Gå til hovedindhold

Top 10 over internetsikkerhedsregler, og hvad man ikke bør gøre online

En 19-årig, der stillede op til et offentligt embede i New Hampshire, oplevede betydningen af at følge internetsikkerhedsregler på den hårde måde. Som Seacoast Online beretter, så fandt hans modstandere billeder blandt hans indlæg på de sociale medier, som var seksuelt orienterede og pegede hen imod et tidligere stofmisbrug. Med ét var hans politiske karriere kørt af sporet, inden den begyndte. Men desværre er han ikke den eneste, da skødesløse internetvaner har efterladt andre udsat for svindel, identitetstyveri og fysisk overlast i hænderne på personer, de har mødt online. Jo flere brugere, der får adgang til internettet via mobile enheder, er disse risici under forandring og hastig udvikling.

Selv om apps anvendes i de fleste menneskers daglige onlineinteraktioner i større omfang end traditionelle websteder, betyder det ikke, at de grundlæggende sikkerhedsregler har ændret sig. Hackere er stadig på udkig efter personlige oplysninger, de kan bruge til at få adgang til dine kreditkort og bankoplysninger.

Usikker surfing på internettet kan også føre til andre trusler—fra nedladende personlige kommentarer eller billeder, som er næsten umulige at slette, når de er online, til at blive sat i forbindelse med personer, som du helst ikke vil have noget at gøre med.

Her er top 10 over internetsikkerhedsregler, der bør følges, og som kan hjælpe dig med at undgå at komme i problemer online (og offline).

1. Opbevar personlige oplysninger professionelt og med begrænset adgang

Potentielle arbejdsgivere eller kunder behøver ikke at kende din personlige civilstand eller din hjemmeadresse. De skal kende til dine kompetencer og din faglige baggrund, og hvordan de kommer i kontakt med dig. Du ville ikke videregive rent personlige oplysninger til fremmede individuelt—lad være med at videregive dem til millioner af mennesker online.

2. Lad dine privatlivsindstillinger være slået til

Markedsføringsfolk elsker at få alt at vide om dig, og det gør hackere også. De kan begge udnytte din brug af browsere og sociale medier. Men du kan tage kontrol over dine oplysninger. Som beskrevet i Lifehacker findes der indstillinger i både internetbrowsere og mobile operativsystemer, som kan beskytte dine personlige oplysninger online. På større websteder som Facebook findes der også privatlivsfremmende indstillinger. Disse indstillinger er undertiden (bevidst) svære at finde, fordi virksomheder ønsker dine personlige oplysninger pga. deres markedsføringsværdi. Sørg for, at du har aktiveret denne beskyttelse af personlige oplysninger, og lad den være aktiveret.

3. Praktiser sikker søgning på internettet

Du ville ikke vælge at gå rundt i et farligt kvarter—så lad være med at besøge farlige kvarterer online. Cyberkriminelle anvender skummelt indhold som lokkemad. De ved, at folk til tider bliver fristet af tvivlsomt indhold og kan efterlade paraderne nede, når de søger efter det. Internettets skyggeside er fyldt med uigennemsigtige faldgruber, hvor et enkelt uforsigtigt klik kan afsløre personlige data eller inficere din enhed med malware. Ved at modstå trangen undgår du helt at give hackere muligheden.

4. Sørg for, at din internetforbindelse er sikker

Når du går online et offentligt sted og f.eks. bruger en offentlig Wi-Fi-forbindelse, registrerer PCMag, at du ikke har direkte kontrol over dens sikkerhed. Virksomhedseksperter inden for cybersikkerhed er bekymrede for "slutpunkter"—steder, hvor et privat netværk opretter forbindelse til verden udenfor. Dit sårbare slutpunkt er din lokale internetforbindelse. Kontrollér, at enheden er beskyttet, og hvis du er i tvivl, bør du vente på et bedre tidspunkt (dvs. indtil du kan oprette forbindelse til et sikkert Wi-Fi-netværk), inden du videregiver oplysninger som f.eks. dit bankkontonummer.

