Gå til hovedindhold

I en verden med masser af muligheder for fjernarbejde og utallige digitale transformationsprojekter, sker der oftere og oftere brud på datasikkerheden. Desuden er adgangen til internettet nu afgørende for moderne handel og forretning. Trods det, er mange virksomheder helt uforberedte på sikkerhedsbrud og undervurderer mængden af kompromitterede data, der kan rammes af et cyberangreb. Heldigvis er det ofte overraskende nemt at beskytte virksomheden mod mange cyberangreb - bare med et enkelt stykke teknologi: et virksomheds-VPN.

Et virksomheds-VPN er et virtuelt, privat netværk, som er designet til virksomheder. Det giver kolleger, der arbejder udefra, mulighed for sikker adgang til virksomhedens interne netværk, eller intranet, ligesom det kan bruges til at skabe et unikt og delt netværk mellem kolleger og kontorer på forskellige lokationer. Det primære formål med et virksomheds-VPN er at undgå at interne data og internettrafik udsættes for internettet (og dermed både hackere og cybersvindlere).

Lige fra aktivitetsovervågning til avanceret beskyttelse mod cyberkriminalitet, kan virksomheds-VPN'et være ekstremt effektivt og anses i dag for bydende nødvendigt i enhver virksomhed, der arbejder digitalt over nettet, har interne kommunikationssystemer eller en ekstern arbejdsstyrke, der bruger en central database med følsomme data.

Hvordan beskytter det virksomheden?

Et virksomheds-VPN fungerer næsten som et helt almindeligt VPN, bare i større skala. Et VPN eller et virtuelt, privat netværk er en digital sikkerhedstjeneste, der skaber en krypteret forbindelse eller ’tunnel’ mellem en brugers enhed(er) og server(e). Når det gælder virksomheden, forbinder VPN'ets krypterede tunnel brugeren sikkert og trygt til dens interne netværk, også selvom man benytter en offentlig internetforbindelse (ifm. fjernarbejde).

Uden et virksomheds-VPN, kan kolleger, der er forbundet med virksomhedens netværk via en offentlig internetforbindelse, bringe dens data og følsomme oplysninger i fare. Det er fordi, at brugen af nettet, via et offentligt netværk (som fx hjemmets internet), både viser enheder og aktiviteter på det store internet og derfor også for nettets svindlere og forbrydere. Når der ikke er nogen form for beskyttelse, som et virksomheds-VPN, kan cybersvindlere, der prøver at opsnappe medarbejderens eller virksomhedens oplysninger, handle ekstremt hurtigt.

Når du til gengæld bruger et VPN, kan internetudbyderen bare se, at VPN'et blev brugt samt den nødvendige båndbredde, som forbindelsen udnytter. Alle andre data, inklusive browserens historik, loginoplysninger, adgangen til sociale medier eller kreditkortoplysninger, forbliver skjulte. Derfor er virksomheds-VPN'et en enkel og ret omkostningseffektiv måde at beskytte virksomhedens følsomme oplysninger mod cyberkriminalitet på.

et billede af et virksomheds-VPN, vist som et skjold med et nøglehul på.

Forskellige slags virksomheds-VPN'er

Generelt findes der to forskellige slags virksomheds-VPN'er, som du bør kende, før du vælger det rette til virksomhed, fjernadgang og site-to-site. Begge opfylder næsten samme mål, men bruger forskellige opsætninger.

VPN med fjernadgang

Et VPN med fjernadgang giver medarbejderne mulighed for at oprette en sikker forbindelse til virksomhedens private netværk, fra enhver geografisk placering. VPN’et med fjernadgang bruger en klient/server-model. Det betyder, at man skal downloade en applikation eller et stykke software på medarbejderens enhed for at få adgang til virksomhedens egne servere. Når programmet danner en krypteret datatunnel med den ønskede server, giver den specifikke server medarbejderen adgang til virksomhedens intranet eller centrale database.

