Gå til hovedindhold

Virksomhederne har brug for, at medarbejderne er hyper-forbundne med smartphone, bærbare computere og tablets og mobilenheder for at få dem til at arbejde effektivt sammen. Det er en stor fordel for virksomhederne, men det efterlader dem samtidig åbne over for digitale trusler. For at kunne reagere, er robust virusbeskyttelse af mobiltelefoner nu kritisk.

Sådan kan mobile vira påvirke dig

Den mest almindelige form for trussel mod mobilenheder er trojanske vira. Trojanere er komplekse, da de sædvanligvis optræder i form af apps eller annoncer. Når den aktiveres, synkroniseres trojaneren med enhedens data — herunder e-mail, adgangskoder og virksomhedsdata — og overfører dem til en anonym server.

Et glimrende eksempel på en trojaner er DroidKungFu, som blev opdaget af forskere på universitetet i North Carolina i 2011. Denne virus, som påvirker Android-telefoner, indgik i apps fra alternative appmarkeder og fora på internettet. DroidKungFu, der er særligt målrettet kinesiske sprogbrugere, inficerer enheden med en ny tjeneste og modtager, så når Android-operativsystemet starter op, sender virussen automatisk enhedens data til en ekstern server.

Bekæmpelse af SMS-spam

SMS-spam er et andet stort problem for mobilbrugere. Ligesom med e-mailspam er disse sædvanligvis reklamer, der sendes til mange personer via SMS. I Storbritannien konstaterede regeringsembedsmænd for nylig et problem med e-mails relateret til betalingsbeskyttelse af forsikringer, lån og pensioner. Disse meddelelser indeholdt typisk et link samt et tilfældigt navn med en ordlyd noget lignende: "Hej Tom, her er det websted, jeg fortalte dig om. Har allerede tjent £630 i sidste uge." Sms'erne forsøger at få et svar fra modtageren, men hvis der svares, finder hackerne blot ud af, at de har fået fat i et reelt nummer, og så stopper de sikkert ikke.

For at bekæmpe det, bør brugerne være forsigtige med, hvem de giver deres nummer, være forsigtige, når de logger på nye tjenester, og lade være med at åbne tredjepartsmeddelelser. Derudover kan brugerne installere SMS-spamfiltreringssoftware for at begrænse uønskede meddelelser.

Sådan føjes virusbeskyttelse af mobiltelefonen til din enhed

Der findes allerede gratis virusbeskyttelse mod disse trusler. Det kan lyde besværligt at installere disse programmer, men det er faktisk en ganske simpel proces. Brugerne kan søge efter virussoftware ved at åbne en telefons appbutik eller -markedsplads. Når du har fundet et program, skal du sørge for at kontrollere udviklerens oplysninger, bedømmelser og brugeranmeldelser for at sikre, at softwaren er ægte og pålidelig. Når du har undersøgt sagen, downloader du programmet og installerer det, søger efter opdateringer og lader programmet køre.

Brugerne skal være særligt forsigtige med at bruge Android-appbutikken, da 90 procent af virusdetektioner kommer fra tredjepartsapps og -udviklere. Før du tilføjer nye apps, skal du altid kigge efter de tilladelser, de skal bruge, så du er sikker på, at du er tryg ved de data, de har adgang til. Derudover bør brugerne holde øje med mærkelig adfærd i deres mobilenheder og holde sig opdateret med den nyeste version af enhedens sikkerhedssoftware.

Andre artikler og links relateret til beskyttelse af mobilenheder

Det er afgørende for de daglige forretninger at beskytte dine mobilenheder mod vira

Virusbeskyttelse af mobiltelefonen er nu en nødvendighed i virksomheden
Kaspersky Logo