Gå til hovedindhold

Uanset om din computer eller enhed kører Android, Mac eller Windows, bruger cybersvindlerne mange sofistikerede teknikker, der angriber computere på tværs af operativsystemer (OS). Derfor er det afgørende at vælge en antivirus, der er designet til dit OS og skræddersyet til din brug af computeren.

Det er ikke alle antivirusprogrammer, der er ens, så der er mange faktorer at tage hensyn til.

Du surfer fx bare på nettet, mens din computer snegler sig afsted, mens din antivirus "undersøger" din aktivitet online. Og, hvis programmet tilfældigvis opdager et problem, kan det måske ikke løse det, uden flere tidskrævende trin (og trods det, løser det måske ikke engang problemet helt). Hvad værre er, har du måske en antivirus, som er for svær at bruge og konfigurere, så dit system alligevel bliver ramt og inficeret (uden at du bliver klogere).

Det sidste, du har lyst til at bøvle med, når dine data er i fare, er fejl, nedbrud og sløsede forsøg på at beskytte dig mod cybertrusler. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du skal kigge efter i en antivirus. Her er vores enkle vejledning til valg af antivirus, med de almindelige faldgruber, anbefalinger og yderligere funktioner, du bør være opmærksom på.

Beskytter din antivirus dig mod alvorlige trusler?

Valget af en god antivirus, starter med sikkerheden, den tilbyder. Antivirus skal per definition beskytte mod vira, men bør også dække flere andre cybertrusler. Du bør, som minimum, sikres mod de mest almindelige farer for privatlivet og sikkerheden.

De mest almindelige cybertrusler, du kan blive ramt af, omfatter forskellige typer af:

  • Malware: Uønskede programmer, der inficerer dine enheder og forstyrrer, bruger eller indsamler data om og fra dig. Malware omfatter typisk vira, spyware, adware og ransomware.
  • Svindel: Digitale angreb, der narrer dig til at udlevere følsomme oplysninger eller giver svindlerne adgang til din enhed. Det er typisk mails, hjemmesider, SMS’er, svindelapps og messengerbeskeder. Almindelig svindel er fx spam, phishing og pharming.

Trusler overlapper ofte hinanden, mens de opfylder hackerens mål. Nogle svindlere sender malware direkte, mens anden malware skjules på nettets intetanende sider eller tilknyttede enheder. Selve malwaren kan også være svindel og bruges til afpresning, som med ransomware.

Dit antivirus bør beskytte mod de hyppigste angreb, der er nævnt ovenfor.

Tilbyder dit program både forebyggelse i realtid og fjerner det infektioner hurtigt?

Da internettet altid udvikler sig, skal din foretrukne antivirus altid søge, overvåge og stoppe eventuelle sikkerhedsrisici. Nogle sikkerhedsprogrammer håndterer måske kun problemerne, når de er opstået. Du nok snarere foretrække en antivirus, med proaktiv sikkerhed, ofte kaldet "trusselsforebyggelse", så du trygt og roligt kan bruge dine enheder, hvor og hvornår du vil.

Programmets trusselsforebyggelses-funktioner bør omfatte:

  • Reaktiv filscanning som tjekker nye filer for farer, før du åbner dem. Det matcher filen med en komplet database over alle kendte risici og afgør, om filen er sikker at åbne.
  • Fuldstændige systemscanninger som gennemgår alle elementer på enheden for eventuelle kompromitterede data. Det kan hjælpe dig med at sikre, at alting bliver fundet og håndteret. En masse spyware og malware er nemlig designet til at fungere i det skjulte.
  • Sikker surfing som gennemgår URL-links og hjemmesider og bedømmer deres sikkerhedshistorik og potentielle fareniveau. Da størstedelen af alle cyberangreb går gennem en internetforbindelse og din browser, er sikker surfing afgørende for din digitale sikkerhed.

Fjernelse af trusler bør være med i enhver antivirus. Bare sørg for, at den kommer potentielt ondsindede filer i karantæne, så du kan gennemgå og fjerne dem senere.

Andre produkter, som dem, der kaldes "anti-malware”, tilbyder måske kun at fjerne noget, og har ingen forebyggende funktioner. Sådanne produkter kan endda være forklædte vira, så sørg også altid for at undersøge udbyderen.