Således krypterer VPN'er med fjernadgang også internettrafik og dine data, når de udveksles mellem din enhed og serveren. Det er en kæmpe fordel, når det gælder cybersikkerhed. Det betyder nemlig, at eksterne medarbejdere kan få adgang til følsomme virksomhedsfiler og data, selvom de bruger en Wi-Fi-forbindelse, som ikke er sikker. Alt i alt er et VPN med fjernadgang perfekt, når man har medarbejdere, der arbejder eksternt. Dog overlades eventuelle problemer med sikkerhed og fejlfinding til den enkelte bruger, som har programmet på den lokale enhed.

Site-to-Site VPN

Site-to-site VPN'er bruges konsekvent af virksomheder med kontoret, som er spredt flere steder, der skal oprette forbindelse til et centralt virksomhedsnetværk eller hovedkontorets database, via internettet eller virksomhedens intranet. Site-to-site VPN'er skaber krypterede tunneler mellem to eller flere netværk, som leverer sikre veje til udveksling af fortrolige og følsomme data. Netværkene forbindes ved at sende trafikken gennem særligt udpegede servere. Site-to-site VPN'er er ikke afhængige af en VPN-klient/server-model (dvs. at den enkelte bruger ikke behøver en VPN-klient på den lokale enhed), fordi de opretter en krypteret tunnel mellem VPN-gateways (en server eller router) på begge de lokale netværk.

Hvis virksomheden fx har to kontorer, med hvert sit lokale netværk eller LAN, bruger man et site-to-site VPN til at forbinde dem med. Der er flere fordele ved at bruge site-to-site VPN'er til virksomheder. Primært kan site-to-site VPN'er skabe en hurtig forbindelse og en ensartet datastrøm, som optimerer den overordnede netværksydelse og dermed også virksomheden daglige drift. Da administratorer normalt bruger gateways, har virksomheder med site-to-site VPN'er også større og bedre kontrol med både sikkerhed og vedligeholdelse.

Fordele ved virksomheds-VPN

Der er flere fordele ved at bruge et dedikeret virksomheds-VPN, som sikrer virksomheden mod cyberangreb og arbejder effektivt og uden problemer.

Fjernadgang

Som vi talte om i vores afsnit om VPN med fjernadgang, er en af de største fordele ved at bruge et virksomhed-VPN de muligheder for fjernadgang, det giver de medarbejdere, der arbejder eksternt og på forskellige, geografiske lokationer. Selvom fleksibelt arbejde snart er standard over hele verden, er de personlige netværk sjældent sikret rigtigt. Derfor er de ofte mål for cybersvindlere, der prøver at få fat i følsomme virksomhedsdata. Virksomheds-VPN’et sikrer alle de data, der udveksles mellem medarbejderen og virksomheden. Det er ekstremt nyttigt for dynamiske organisationer, der giver medarbejdere mulighed for at bruge deres egne enheder på jobbet. Det en også en afgørende funktion for at internationale kontorer kan arbejde effektivt.

Adgangskontrol

En af de vigtigste parametre, når man skal sikre virksomhedens data, er at styre, hvem der har adgang til hvad i organisationen. En stor fordel ved et virksomheds-VPN er, at du styrer adgangskontrollen, som og når det er nødvendigt. Administratoren styrer adgangskontrollen via processen omkring autentificering og autorisering af brugere, som typisk bekræfter brugerens/medarbejderens identitet med en adgangskode. Derfra kan administratoren tildele diverse adgangstilladelser, baseret på disse oplysninger og medarbejderens IP-adresse.

Begrænset indhold

Når man har en arbejdsstyrke, der konstant rejser, og fx skal udføre vigtig, international forskning eller sammenligne data over nettet, kræver det evt. adgang til geo-begrænset indhold. Geo-begrænset indhold er indhold på nettet, der er begrænset af myndighederne (normalt gennem en form for DNS-kapring, der omdirigerer brugerne). Derfor er det ikke tilgængeligt, under normale omstændigheder, på den givne lokation. Der er mange vigtige hjemmesider og tjenester, som er fuldstændig begrænsede af autoritære regimer over hele verden. Et virksomheds-VPN kan omgå begrænsningerne, så du kan benytte en server i dit hjemland, som giver adgang til det indhold, du skal bruge.

