Skip to main

Uanset om din computer eller enhed kører Android, Mac eller Windows, har cyberkriminelle sofistikerede angreb, der rettes mod computere på tværs af operativsystemer (OS). Det er vigtigt at vælge en antivirussoftware, der er designet til dit operativsystem og skræddersyet til din it-adfærd.

Ikke al antivirussoftware er ens, så der er mange faktorer at tage hensyn til. Der er ikke noget værre end at surfe rundt på internettet og blive bremset af, at din computer kører så langsomt, at det næsten ikke kan lade sig gøre, fordi dit antivirusprogram "tænker" for meget over dine beslutninger. Hvis softwaren skulle opdage et problem, vil det så blive løst, uden at du skal igennem 20 komplicerede trin?

Dårligt udformet antivirussoftware kan være lige så ubrugelig som en cykel uden hjul. Det sidste, du har lyst til at bøvle med, når dine oplysninger er i fare, er fejl, nedbrud og sløsede forsøg på at beskytte dig mod cybersikkerhed. Her er en guide til valg af antivirussoftware, herunder typiske faldgruber og anbefalinger.

Overvej software, der ikke belaster systemet voldsomt

Når antivirusprogrammer kører i baggrunden på computeren hele tiden, er det vigtigt, at de fungerer effektivt. Effektive produkter er i stand til at scanne under en række forskellige opgaver, herunder:

 • Kopiering af fil
 • Arkivering og udpakning
 • Installation/afinstallation af programmer
 • Start af programmer
 • Download af filer
 • Gennemsyn af websteder

Ikke al sikkerhedssoftware yder perfekt i testsituationer. Du vil dog bemærke, at nogle programmer er mere effektive til bestemte opgaver end andre. Vælg software med funktioner, der er skræddersyet til den type databehandling, du oftest gennemfører. Derudover kan du overveje at vælge en omfattende pakke, som du kan tilpasse dine behov på et senere tidspunkt, hvis de ændrer sig. Selvom du måske ikke har brug for en bestemt funktion nu, kan det være en hjælp i fremtiden.

Vælg et antivirusprogram, der er nemt at bruge

Én måde gøre dig sårbar over for angreb er at købe et antivirusprogram og slukke det, fordi det er for besværligt at bruge. Og endnu værre, så lader folk ofte programmerne køre, men undlader at holde dem opdateret med de nyeste softwareversioner.

De fleste mennesker har ikke fagfolk til at tage sig af cybersikkerhed for slet ikke at tale om dybere indsigt i antivirusprogrammer og deres indstillinger. Du behøver ikke nødvendigvis et program til opsætning af firewalls eller kørsel af sideprogrammer, der fylder halvdelen af den gennemsnitlige computers databehandlingsressourcer. Det afhænger af typen af databehandling, og om du opbevarer følsomme data på din maskine, f.eks. patientjournaler eller virksomhedsøkonomiske dokumenter. De grundlæggende funktioner, du ønsker af få automatiseret, omfatter software, der løbende opdaterer, foretager programretteler og omkonfigurerer uden indgriben fra dig. En anden fordel er et program med en god brugergrænseflade, så du hurtigt kan afgøre, om en trussel er blevet registreret og fjernet.

Kundeservice øger også anvendeligheden af et program væsentligt. Mange vælger gratis software og, når de støder på problemer senere, har de ikke adgang til service, som hjælper dem med at løse deres problemer. Selvom du ikke er velbevandret i brugen af antivirusprogrammer, kan adgang til et kompetent kundesupportteam hjælpe dig med at få mest muligt ud af softwaren. Du får mere ro i sindet og tillid til, at dit system er godt beskyttet.

Find ud af, hvad der virker mht. registrering og fjernelse af malware

Cybertrusler udvikler sig konstant, så du kan ikke regne med, at antivirussoftware kan beskytte din computer mod hvert eneste form for malware, spyware eller adware. Men nogle værktøjer er bedre end andre. Trusselsregistrering og oprydning i produkter varierer også på tværs af operativsystemer. Den bedste antivirussoftware til Mac er ikke nødvendigvis den bedste software på en pc. Læs opdaterede nyheder og testanalyser fra velrenommerede bloggere og betroede nyhedskilder for at finde de mest aktuelle, højtydende programmer til dit operativsystem.

Du ønsker sikkert også at finde et program, som flere uafhængige laboratorier har testet og verificeret i udstrakt grad. Organisationer som AV-TEST, NSS Labs og AV-Comparatives udfører tests og anmelder antimalwareværktøjer og -software til operativsystemerne Windows, Mac og Android. Vær opmærksom på vurderinger af softwarens falske positiver, der forekommer, når programmet mener, at uskadelige filer er malware. Du har ikke lyst til at vælge software, der fjerner filer, du har brug for.

Led efter ekstra (overflødigt) tilbehør fra højtydende software

Nogle funktioner anbefaler ét antivirusprodukt frem for et andet. Der udvikles jævnligt nye funktioner i forbindelse med nye tendenser for at holde brugere beskyttede, og de fleste virksomheder værdsætter i høj grad fordelene ved disse funktioner. Selv om det er vanskeligt at opdage de nyeste cybertrusler på grund af den hurtigt skiftende karakter af cybersikkerhed, kan nye funktioner bidrage til at holde dig sikker, herunder:

 • Flerlaget malwarebeskyttelse, der kan bedømme URL-adresser, du besøger, eller som viser søgeresultater ved hjælp af et farvekodesystem med farverne rød, gul og grøn
 • Proaktiv registrering, der identificerer trusler og abnormiteter
 • Firewalls og spamfiltrering
 • Sikre browsere til finansielle transaktioner
 • Sikker sletning af følsomme filer, browserhistorik, kreditovervågning eller andre virtuelle brødkrummer som f.eks. adgangskoder
 • Skybaserede tjenester til sikkerhedskopiering med kryptering

Desværre er det ikke ualmindeligt, at folk udsætter at købe antivirussoftware, indtil de har mistanke om et angreb. Uanset om det er en langsom computer eller mistænkelige fejl, venter vi ofte med at gribe ind, indtil vores computer får symptomer på funktionsfejl. Hvis det er tilfældet, skal du prioritere at få implementeret effektiv antivirussoftware. Det rigtige program kan finde truslen og blokere den uden at påvirke din brug af computeren det mindste.

Relaterede artikler og links:

Valg af antivirussoftware

Computerbeskyttelse versus computerydeevne

Mere end ét aktivt antivirusprogram

Hvem udvikler malware?

Malwareklassifikationer

Produkter:

Kaspersky Antivirus

Kaspersky Free Antivirus

Kaspersky Internet Security

Kaspersky Total Security

Kaspersky Cloud Antivirus

Antivirussoftware: sådan vælger du den rigtige beskyttelse til dit Android-, Mac- eller Windows-system

Ikke al antivirussoftware er ens, så der er meget at overveje i den forbindelse. Få tip til at købe et antivirusprogram og vigtige overvejelser ved at læse mere her.
Kaspersky Logo