Gå til hovedindhold

Cyberstalking er én af verdens hurtigst voksende forbrydelser. Det er en alvorlig forbrydelse, der kan ødelægge liv, og den bruger internettet til at målrette og skræmme et offer.

Teknologi har forvandlet vores liv. Vi kan nemt holde kontakten med venner på forskellige kontinenter, dele billeder af vores glamourøse feriedestinationer og styre vores liv med nyttige apps. Men desværre kommer alt dette med en ulempe, og nogle mennesker bruger nøjagtigt den samme teknologi til chikane og trusler.

Hvad er cyberstalking?

Definitionen af cyberstalking er ganske enkelt "brug af internettet eller andre elektroniske midler til at chikanere og skræmme et udvalgt offer".

Almindelige karakteristika inkluderer (men er ikke begrænset til) klassisk "forfølgende" adfærd – sporing af nogens placering og overvågning af deres online og virkelige aktiviteter. Cyberstalkere har været kendt for at montere GPS-enheder på deres ofres biler, bruge geoplaceringsspyware på deres telefoner og på sygelig vis spore deres ofres opholdssted gennem sociale medier.

Cyberstalking kan omfatte anden adfærd, der har til hensigt at skræmme ofre eller gøre deres liv uudholdeligt. F.eks. kan cyberstalkere gå efter deres ofre på sociale medier, trolle og sende truende beskeder. De kan måske hacke e-mails for at kommunikere med offerets kontakter, inklusive venner og endda arbejdsgivere. Stalking på sociale medier kan omfatte forfalskning af billeder eller afsendelse af truende private beskeder. Ofte spreder cyberstalkere ondsindede rygter og fremsætter falske beskyldninger, eller de kan endda lave og offentliggøre hævnporno. De kan også udføre identitetstyveri og oprette falske profiler på sociale medier eller blogs om deres offer.

Så vi ved, hvad cyberstalking er. Men hvem er dens ofre? Måske bliver du overrasket. Mens de fleste cyberstalkingofre er kvinder, er 20 til 40 procent af ofrene faktisk mænd.

Cyberstalking går meget længere end bare at følge nogen på et socialt netværk. Det er hensigten at skræmme, som er det afgørende træk ved cyberstalking.

How to protect yourself against cyber stalkers

Sådan undgår man at blive forfulgt online

En god øvelse, du kan lave nu, er at google dig selv og finde ud af, hvilke oplysninger en potentiel cyberstalker kan finde online. Du bliver måske chokeret over, hvor let det er at spore dig. For ikke at tale om at finde din hjemmeadresse, dit telefonnummer og andre personlige oplysninger.

Og hvis det er slemt, skulle du tjekke, hvor meget data nogen kunne samle om dig, hvis de også havde adgang til dine venners og din families sociale medier. F.eks. kan de finde ud af, hvilken bar du var i, med hvilke venner, eller hvor du næste gang skal på ferie og hvornår.

Du kan endda finde ting, der hævdes at være fra dig, som en anden har overført: en falsk blog eller en Craigslist-konto, der offentliggør dit telefonnummer og din hjemmeadresse.

Sådan kommer cyberstalkere i gang – googler deres ofre og finder ud af alt, hvad de kan. Det betyder, at du bestemt bør gøre disse oplysninger så svære at få fat på som muligt.

Tips til at beskytte dig selv mod cyberstalkere

Styrk dine privatlivsindstillinger

Start med dine egne data. Se godt efter på dine sociale mediekonti, og aktivér stærke privatlivsindstillinger, hvis du ikke allerede har gjort det.

