Gå til hovedindhold

Instagram-svindel er blevet overvældende populær blandt cyberkriminelle. Sociale medier har gjort det nemt for fremmede at opnå din tillid ved at efterligne folk eller mærker. Undertiden tilbringer disse svindlere uger med at tale med dig, før de begynder med deres svindel. Når denne risiko stiger, skal du kende tegnene på en svindel for at undgå at blive frarøvet dine penge og/eller identitet.

Online-svindel har udviklet sig til at blive mere bedragerisk, i takt med at vores digitale liv fortsætter med at vokse. Instagram-phishing er kun et af mange troværdige svindelnumre, der let kan gøre dig til et offer.

Så det er vigtigt at lære at identificere en Instagram-svindel for alle brugere på platformen.

Hvad er Instagram-svindel?

Instagram-svindlere bruger forskellige metoder til at gøre dig til offer for tyveri eller et angreb. Normalt går disse cybersvindlere efter noget værdifuldt som penge eller fortrolige oplysninger. Nogle kan endda prøve at bruge dig som mellemmand til spredning af ondsindet kode til dine kære eller kolleger.

Under alle omstændigheder ender du med at tage en beslutning, der kan påvirke dig selv og dem omkring dig. Problemet er, at svindlerne ikke altid gør det let at forblive rationel. Effektiv svindel har en tendens til at udnytte dine følelser og foregive at være pålidelig. De bedste svindlere er meget opmærksomme på detaljer og gør det svært at bestride deres ægthed.

Dit bedste forsvar er at være opmærksom på de mest populære svindelnumre på Instagram.

Family is sitting on the couch

Instagram-phishing-risici

Instagram-phishing er den mest udbredte måde, som svindlere stjæler din identitet og dine personlige konti på. Phishing involverer en meddelelse, der opfordrer eller overtaler dig til at udføre en handling, der normalt involverer penge- eller oplysninger om login til konti.

Svigagtige meddelelser er forklædt som kommende fra en pålidelig person eller et mærke, du måske kender, og illusionen af ægthed kan være præcis nok til at narre dig til at give hackeren, hvad de vil have.

Instagram selv har identificeret følgende svindelnumre:

 • Romantik svindlere beder dig om penge efter at have fået din tillid, normalt ved hjælp af flirt eller forførelse.
 • Lotteri svindlere hævder, at du har vundet noget og anmoder om et gebyr for at give dig belønningen.
 • Job svindlere tilbyder dig hjælp med at tjene penge, hvis du giver dine bankoplysninger til overførslen af betalingen.
 • Lånesvindelnumre påstår, at du kan låne penge øjeblikkeligt mod et mindre gebyr.
 • Falsk investering svindel narrer dig til at foretage en lille investering med lovning om at den vil vokse. ’Cash flipping’ svindel er især relevant på platformen.
 • Betalt abonnementssvindel lokker dig til at betale foradgang til tjenester som musik eller film streaming med en rabat.

Andre specifikke svindelnumre kan også være en trussel mod dig:

 • Fake Influencer sponsorer prøv at narre Instagrammers i vækst af med deres bankoplysninger ved at foregive at være et rigtigt mærke, der tilbyder en reklameaftale.
 • Instagram-phishing-e-mail svindel opfordrer dig til at bruge et falsk link til loginved at hævde, at din konto er spærret. Andre e-mails hævder at der har været mistænksom aktivitet, som de beder dig om at logge ind og bekræfte.
 • Giveaways beder dig om at give personlige oplysninger, foretage en betaling eller logge ind på et websted i bytte for en præmie.

Som du kan se, spiller phishing på at vinde din tillid eller spille på følelser for at bedrage dig. Hvis du ikke er forsigtig, kan du let blive bange eller tvunget til at blive et offer.

Det er værd at huske, at svindlere ikke altid har travlt med deres forehavende, og at det kan tage lige fra dage til måneder, før svindlen udføres endeligt.

Endeligt har enhvert Instagram-svindelnummer et form for "spørgsmål" indbygget. Her skal du se et rødt flag hejse sig. Hvis et mærke eller en person har bedt dig om at gøre noget, der kan bringe dig i fare, er du på vej til at blive et offer for en svindel.

Protecting against Instagram phishing

Svindlet på Instagram? Hvad skal jeg gøre nu

Hvis du er faldet for en Instagram-svindel - eller mener, at du muligvis er et offer - skal du selv tage skridt til at begrænse skaden.

Dette skyldes, at de personlige oplysninger, du har afleveret, vil kunne bruges til:

 • At stjæle din identitet
 • Tømme dine bankkonti
 • Misbruge nogen af dine online konti
 • Ødelægge din kreditværdighed
 • Sprede malware til folk, du kender

Med denne viden kan du handle hurtigt for at lukke hackeren ude af dit liv på lang sigt. Du skal også kunne være i stand til at omgøre nogle af, eller alle de øjeblikkelige problemer, de har forårsaget dig.

Her er nogle tip til handling:

Tjek dine bankkonti og kreditkort. Gennemse alle dine bankaktiviteter og kontoudtog for alt, hvad du ikke kan huske at have gjort. En bedrager, der har fået fat i dine økonomiske oplysninger, kan muligvis foretage overførsler eller køb fra dine konti. Se ikke bare efter store køb - cyberkriminelle begrænser ofte deres brug af oplysningerne til småkøb. Nogle gange er der opdaget køb helt ned til et par dollars. Hvis du har set noget mærkeligt,meddel det til din bank eller kreditinstitut for at standse ethver fremtidigt brug.

