Gå til hovedindhold

Malware, også kendt som "malicious software," kan klassificeres på forskellige måder med henblik på at sondre mellem de forskellige typer af malware. Skelnen og klassificering af forskellige typer malware er vigtigt for at forstå, hvordan de kan inficere computere og enheder, den trussel, de udgør, og hvordan du kan beskytte dig mod dem.

Kaspersky Lab klassificerer alle former for ondsindet software eller potentielt uønskede objekter, der detekteres af Kasperskys antivirusprogram – klassificering af malwareelementer i henhold til deres aktivitet på brugernes computere. Klassifikationssystemet, der bruges af Kaspersky, bruges også af en række andre antivirus-leverandører som basis for deres klassifikationer.

Malwarens "klassifikationstræ"

Kasperskys klassifikationssystem giver hvert detekteret element en klar beskrivelse og en bestemt placering i "klassifikationstræet", der er vist nedenfor. I diagrammet "klassifikationstræ":

  • Vises de former for adfærd, der udgør den mindste trussel, i den nederste del af diagrammet.
  • Vises de former for adfærd, der udgør den største trussel, i den øverste del af diagrammet.

Malwaretyper med flere funktioner

Enkelte malwareprogrammer indeholder ofte flere ondsindede funktioner og spredningsrutiner – og uden nogen yderligere klassificeringsregler kan dette føre til forvirring.

F.eks. kan en bestemt malware spredes via en vedhæftet fil i en e-mail og som filer via P2P-netværk. Programmet kan også have evnen til at høste e-mailadresser fra en inficeret computer uden brugerens samtykke. Med dette sortiment af funktioner, ville programmet kunne klassificeres korrekt som Email-Worm, P2P-Worm eller Trojan-Mailfinder. For at undgå denne forvirring, anvender Kaspersky et sæt regler, som entydigt kan kategorisere et ondsindet program som havende en bestemt adfærd, uanset hvilke programfunktioner:

  • "Klassifikationstræet" viser, at hver adfærd er blevet tildelt sit eget trusselsniveau.
  • I "klassifikationstræet" udkonkurrerer de adfærdsmønstre, der udgør en højere risiko, de adfærdsmønstre, der repræsenterer en lavere risiko.
  • Så… i vores eksempel, udgør Email-Worm en større trussel end adfærden ved både P2P-Worm eller Trojan-Mailfinder – og derfor ville vores eksempel på ondsindet program blive klassificeret som en Email-Worm.

Flere funktioner med lige stort trusselsniveau

Beskyt dine enheder og data mod alle klasser af malware

Læs mere om trusler… og hvordan Kaspersky Lab kan forsvare dig imod dem:

Typer af malware

I løbet af årene har ondsindet software – eller malware – udviklet sig til..
Kaspersky Logo