Gå til hovedindhold

Hvad er Clubhouse?

Clubhouse blev lanceret i april 2020 og er en app til sociale netværk, der kun bruger lyd. Grundlæggende kan brugerne lytte til samtaler, interviews og diskussioner mellem interessante mennesker - om mange forskellige emner. Pt. kan man kun få adgang til appen via en invitation. Du skal inviteres af en eksisterende bruger til at deltage - selvom der er planer om at gøre det mere tilgængelig i fremtiden.

Clubhouse har tiltrukket stor medieopmærksomhed, lige siden lanceringen. Det skyldes delvist pandemien, hvis mange Zoom-møder osv. medførte en vis 'videotræthed' - som gav en øget interesse for lydindhold. Appens eksklusive adgang via invitation, samt flere berømte brugere - som Elon Musk, Oprah Winfrey, Drake, Jared Leto m.fl. - har givet den en eksklusiv aura, der også har øget interessen. Clubhouses manglende tekst, videoer mv får mange til at kalde den for Facebooks modsætning.

Appen er gratis, designet til brugere over 18 år og fås pt. kun til iOS. Der er dog planer om at gøre den tilgængelig på Android. På trods af, at den kun kan tilgås via en invitation, er antallet af brugere allerede oppe på to millioner og vokser løbende. Ligesom andre sociale netværks-apps, har Clubhouses udviklingsstatus også tiltrukket en række udfordringer med sikkerhed og fortrolighed.

Sådan virker Clubhouse

For at komme med i Clubhouse, skal de nye brugere inviteres af et eksisterende medlem. Hver ny bruger kan invitere to nye medlemmer. Når du bliver inviteret, får du en SMS med et link, så du kan downloade appen. Clubhouse har også en venteliste, så hvis du ikke kender et eksisterende medlem, kan du komme på listen, ved at downloade appen.

Når du kommer med i Clubhouse, kan du oprette en profil med et billede, som på mange andre sociale netværks-apps. Du vælger selv dine interesseområder, og jo flere oplysninger du giver appen, jo flere anbefalinger giver den til gengæld om personer, der er værd at følge eller og dialoger, hvor du kan være med. Appen har også en kalender, som viser, hvornår dialogrummene er aktive, så brugeren kan planlægge, hvilke samtaler han/hun deltage i.

Appen handler primært om at lytte. Brugerne deltager i de dialogrum, der interesserer dem. Som standard er alle brugeres mikrofoner slået fra, så man lytter til rummets administrator og dets talere. Hvis du vil sige noget, kan du 'række hånden op', og hvis eller når administratoren giver lov, kan du være med i samtalen.

Du kan også oprette dit eget dialogrum, som kan være offentligt eller privat. Dermed kan du opbygge din egen skare af følgere, baseret på dine interesser, eller føre samtaler med andre, der ligner dig.

Pt. kan der max. være 5.000 med i hver dialog - selvom man hævede grænsen, da Elon Musk holdt indlæg. Han fans live-streamede også dialogen i andre Clubhouse-rum og på YouTube.

Dialogrummene kommer og går, når folk starter eller slutter dem. Clubhouse siger, at man optager dialogerne, mens de kører, og at man kun gemmer optagelserne, hvis nogen indgiver en klage, mens rummet er aktivt. Hvis der ikke er nogen, som indberetter en hændelse under chatten, siger Clubhouse, at man sletter optagelsen, så snart værten lukker dialogen. Brugerne har dog fundet andre måder at optage dialogerne på, til deres egne formål.

Clubhouses sikkerhedsproblemer

Det er ikke usædvanligt, at sociale netværks-apps møder store eller små problemer med fortroligheden og sikkerheden, især i starten. Clubhouses sikkerhedsproblemer omfatter:

Brud på datasikkerheden i Clubhouse

I april 2020, lækkede nogen en database med 1,3 millioner brugeroplysninger fra Clubhouse på et populært hackerforum - ganske gratis. Databasen omfattede bruger-ID'er, navne, profilbilleder, detaljer om følgere og dem, der blev fulgt. Og hvis brugere havde tilknyttet deres sociale mediekonti - også deres bruger-ID'er til Twitter- og Instagram. De lækkede data omfattede dog hverken adgangskoder eller e-mailadresser, hvilket ville have været meget værre. Når det er sagt, kunne de lækkede oplysninger stadig have medført angreb via phishing eller social engineering.