Kører din software effektivt og præcist?

Antivirussens sikkerhed og registrering kun noget værd, når programmet virkelig fungerer, som det skal.

For at din beskyttelse mod cybertrusler er pålidelig, skal den:

  • Find alle reelle trusler - uden at slette de rene filer ved et uheld.
  • Køre uden at gøre enheden langsommere.

Lad os undersøge de aspekter grundigt.

Pålidelige trusselsdetektions-frekvenser

Når antivirussen scanner systemets filer, skal den fortælle præcist, hvad der er rent og hvad der er ondsindet.

De kendte trusselsdatabaser udarbejdes af antivirusfirmaer og sorterer farlige data fra. De er rygraden i ethvert antivirussystem og skal konstant holdes opdaterede. Cybertrusler udvikler sig konstant, så du kan ikke regne med, at antivirusprogrammet beskytter din computer mod hver eneste form for malware, spyware eller adware. Nogle værktøjer er bare bedre end andre.

Registreringsfrekvensen klassificerer din antivirus ydeevne, baseret på, hvor ofte den præcist genkender rene filer og potentielle trusler. En god registreringsfrekvens viser gode resultater for følgende:

  • Ægte positive: Når programmet fastslår, at skadelige filer er malware.
  • Ægte negative: Når programmet fastslår, at uskadelige filer er sikre at åbne.

Den ideelle antivirus resultat bør undgå at give dig:

  • Falske positive: Når programmet fastslår, at harmløse filer er malware. Hvis programmets trusselstærskel er for aggressiv, kan det fjerner helt ægte og sikre filer.
  • Falske negative: Når programmet fastslår, at skadelige filer er sikre at åbne. Det kan ske, hvis trusselsdatabasen ikke har fundet og logget nye eller betænkelige trusler.

Vær særlig opmærksom på resultaterne omkring programmets falske positive. Du har ikke lyst til at vælge et program, der fjerner de filer, du har brug for. Du ønsker sikkert også at finde et program, som flere uafhængige laboratorier har testet og verificeret i udstrakt grad. Organisationer som Virus Bulletin, TechRadar, NSS Labs and AV-Comparatives udfører tests og anmelder antimalwareværktøjer og -programmer til operativsystemerne Windows, Mac og Android.

Produkternes trusselsregistrering og -håndtering varierer også på tværs af operativsystemerne. Den bedste antivirus til Mac er fx ikke nødvendigvis også den bedste til en PC. Derfor bør du læse opdaterede nyheder og testanalyser fra velrenommerede bloggere og velkendte kilder for at finde de mest aktuelle og bedst ydende programmer til dit operativsystem.

Skal køre godt - uden at gøre enheden langsommere

Når antivirussen konstant kører i baggrunden på computeren, er det vigtigt, at den fungerer effektivt. Effektive produkter kan sagtens scanne ting, mens der udføres flere andre opgaver, herunder:

  • Kopiering og indsættelse af filer.
  • Arkivering og udpakning.
  • Installation/afinstallation af programmer.
  • Start af programmer.
  • Download af filer.
  • Surfing på nettet.

Der er ikke alle sikkerhedsprogrammer, som fungerer perfekt på tværs af de ovenstående eksempler. Du vil dog bemærke, at nogle programmer er mere effektive til bestemte opgaver end andre. Vælg software med funktioner, der er skræddersyet til den type databehandling, du oftest gennemfører. Overvej også en omfattende pakke, som du selv kan tilpasse, så den også matcher dine behov senere, hvis de nu ændrer sig. Det kan fx være hvis din hjemme-PC bliver din arbejds-PC, mens du arbejder hjemmefra). Selvom du måske ikke har brug for en bestemt funktion nu, kan det være en hjælp i fremtiden.

Er din antivirus nem at bruge?

Tjek altid om du synes, det er nemt kan bruge og finde rundt i den antivirus, du vælger at installere. Hvis du køber en antivirus og bare slukker for den, fordi den er for kompliceret at bruge, gør det dig bare mere sårbare for angreb og indbrud. Hvad værre er, så lader folk ofte programmerne køre, uden at holde dem opdaterede med de nyeste versioner. Softwareopdateringer er måden, som sikkerhedsudbyderne beskytter dig mod nye cybertrusler på. Det er altid vigtigt at sørge for, at din antivirus opdateres løbende.