 • Opret dine indlæg til "kun venner", så kun folk, du kender, kan se dem.
 • Lad ikke sociale netværk slå din adresse eller dit telefonnummer op offentligt (du kan eventuelt overveje at have en separat e-mailadresse til sociale medier).
 • Hvis du har brug for at dele dit telefonnummer eller andre private oplysninger med en ven, skal du gøre det i en privat besked – ikke i et offentligt opslag.
 • Brug et kønsneutralt skærmnavn eller pseudonym til dine sociale mediekonti – ikke dit rigtige navn
 • Lad valgfrie felter i profiler på sociale medier, som f.eks. din fødselsdato, være tomme.
 • Accepter kun venneforespørgsler fra personer, du rent faktisk har mødt personligt. Indstil dine sociale netværk til kun at acceptere venneforespørgsler fra venners venner.
 • Deaktiver geoplaceringsindstillinger. Overvej også at deaktivere GPS på din telefon.

Hvis andre personlige data findes på internettet uden for dine sociale mediekonti, kan du begynde at fjerne dem. Hvis dit cpr-nummer vises, hjælper Google dig med at fjerne det. Det kan være nødvendigt at du kontakter tredjepartswebsteder for at få nogle af dataene fjernet. Hvis du har brug for en postadresse til erhvervslivet eller til at registrere dit webdomæne, skal du bruge en postboksadresse eller en kontoradresse (som f.eks. din revisor), ikke dit hjem.

Hvis du bruger en online datingtjeneste, skal du ikke angive dit fulde ID på webstedet eller via e-mail. Giv kun dit telefonnummer ud til en, du rent faktisk har mødt, og ikke ville have noget imod at se igen. Det bedste sikkerhedsråd er at ikke engang give dit fulde navn online, kun dit fornavn.

how to defend against cyber stalkers

Vær forsigtig med indgående telefonopkald eller e-mails, der beder dig om at afgive personlige oplysninger, uanset hvor rimelig den påståede anmodning er. Hvis en bank eller et kreditkortselskab ringer, skal du lægge på og bruge en anden telefon (hvis de f.eks. ringede til din fastnet, skal du bruge din mobiltelefon) til at ringe tilbage for at bekræfte det ved hjælp af hovedkontoret eller filialens telefonnummer, der findes på dine papirer – ikke det, du lige har fået. Og aldrig, aldrig, aldrig give dit cpr-nummer til nogen.

Beskyt din pc og telefon

At sikre dine data hjælper dig ikke, hvis din smartphone eller pc bliver hacket. For at forhindre online stalking skal du indbygge grundlæggende sikkerhed i dit online liv.

 • Vær opmærksom på offentligt Wi-Fi, som nemt kan hackes. Hvis du har brug for at logge på i Starbucks eller på hoteller, skal du ideelt set bruge et virtuelt privat netværk (VPN) for at forhindre, at nogen aflytter din kommunikation. Kasperskys VPN kan give dig en sikker forbindelse, uanset hvor du er.
 • Et VPN skjuler også din IP-adresse – som kunne bruges til at spore din internetudbyderkonto og derigennem din adresse, dit kreditkortnummer osv.
 • Vær forsigtig med, hvor du efterlader din smartphone. Det er ikke svært at installere spyware uden at efterlade et spor – bare det at lade din telefon ligge på dit skrivebord i et par minutter er længe nok.
 • Sørg for, at din telefon og dine computere er adgangskodebeskyttede. Brug en stærk adgangskode – ikke noget, der er let at gætte, og nulstil dine adgangskoder regelmæssigt.
 • Brug antispywaresoftware til at registrere al skadelig software, der er installeret. Slet den, eller endnu bedre, sikkerhedskopiér dine data, og foretag derefter en fabriksindstilling for at sikre, at spywaren er fuldstændigt udryddet. Kasperskys antivirus findes i både pc- og Android-versioner for at beskytte alle dine enheder.
 • Husk altid at logge ud af dine konti, når du er færdig – lad ikke de sociale netværkskonti være aktive.
 • Pas på med at installere apps, der ønsker adgang til din Facebook eller andre kontaktlister. Ved du, hvad de planlægger at gøre med det?

Hvad er catfishing?

Catfishing er en form for svig eller misbrug, hvor nogen skaber en falsk onlineidentitet for at gå efter et bestemt offer. Catfishers kan lokke deres ofre til at levere intime billeder eller videoer, og derefter afpresse dem, eller de kan indlede et forhold og derefter bede om penge til en pludselig nødsituation.