5. Vær forsigtig med, hvad du downloader

Cyberkriminelles højest prioriterede mål er at narre dig til at downloade malware—programmer eller apps, der medbringer malware eller forsøger at stjæle oplysninger. Denne malware kan være forklædt som en app: Alt fra et populært spil til noget, der tjekker trafikken eller vejret. Som PCWorld anbefaler, bør du ikke downloade apps, der virker mistænkelige eller kommer fra et websted, du ikke har tillid til.

6. Vælg stærke adgangskoder

Adgangskoder er en af de største svagheder i hele internettets sikkerhedsstruktur, men der findes i dag ingen vej uden om dem. Og problemet med adgangskoder er, at folk har en tendens til at vælge nogle, der er enkle at huske (såsom "adgangskode" og "123456"), som også er lette for cybertyve at gætte. Vælg stærke adgangskoder, der er vanskeligere for cyberkriminelle at afmystificere. Adgangskodebeskyttelsessoftware kan hjælpe dig med at administrere flere adgangskoder, så du ikke glemmer dem. En effektiv adgangskode er unik og kompleks—mindst 15 tegn lange, en blanding af bogstaver, tal og specialtegn.

7. Foretag onlinekøb fra sikre websteder

Hver gang du foretager et køb online, skal du oplyse kreditkort- eller bankkontooplysninger—netop hvad cyberkriminelle er særligt ivrige efter at få fat på. Videregiv kun disse oplysninger til websteder, der tilbyder sikre, krypterede forbindelser. Som Boston University anbefaler, kan du identificere sikre websteder ved at søge efter en adresse, der starter med https: (S'et står for sikker) i stedet for blot http: De kan også være angivet med et hængelåsikon ud for adresselinjen.

8. Pas på, hvad du offentliggør

Internettet har ikke en slet-tast, som den unge kandidat i New Hampshire fandt ud af. Alle kommentarer eller billeder, du offentliggør online, kan forblive online for evigt, eftersom fjernelse af originalen (f.eks. fra Twitter) ikke fjerner alle de kopier, som andre personer har lavet. Der er ingen måde, hvorpå du kan "fortryde" en bemærkning, du ønsker, du ikke havde fremsat, eller fjerne den pinlige selfie, du tog til en fest. Læg ikke noget ud på internettet, som du ikke ønsker, din mor eller en potentiel arbejdsgiver skal se.

9. Pas på, hvem du møder online

Personer, du møder online, er ikke altid dem, som de påstår at være. Ja, muligvis er de ikke engang virkelige personer. Som InfoWorld rapporterer, er falske profiler på de sociale medier en populær måde for hackere at hyggesnakke med uforsigtige internetbrugere og tømme deres cyberlommer. Vær lige så forsigtig og fornuftig i dit sociale liv online, som du er i dit sociale liv i virkelighedens verden.

10. Hold dit antivirusprogram opdateret

Internetsikkerhedssoftware kan ikke beskytte mod alle trusler, men den registrerer og fjerner det meste malware—men du bør sikre dig, at den er opdateret. Sørg for at holde dig ajour med dit operativsystems opdateringer samt opdateringer til de programmer, du bruger. De udgør et afgørende lag i sikkerheden.

Husk disse 10 grundlæggende sikkerhedsregler, så du undgår mange af de ubehagelige overraskelser, der lurer online for de uforsigtige.


Top 10 over internetsikkerhedsregler, og hvad man ikke bør gøre online

Selv om apps anvendes i de fleste menneskers daglige onlineinteraktioner i større omfang end traditionelle websteder, betyder det ikke, at de grundlæggende sikkerhedsregler har ændret sig. Hackere er stadig på udkig efter personlige oplysninger, de kan bruge til at få adgang til dine kreditkort og bankoplysninger.
Kaspersky Logo