Ændr dine adgangskoder. Det er klart, at du ønsker at ændre din Instagram-adgangskode for at være sikker. Men du har muligvis kompromitteret en række andre konti, hvis du udfyldte en falsk login-formular. Hvis du nogensinde har genbrugt adgangskoder og brugernavne, kan en svindler bryde ind i flere af dine konti. Sørg for at ændre adgangskoder til alle dine væsentlige steder, såsom bank, sociale medier, e-mail og hvor som helst, du betaler regninger eller handler online.

Brug unikke adgangskoder til hver online-konto. Ud over at ændre dine adgangskoder, skal du sørge for at gøre hver enkelt udfordrende og anderledes. Hvis det er let for dig at huske, kan det være let for en hacker at gætte. Passphrases fyldt med en række tegntyper hjælper dig med at holde dig sikker. Tilfældige tegnstrenge er den absolut bedste mulighed. Hvis du vil kunne huske alle disse nye adgangskoder, skal du bruge et online "pengeskab" som Kaspersky Password Manager.

Tjek din kredit, og fastfrys den. Svindlere er kendt for at oprette nye bankkonti og pådrage sig al mulig gæld i dit navn. Hvis din identitet er blevet stjålet, er det klogt at kontrollere din kreditscore og indberetninger hos de tre største kreditvurderingsinstitutter. Experion, Equifax og TransUnion indsamler informationer forskelligt hver i sær, , så du bør tjekke dem alle. Fastfrysning af din kredit er et andet vigtigt skridt i retning af at begrænse de problemer, der er forårsaget af kendt identitetstyveri.

Brug en ID-tyverikontroltjeneste. Tjenester som disse overvåger mistænkelige aktiviteter på tværs af din kredit, selvangivelse, investeringer og mere. For at holde øje med andre dataovertrædelser, tilbyder Kaspersky Security Cloud konstant overvågning og tip til beskyttelse af dig selv.

How hackers can scam you on Instagram

Sådan beskytter du dig mod Instagram-svindel

Instagram-phishing ser ud til at være aktivt i øjeblikket, så du skal være forberedt. Her er nogle pålidelige måder at få øje på og undgå at blive offer for svindel.

Bedste måder at undgå svindel på Instagram

Hvis en person sender en besked om at du skal "give" noget, skal du passe på. Svindlerer nævner normalt bankkonti, sælger noget eller beder om andre personlige oplysninger. Dette kan omfatte at ogge ind på en konto eller blive bedt om at betale for noget. Hvis du har modtaget direkte beskeder eller e-mails, du synes er mistænkelige, skal du fortsætte med forsigtighed.

Aktivering af tofaktorgodkendelse giver dig mulighed for et sekundært checkpoint for kontonlogin, når din adgangskode er blevet brugt. Dette kontrolpunkt kræver, at personen logger på for at verificere ved hjælp af en anden konto eller enhed, som du ejer. Typer af 2FA, der tilbydes, kan omfatte SMS, e-mail, prompt i app, biometri eller endda en fysisk USB-nøgle.

Brug aldrig et login-link via en SMS. Brug altid en officiel URL og log ind direkte på dine konti. Dette gælder især for Instagram-phishing e-mailsvindel. Svindlere satser på, at du reagerer på den presserende karakter af deres meddelelser og klikker for at logge ind uden at tænke rationelt. Stop altid op og led efter den rigtige URL. Hvis der er et reelt problem, vil en autentisk login gøre det klart. Du kan også følge op med en e-mail til den officielle support, chat eller telefonopkald for at få bekræftet.

Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det det sandsynligvis. Giveaways, job og anden svindel som gør dig ivrig efter at få penge, får dig til at miste din dømmekraft. Heldigvis kan du gå ud fra, at disse sjældent er autentiske, hvis nogensinde. Du kan kontakte mærker direkte via officielle kanaler, hvis du er nysgerrig. Søg på internettet efter deres rigtige websted, og kontakt dem for at spørge om detaljer om tilbudet.

Søg altid efter officielle konti, inden du svarer på meddelelser. Du kan muligvis genkende ægte mærker og personer ved at søge efter bekræftede konti (dem med blå markering ved siden af brugernavnet). Store mærker har links til alle officielle sociale medier fra deres officielle hjemmeside. Intet Instagram-link på deres websted kan muligvis betyde, at mærket ikke har en officiel Instagram-konto. Check afsenders profil for mistænkelige egenskaber, f.eks. indlæg med overdrevne lange links eller hashtags.

Hvis en fremmed følger dig, skal du være mistænksom. Megen svindel går ud på at få din tillid ved at opbygge et forhold til dig. Det er klogt at blokere ukendte følgere eller dem, der ikke deler nogen følgere med dig. Du har måske det bedre, hvis du indstiller din konto til privat og kun tillader personer, du kender, at følge dig.

Hvis nogen, du kender, sender en mærkelig besked, skal du kontakte dem direkte. Kontakt personen offline med et telefonopkald, eller tal med ham personligt. Spørg dem, om de sendte beskeden. En svindler kan efterligne dem og målrette svindlen mod dig og andre mennesker, de kender. De bliver muligvis nødt til at anmelde kontoen og advare dem de kender.

Brug et antivirusprogram på tværs af alle dine enheder. Du ønsker at beskytte dig selv mod malware, der muligvis integrerer sig, hvis du har klikket på et lyssky link. Software som Kaspersky Internet Security tilbyder beskyttelse mod vira, ransomware og hjælper endda med at blokere phishing.

Relaterede artikler:

Tip til forebyggelse af phishing

Sådan genereres stærke adgangskoder til dine sociale mediekonti

Internetsikkerhed på Twitter

Facebook-sikkerhed

Instagram-svindel: Sådan forbliver du sikker på Instagram

Hvad er en Instagram-svindel? Bekymret for phishing på Instagram? Når denne tendens inden for online-svindel vokser, kan du lære at undgå at blive endnu et offer.
Kaspersky Logo