Catfishers kan være meget overbevisende, men du kan opdage deres snyd på flere måder.

 • Hvis alle deres onlinebilleder er selfies eller billeder fra et fotostudie, uden andre venner, familie eller kontekst, er det en stor ledetråd.
 • Foretag en omvendt Google-billedsøgning mod onlinebilleder på en datingside. Du kan finde ud af, at personen har flere onlineprofiler med det samme billede, men forskellige navne.
 • Spørg, om du kan foretage et videoopkald på Skype. Gæt hvad? Catfishers vil normalt komme med en undskyldning – og du vil ikke høre fra dem igen.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver cyberstalket

Hvis du bliver cyberstalket, skal du ikke vente og håbe, at problemet forsvinder – du skal handle med det samme.

 • Gør det klart for cyberstalkeren, at du ikke ønsker at blive kontaktet. Gør det skriftligt, og advar dem om, at hvis de fortsætter, vil du gå til politiet. Gå ikke i dialog med dem overhovedet, når du har givet denne advarsel.
 • Og hvis de fortsætter, skal du gå til politiet. Mange politiafdelinger har et specielt cyberstalkingteam, men de vil ikke snakke om en definition af cyberstalking. Hvis du er blevet truet, eller du bliver chikaneret og skræmt, vil de håndtere det – uanset om det er på Facebook, e-mail eller via spyware på din telefon.
 • Hvis du tror, at nogen sporer dig igennem spyware, skal du undgå at bruge din egen computer eller telefon til at få hjælp – lån et familiemedlems eller en vens telefon.
 • Få din computer og telefon kontrolleret af en professionel for spyware eller andre tegn på kompromitterede konti.
 • Skift alle dine adgangskoder.
 • I tilfælde af stalking på sociale medier skal du bruge dine personlige indstillinger til at blokere personen og derefter rapportere misbrug til netværket. Du kan nemt finde ud af, hvordan du rapporterer cyberstalking i de fleste sociale netværks hjælp- og supportsider.
 • Hvis du har fået tilsendt krænkende eller truende e-mails, kender du sandsynligvis stalkerens internetudbyder – delen efter @ i deres e-mailadresse. Kontakt abuse@domænenavn eller postmaster@domænenavn. De fleste internetudbydere tager cyberstalking meget alvorligt. Hvis de bruger Gmail, er der en rapporteringsmekanisme, du kan bruge på https://support.google.com/mail/contact/abuse.
 • Du kan filtrere misbrugte e-mails til en separat mappe, så du ikke behøver at læse dem.
 • Hvis du tror, at cyberstalkeren kan finde på at chikanere dig på arbejdspladsen, skal du fortælle det til din arbejdsgiver.

Gem kopier af enhver involveret kommunikation, inklusive din egen, politirapporter og e-mails fra netværkene. Sikkerhedskopiér beviset på et USB-drev eller eksternt drev.

Love vedrørene cyberstalking

Cyberstalking er underlagt generelle love om chikane, såsom loven om vold mod kvinder fra 1994 i USA og loven om beskyttelse mod chikane fra 1997 i Storbritannien. Californien oprettede den første lov på statsniveau, der specifikt behandlede cyberstalking som en lovovertrædelse i 1999, og andre stater har fulgt efter.

Det er godt, at cyberstalking nu anerkendes som den alvorlige forbrydelse, det er: Cyberstalking kan ødelægge folks liv, men det behøver ikke at ødelægge dit.

Relaterede links

Anatomien af online dating-svindel – hvordan man ikke bliver et offer for cyber-romantik

Hvad skal jeg gøre, hvis min e-mailkonto er blevet hacket

Hvad er spyware?– Definition

Tips til at beskytte dig mod cyberstalkere

Cyberstalking bruger teknologi til at chikanere og skræmme ofre. Lær hvordan cyberstalkere arbejder, og hvordan du kan beskytte dig mod cyberstalkere.
Kaspersky Logo