Sikker surfing for forbrugere

Når det gælder erhverv, hvor kunderne er på stedet, mens de bruger virksomhedens tjenester, som caféer eller restauranter, der tilbyder gratis Wi-Fi, kan et mindre virksomheds-VPN også beskytte disse data. Man kan konfigurere et VPN på routeren, så kunderne kan surfe sikkert, helt uden at frygte hackerne, via et offentligt Wi-Fi.

Gode virksomheds-VPN'er benytter ofte en slags trusselsregistrering og en forebyggende sikkerhedsfunktion. Det skyldes, at selve VPN’et kun udgør ét beskyttelseslag, som, primært fokuserer på fortrolighed. Derfor kræver yderligere beskyttelse mod cybertrusler særlige sikkerhedsløsninger eller partnerskaber med andre sikkerhedsleverandører. Da meget af verdens malware spredes via angreb med phishing, fupmails og svindelsider, har mange VPN'er både alarmsystemer og blokader, der beskytter enheden, mens man surfer på internettet.

Kryptering og adgangspunkter

Ethvert godt virksomheds-VPN bruger en effektiv kvalitetskryptering, der koder oplysningerne. Så selvom en hacker skulle få adgang til medarbejderens forbindelse til systemet, kan han ikke læse dataene. Faktisk blokerer virksomheds-VPN’et cybersvindlerne over flere adgangspunkter, som fx ved at beskytte routere og DNS-servere.

Kaspersky leverer et prisvindende virtuelt, privat netværk eller VPN, der giver medarbejdere adgang til en praktisk talt uigennemtrængelig, krypteret internettunnel, uanset hvor de er i verden. I 2022, blev vores VPN er kåret som "klar vinder" efter hastigheds- og ydelsestests hos AV-TEST GmbH. Og vores VPN-tjeneste bruges af mere end 2.000 servere, i mere end 100 lande, og leverer hurtig, pålidelig og sikker service - overalt i verden. Det sikrer din IP-adresse (også hvis du bruger usikrede Wi-Fi’s eller hotspots), forhindrer alle former for tab af personlige oplysninger, beskytter alle enheder på hjemmets netværk (inklusive smarte enheder) og afbryder din internetforbindelse, hvis VPN'et går ned.

Har min virksomhed brug for et VPN?

I Europa, USA, Brasilien samt over hele Asien og Stillehavsregionerne siger forbrugere, at det primære mål, når de bruger et VPN, er "at betale eller købe noget over nettet". Derfor er et virksomheds-VPN afgørende for at levere betalingskryptering, der beskytter virksomheden, hvis du løbende håndterer digitale transaktioner.

Hvis din virksomhed også benytter digitalt arbejde (altså regelmæssigt udveksler digitale aktiver eller arbejder via applikationer på internettet), bruger kommunikationsprogrammer over nettet eller har en ekstern arbejdsstyrke, der skal interagere med det centrale intranet, er det vigtigt, at du får styr på en løsning med et virksomheds-VPN. Når man tænker på stigningen i tab af data og cybersvindlernes aktiviteter, er et virksomheds-VPN en omkostningseffektiv og enkel måde at beskytte både medarbejdernes og virksomhedens data på. Som tillige giver medarbejderne sikker adgang til virksomhedens aktiver.

Kaspersky Premium er en prisvindende løsning til flere enheder, med antivirus samt fortroligheds- og identitetsbeskyttelse i én, brugervenlig pakke. Beskyt samtlige dine data med vores avancerede cybersikkerhedsprogram, der er perfekt til både virksomheder og private hjem.

Relaterede artikler:

Anbefalede produkter:

Hvad er et virksomheds-VPN og hvordan virker det?

Overvejer du, om din virksomhed kan udnytte et VPN til mindre virksomheder? Ja? Så læs vores komplette guide til business-VPN og se hvordan det beskytter dine data.
Kaspersky Logo