content/da-dk/images/repository/isc/2017-images/malware-img-04.jpg

SIKKERHEDSDEFINITION

Ransomware er ondsindet software, der inficerer din computer og viser meddelelser, der opkræver et gebyr, der skal betales for at få systemet til at fungere igen. Denne type malware er kriminel pengeafpresning, der installeres ved hjælp af vildledende links i en e-mail, en onlinemeddelelse eller på et websted. Den kan låse en computerskærm eller kryptere vigtige, forudvalgte filer med en adgangskode.

Eksempler på Ransomware

Scareware er den enkleste type ransomware. Den bruger afskrækkelsestaktikker eller intimidering til at narre ofrene til at betale. Det kan være i form af falsk antivirussoftware, hvor en besked pludselig dukker op og hævder, at din computer har forskellige problemer, og at det kræver en onlinebetaling for at løse dem!

Niveauet for denne type angreb varierer. Nogle gange kan brugeren blive bombarderet med endeløse advarsler og pop op-beskeder. Andre gange vil computeren holde helt op med at fungere. Men der findes en anden type ransomware, der kan foregive at være fra politiet ved at åbne en side, der tilsyneladende tilhører et lokalt politikontor, og påstå, at computerbrugeren er blevet taget i at udføre ulovlige aktiviteter online. Derefter låses filer inde i krypterede filer, der er svære at knække, hvilket gør det svært for brugeren at gendanne filerne, medmindre der betales en løsesum.

Typiske angreb vil opkræve mellem $100 og $200. Andre angreb går efter meget mere, især hvis hackeren ved, at de data, der holdes som gidsel, ville medføre et betydeligt og direkte økonomisk tab for en virksomhed. Det betyder, at de cyberkriminelle, som har opsat disse svindelnumre, kan skrabe store pengesummer til sig.

Uanset hvilket scenarie, og selv om der betales løsesum, er der ingen garanti for, at computerbrugerne vil kunne få fuld adgang til deres systemer igen. Mens nogle hackere kræver, at ofrene betaler via Bitcoin, MoneyPak eller andre onlinemetoder, kan hackerne også kræve oplysninger om kreditkort, hvilket tilføjer et nyt niveau af økonomisk tab.

Historien om Ransomware

De første tilfælde blev konstateret i Rusland i 2005. Siden har svindelen bredt sig til hele verden, hvor nye typer rammer ofrene med succes. I september 2013 dukkede CryptoLocker op og gik målrettet efter alle versioner af Windows! Det er lykkedes den at inficere hundredtusindvis af personlige computere og virksomhedssystemer. Ofrene åbnede intetanende e-mails, der gav sig ud for at være kundesupport fra FedEx, UPS, DHS og andre virksomheder. Da den først var aktiveret, krævede malwarens timer på skærmbilledet en gennemsnitlig betaling af $300 inden for 72 timer. Nogle versioner påvirkede lokale filer og flytbare medier. United States Computer Emergency Response Team advarede om, at malwaren kunne gå fra maskine til maskine, og rådgav brugere af inficerede computere til straks at fjerne inficerede maskiner fra deres netværk.

Kasperskys sikkerhedseksperter har kunnet afkode kapret data, men de indrømmer, at det ikke altid er muligt, hvis krypteringen er meget stærk, hvilket er tilfældet med CryptoLocker. Det er afgørende for private brugere og virksomheder regelmæssigt at sikkerhedskopiere deres computere for at undgå tab af vigtige data.

Forebyggelse og fjernelse

Computerbrugere bør sikre, at deres firewalls er aktiverede, undgå tvivlsomme websites og være påpasselige med at åbne mistænkelige e-mails. Valg af gennemprøvet antivirussoftware fra en pålidelig virksomhed kan hjælpe med at beskytte computeren mod de seneste trusler fra ransomware.

Hvad er ransomware?

Ransomware er ondsindet software, der inficerer din computer og viser meddelelser, der opkræver et gebyr, der skal betales for at få systemet til at fungere igen.

Kaspersky Logo