Falsk Clubhouse-side

Cyberkriminelle forsøger ofte at leve højt på de populære apps succes. I april 2021, oprettede cybersvindlere en falsk Clubhouse-side, som indeholdt et link, der downloadede en falsk version af appen. Da brugerne downloadede den falske app, blev deres enhed inficeret med malware. Heldigvis blev siden fjernet i en fart. Fordi Clubhouse pt. kun fås til iOS, begyndte flere falske Android-versioner at sprede sig. Når man installerer appen, risikerer man at ens smartphone eller tablet giver svindlerne adgang til webbanken, adgangskoderne til de sociale netværk, eller ens kontaktliste og bombarderer en med reklamebannere.

Clubhouses back-end

Pt. får Clubhouse en kinesisk start-up, som hedder Agora, til at levere back-enden infrastruktur til appen. Det betyder, at Agora måske kan tilgå brugernes 'rå' lyd og andre oplysninger. På grund af Kinas cybersikkerhedslove, vil de måske give disse oplysninger til den kinesiske regering, hvis den beder om det.

Clubhouses fortrolighedsproblemer

Brug af Clubhouses kontakter

Appens invitationskoncept (som Clubhouse regner med at ændre for at gøre appen mere tilgængelig) skaber et problem med fortroligheden. Når du tilmelder dig Clubhouse, opfordrer appen dig til at give den adgang til telefonens kontakter, så du kan oprette forbindelse til andre brugere på de sociale netværk. Hvis du ikke giver Clubhouse adgang til telefonens kontakter, kan du ikke invitere andre med i appen. Nogle brugere er bange for, at Clubhouse måske vil bruge oplysningerne til profiler på potentielle brugere eller til reklameformål. Det vil evt. være i strid med Europas generelle databeskyttelseslov (GDPR), der siger, at enkeltpersoner udtrykkeligt skal give sit samtykke til at dele deres oplysninger.

Clubhouse har heller ingen fuldgyldig kontobekræftelse. Dermed kan alle og enhver påstå, de er en kendt eller berømt person, hvis de vil. Der var fx. flere brugere, der lod sig lokke af en falsk Brad Pitt.

Appen har ingen inkognitotilstand, og alle dine handlinger på det sociale netværk efterlader et spor. Desuden har appens grænseflade heller ingen 'Slet konto'-knap, og proceduren kræver en skriftlig anmodning til supporten.

Clubhouses optagelser

Appen forsøger at forhindre brugerne i at optage samtalerne. Clubhouse optager midlertidigt samtalerne, hvis nogen klager over indholdet, som muligvis skal tjekkes. Clubhouse gemmer optagelserne, så man kan undersøge eventuelle hændelser, og sletter dem, når det gjort. Hvis der ikke fremsættes nogen klage i realtid, siger Clubhouse, at man sletter den midlertidige lydoptagelse, når rummet lukkes ned igen.

Det bekymrende ved denne praksis er, at da optagelsen ikke krypteres fuldstændigt, er den potentielt tilgængelig for andre. Desuden optager man samtalerne, så længe der er nogen i rummet. Det betyder, at hvis du skifter til en anden app, uden at forlade rummet, forbliver din mikrofon aktiv og optager dig muligvis fortsat.

I februar 2021, lykkkedes det en uidentificeret bruger at streame Clubhouses 'lydfeeds' fra flere af dialogrummene til deres egen, tredjeparts hjemmeside - hvilket ganske vidst overtræder Clubhouses brugerbetingelser. Det rejste spørgsmålet om, hvor fortrolige samtalerummene egentlig er? Og flere fortrolighedseksperter siger, at Clubhouses brugere bør gå ud fra, at alle deres samtaler måske optages af andre brugere og opføre derefter.

Clubhouse-appens fortrolighedspolitik

Clubhouse har fået kritik for dens fortrolighedspolitik kun findes på engelsk. Når appen modnes yderligere, vil det sikkert ændre sig, da loven i mange lande - som fx Tyskland - kræver, at fortrolighedspolitikken findes på det lokale sprog.

En mere alvorlig kritik går ud på, at fortroligheden på Clubhouse både afhænger af dine egne handlinger, men også af alle de andre personer, der har dig som kontaktperson, og deres handlinger. Hvis nú en eller anden har dit nummer i deres kontaktliste, og personen giver Clubhouse adgang til den. Så får de en underretning, når du tilmelder dig appen og en anbefaling om at følge dig - også selvom du ikke har givet appen tilladelse til at dele dine kontakter.

