det muligt, at de kan bruges til at skjule phishing-oplysninger.

Kyndige hackere kan også bruge QR-koder til at henvise brugerne til skjult malware-downloads eller tvinge brugerens mobiltelefon til at sende premium-tekstmeddelelser.

Og i tilfælde af QR-koder, der peger på URL'er, er der potentialet for, at det domæne, de dirigerer brugere til, kunne blive hacket. I et berømt eksempel har en tysk krydderivirksomhed, der skal forblive unavngivet, uheldigvis henvist brugere, der scannede deres QR-kode til en pornohjemmeside.

Sådan beskytter du dig mod ondsindede QR-koder

Det er ikke til at vide, hvor og hvornår du måske støder på en inficeret QR-kode. Derfor er det vigtigt at vælge en QR-scanner, du ved, at du kan stole på.

Kaspersky QR-scanner kontrollerer øjeblikkeligt, om et scannet link er sikkert, inden oplysningerne sendes til dig som bruger.

På den måde ved du, om der ligger en fare skjult bag en QR-kode, såsom:

 • En phishing-svindel
 • En tvungen app-download eller premium-SMS-svindel
 • Farlige links

Kaspersky QR-scanner giver dig stadig alt, hvad du har brug for af en QR-scanner, f.eks. at tilføje kontakter til din telefon. Men den opretter også en log over tidligere scanninger, så du kan spore tilbage for at se, hvornår og hvor du måske er blevet kompromitteret.

Relaterede links:

Kaspersky QR-scanner til iOS

En guide til QR-koder, og hvordan du scanner QR-koder

Hvad er en QR-kode, og hvordan fungerer de? Vi lærer dig alt, hvad du har brug for at vide om disse gådefulde og innovative stregkoder.
Kaspersky Logo