I sjældne tilfælde, kan det måske være uklart, om antivirussen overhovedet kører. Hvis det sker, bør du lave en simpel test, der sikrer, at den stadig kører/kører korrekt. Sikkerhedseksperterne ved European Institute for Computer Antivirus Research (EICAR), laver en såkaldt EICAR-testfil, som er en harmløs, simuleret virus, som de fleste kommercielle antivirusser testes på. Du kan downloade filen fra den officielle hjemmeside (som skal aktivere din software) eller du kan åbne en notesblok-fil og kopiere og indsætte følgende streng:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FIL!$H+H*

Hvis du gemmer den notesblok på dit system, bør det automatisk udløse en advarsel. Vær opmærksom på, at nogle programmer automatisk sætter filen i karantæne. Hvis antivirussen ikke aktiveres, er den nok enten slået fra eller virker næppe, som den skal.

De fleste mennesker har ikke fagfolk til at tage sig af cybersikkerhed for slet ikke at tale om dybere indsigt i antivirusprogrammer og deres indstillinger. Derfor behøver du måske ikke nødvendigvis et program, der kan konfigurere firewalls eller køre af sideløbende programmer, der bruger halvdelen af den gennemsnitlige computers ressourcer. Det afhænger af typen af databehandling, og om du opbevarer følsomme data på din maskine, f.eks. patientjournaler eller virksomhedsøkonomiske dokumenter. Derfor er de grundlæggende, brugervenlige funktioner, du gerne vil have med, følgende:

Automatiske opdateringer: Vælg et program, der opdateres, patches og genkonfigureres automatisk - uden at du skal gøre noget. Konstante opdateringer beskytter dit system mod de nyeste cybertrusler.

Enkel brugerflade: Find et program, der er let at forstå og finde rundt i. Du bør hurtigt kunne se, om en trussel er fundet og håndteret eller ej. Du bør også let kunne se, om din antivirus kører korrekt, selv uden at downloade en testfil eller bruge ovenstående EICAR-kode.

Kundesupport: Noget man ofte glemmer, er pålidelig kundesupport, som effektivt hjælper med at beskytte dit system og øger programmets anvendelighed. Mange vælger gratis programmer og, når de senere står i problemer til halsen, har de ikke adgang til nogen support, som kan hjælpe dem med at løse det. Selvom du ikke er vant til at bruge en antivirus, hjælper adgangen til en kompetent kundesupport dig med at få mest muligt ud af programmet. Du får større ro i sindet og tillid til, at dit system er godt beskyttet.

Et godt valg af antivirus på en sikker computer

Søger du flere funktioner fra kvalitetsprogrammer?

Nogle gange er det godt at have flere funktioner. Når det gælder sikkerhedsprogrammer, udvikler man løbende nye funktioner omkring de nye tendenser, som hjælper med at sikre og beskytte brugerne. Mens registreringen af de seneste cybertrusler er en udfordring, på grund af cybersikkerhedens hurtigt skiftende karakter, kan de nye funktioner være vigtige for din beslutningsproces, fordi de også beskytter dig på flere forskellige måder, som du måske ikke har overvejet.

Indenfor moderne cybersikkerhed siger man ofte, at flere lags sikkerhed/internetbeskyttelse er afgørende for virkelig at kunne sikre brugerne. Det betyder, at sikkerheden på nettet involverer flere ting. Med andre ord, er din antivirus ikke den eneste ting, der beskytter dine data. Der er flere funktioner, som din adgangskodeadministrator, dit VPN og din betalingsbeskyttelse, som også er vigtige for at forhindre cyberangreb på din computer eller dit hjems netværk. Her er en liste over funktioner, som du bør kigge efter:

Password managere eller adgangskodeadministratorer gemmer dine unikke koder, som er svære at huske, i en krypteret "boks". Det er avancerede sikkerhedsløsninger, der kun kræver, at du husker én primær adgangskode. Mange af disse 'bokse' giver dig også mulighed for at gemme følsomme dokumenter og billeder i dem.

Oprydning og optimering af systemets ydeevne øger din enheds hastighed og præstationer. Nogle antivirusprogrammer minder dig også om, at dine programmer, drivere og operativsystemet skal opdateres, og advarer dig om programmer, der kan låse systemet, som en del af deres standardprocedurer.