Hvad er Clubhouse

Sådan modereres Clubhouses indhold og sådan undgår du upassende indhold

Clubhouse har fx mødt beskyldninger om hadefuld tale, konspirationsteorier og chikane i samtalerne, som har fået appen til at opdatere sine retningslinjer om modereringen af indholdet. Appens lydformat medfører en udfordring ift. modereringen af indholdet, fordi det er meget sværere at overvåge 'live' lyd, end at bruge algoritmer til at finde stødende, tekstbaserede kommentarer. Clubhouse politik om kun at gemme lydoptagelser af dialogerne, hvis nogen indberetter en hændelse i realtid, hjælper ikke de brugere, der måske vil indberette overtrædelser efter begivenheden.

Selvom appen beregnet til personer, som er over 18, har den hverken nogen alderskontrol eller indholdsfiltre. Det er vigtigt, at forældrene er opmærksomme på dette, fordi der findes mange samtalerum med voksen-temaer, og fordi appen også tilbyder 'live' dialoger med fremmede.

Hvad sker der, når du blokerer andre på Clubhouse?

Du kan undgå stødende indhold på Clubhouse, ved at blokere andre brugere via appen. Når du blokerer nogen, kan de hverken se eller være med i et rum, du har oprettet, eller i andre, hvor du er moderator eller taler. Men når en blokeret bruger holder indlæg i et rum, du er med i, kan du stadig se rummet og endda også tale eller lytte med i det. Clubhouse tilbyder en sikkerhedsvejledning til brugerne, der beskriver appens procedurer mht. blokering af andre brugere og hvordan man indberetter hændelser i appen.

Clubhouses konkurrenter

Clubhouses lyd- og livekoncept er nøgletendenser i de sociale netværk, hvilket betyder, at appen naturligvis har flere konkurrenter. Det gælder fx:

  • Instagram, som nu giver brugerne mulighed for at slukke for deres kamera eller mikron i appens 'Live Rooms', hvilket giver op til fire personer mulighed for at chatte og sende 'live' sammen. Det skaber et 'Live Room', der kun bruger lyd.
  • Twitter har lanceret 'Spaces', der giver dig mulighed for at starte en live chat, med plads til både talere og deltagere.
  • Facebook har lanceret 'Hotline', som er en webbaseret app, der lader værterne chatte med deres publikum via lyd og tekst.
  • Chat-appen Telegram har en stemmechat-funktion, der fungerer på samme måde som Clubhouses en-til-mange-dynamik.
  • Discord tilbyder 'Stages', hvor taleren, på en metaforisk 'scene', kan tale med mange mennesker på én gang.
  • Reddit tilbyder Reddit Talk, der kan være vært for live lyddialoger i Reddits grupper.
  • Fireside starter i 2021, og bruger et koncept, der ligner Clubhouse, men rummer nogle vigtige forskelle.

Er det sikkert at bruge Clubhouse?

Er det så sikkert at bruge Clubhouse? Ligesom mange andre apps, som er vokset hurtigt via en stor efterspørgsel, har Clubhouse mødt flere udfordringer ift. sikkerhed og fortrolighed. Nyere apps møder oftere problemer med sikkerhed og fortrolighed, end de mere modne og veletablerede. Clubhouse siger imidlertid, at man er dybt engageret i at beskytte brugernes data og fortrolighed, og at man har identificeret flere områder, hvor man styrker databeskyttelsen yderligere. Virksomheden tilbyder også et bug bounty-program i partnerskab med HackerOne, som belønner dem, der finder sikkerhedsmæssige sårbarheder i appen, så man kan løse dem.

Sammenlignet med andre populære sociale medie-apps, indsamler Clubhouse færre informationer om sine brugere. Man bruger fx ikke iPhones-placeringstjenester og har kun et groft skøn over din placering, baseret på din IP-adresse. Da appen kun bruger lyd, anmoder den hverken om adgang til dit kamera eller dine fotos.

Som medie, vil man nok kun se apps, der kun bruger lyd, i en vis periode. Når du bruger din mobiltelefon, kan du sikre dig via en antivirusbeskyttelse. Det kan fx være Kaspersky Internet Protection for Android, der blokerer mistænkelige apps, hjemmesider og filer og bruger maskinindlæring til at bekæmpe nye trusler med.

Relaterede artikler:

Clubhouses sikkerhed og fortrolighed - Er det sikkert at bruge Clubhouse?

Clubhouse er en app til sociale netværk, som kun bruger lyd, men er den sikker? Potentielle bekymringer inkluderer brud på Clubhouses datasikkerhed og sikkerheden i Clubhouses apps.
Kaspersky Logo