Hjemmets Wi-Fi-overvågning, som fortæller præcist, hvilke enheder, der findes på dit personlige, trådløse netværk. Advarsler om nye enheder hjælper med at finde potentielle angribere, på dit private internet. Nogle af disse tjenester yder også GPS-sporing, hvis nogen af dine enheder forsvinder eller bliver stjålet.

Overvågning af databrud på webkonti klarer alle dine konti og tjekker dem for kendte databrud. Hvis dine legitimationsoplysninger er blevet stjålet, får du besked, så du hurtigt kan reagere på det.

Overvågning af harddiskenes integritet tjekker både ydeevne, status og temperatur på dine interne og eksterne drev, så du ved, om dit system er optimeret korrekt. Du får også besked, så snart der opstår problemer.

Virtual Private Network (VPN)-tjenester giver dig en sikker, krypteret internet-"tunnel". Så kan du surfe sikkert og anonymt på internettet - selv på offentligt Wi-Fi.

Der er mange andre funktioner, så kig dig omkring og sammenlign løsningerne, baseret på dine behov. Hos Kaspersky har vi tre niveauer af digital sikkerhed til hjemmet. Vores førsteklasses beskyttelse omfatter alle ovennævnte funktioner, og dækker op til 20 enheder, inklusive:

  • Trusselsrangering og proaktiv blokering af URL-links, hjemmesider og vedhæftede filer i e-mails.
  • To-vejs firewalls og spamfiltrering.
  • Sikre browsere til finansielle transaktioner.
  • Indholdskontrol til forældre.
  • Sikker sletning af følsomme filer, browserhistorik, kreditovervågning eller andre virtuelle brødkrummer, som f.eks. adgangskoder.
  • Fjernbetjent IT-support.
  • Identitetsbeskyttelse via et digitalt pengeskab.
  • Anti-phishing programmer.

Flere vigtige spørgsmål, før du vælger antivirus

Når du har fundet de alternative antivirusprogrammer, er der lidt flere ting, du bør overveje. Her er nogle spørgsmål, der kan hjælpe dig med at indsnævre din søgning efter et antivirus:

Hvilke enheder og operativsystemer beskytter denne software? I dag ejer mange mennesker en smartphone og en computer (eller flere enheder). Din antivirus fås muligvis ikke til alle de enheder, du gerne vil beskytte. Nogle produkter dækker flere enheder, uanset om det er PC, Mac, iOS eller Android.

Kan denne software beskytte hele min familie? Din sikkerhed er kun så stærk som dit netværks svageste led. Hvert medlem af din husstand kan være et adgangspunkt for kriminelle til at bryde din digitale sikkerhed. Med både voksne og små børn, der bruger alle typer enheder, vil du sandsynligvis have en plan, der beskytter mange enheder (på forskellige måder) mod enhver skadelig aktivitet.

Har denne software flere funktioner, end jeg vil bruge? Vær sikker på, at du får en softwarepakke, der har det, du skal bruge. Du bør være i stand til at vælge mellem flere muligheder for at få den beskyttelse, du har brug for.

Desværre er det alt for typisk, at folk venter med at købe antivirus, til de har mistanke om et angreb. Uanset om det er en langsom computer eller mistænkelige fejl, venter vi ofte, indtil vores computeres systemer holder op med at fungere korrekt, før vi handler. Hvis du synes, det gælder dig, bør du prioritere at få implementeret en effektiv antivirus i dag. Det rigtige program kan finde truslen og blokere den uden at påvirke din brug af computeren det mindste. Hvis du er proaktiv, kan du nyde dit digitale liv med ro i sindet.

Kasperskys internetsikkerhed vandt to AV-TEST priser for den bedste præstation og sikkerhed i et internetsikkerhedsprodukt i 2021. I alle test, viste Kaspersky enestående præstationer og sikkerhed mod cybertrusler.

Relaterede artikler:

Anbefalede produkter:

Hvad skal du kigge efter, når du vælger en god antivirus: Vælg sikkerhed, som passer til et Android-, Mac- eller Windows-system

Det kan være svært at vide, hvordan du vælger og køber en god antivirus. Se vores komplette vejledning om antivirus, som gør valget meget lettere.
Kaspersky Logo