Gå til hovedindhold

Siden den første datingapp blev lanceret i 1990'erne, er online dating blevet almindeligt udbredt over hele verdenen. Millioner af mennesker bruger det til at finde kærlighed og selskab – men sammen med glæderne ved at finde en partner, kommer også risici, såsom online svindel og uønsket eller truende opførsel. For at have en sikker, vellykket oplevelse med dating, er det vigtigt at være opmærksom på potentielle farer, og vide hvordan man undgår dem.

Farerne ved online dating

Der er flere ulemper ved online dating end at blive ghosted eller få sit hjerte knust – det medfører risici at møde fremmede online. Mulige trusler inkluderer:

Svindel med netdating

Datingapp svindel – også kendt som romantisk svindel eller romantik bedrageri – er, når nogen mener, at de har mødt nogen gennem en datingside eller app, men den person, de taler med, er en svindler. Svindleren manipulerer eller groomer den anden person og forsøger at vinde hans eller hendes tillid, således at svindleren før eller senere kan bede dem om penge eller har fået nok personlige oplysninger, til at stjæle offerets identitet. Læs mere om almindelig romantisk svindel her.

Falske datingapps og -sider

Ikke alle datingapps eller sider er legitime. Der har været en lang række falske datingsider og datingapp svindel, hvilket i 2022 resulterede i, at Better Business Bureau udstedte en advarsel om det i USA. Det kan være svært at opdage, at en datingside er falsk, og folk finder dem normalt gennem online annoncer eller søgeresultater. De kan fremstå legitime ved første øjekast, når man ser deres automatisk log-in oprettelse med dine Google eller Facebook konti, kundeudtalelser, en 'kun 18+' markering, og så linker de til sider, som du normalt ville forvente at se som f.eks. en privatlivspolitik og handelsbetingelser. Men de fleste profiler på disse forfalskede sider er også falske, og det koster som regel penge at svare deres beskeder. Hvis du prøver på at klage til kundeservice, viser de sig også at være falske.

Falske profiler og catfishing

Statistikkerne varierer, men man anslår, at op mod hver 10. online datingprofil er falsk. Der kan være flere grunde til oprettelse af falske datingprofiler – nogle oprettes for at sælge eller markedsføre produkter, mens andre bliver oprettet for at catfishe (skabe en falsk karakter med henblik på at påbegynde et forhold med en person). Andre er mere ondsindede og er designet for at tilsvindle sig andre brugeres penge.

Chikane og uønskede beskeder

En Pew Research Center undersøgelse fra 2020 viste, at mange kvinder oplever en form for chikane på datingsider og apps. 57 % af kvindelige online daters i alderen mellem 18 og 34 svarede, at de har modtaget seksuelt eksplicitte beskeder eller billeder, som de ikke havde bedt om. I samme undersøgelse rapporterede 19 % af kvinder mellem alderen 18 og 34, at de har modtaget trusler om fysisk skade.

Stalking

Samme undersøgelse fra Pew Center fandt ud af, at 37 % af online daters sagde, at andre brugere på datingsiden eller appen fortsatte med at sende dem beskeder efter, de havde indikeret, at de ikke var interesserede i samtalen. Nogle gange kan man risikere mere end brugere, som nægter at acceptere et nej, og dette kan udvikle sig til reel stalking. I nogle tilfælde, kan det inkludere, at stalkeren finder ud af, hvor du bor eller arbejder, og personligt dukker op for at chikanere dig.

Afhængighed af online dating

Online dating kan være afhængighedsskabende for nogle personer. Hvis du bruger online datingapps, er det en god idé at tage en pause engang imellem. Det vil give dig lidt perspektiv og gøre online dating til en sjov ting i stedet for stressende.

Faresignaler, som du bør være opmærksom på ved brug af online datingapps

Datingapp sikkerhed er altafgørende. Når du chatter med andre brugere, er dette nogle af de røde flag, som du bør være på udkig efter:

 • En person, som du kun har mødt online, beder om finansiel støtte – muligvis på grund af en personlig krise
 • De påstår, at de bor i samme land som dig, men arbejder i udlandet eller er ude at rejse, hvilket forhindrer dem i at mødes snart
 • De påstår, at de nyligt er blevet enke og har børn
 • De forsvinder fra siden og dukker op igen med et andet navn
 • De giver kun vage svar på dine spørgsmål
 • De bombarderer dig med overdrevne komplimenter og romantiske bemærkninger tidligt i jeres samtaler
 • De er meget opsat på at få dig af dating platformen hurtigst muligt, og fortsætte chatten via en anden platform som f.eks. WhatsApp i stedet
 • De beder om din arbejds- eller hjemmeadresse, muligvis under falsk foregivende af at ville sende dig gaver eller blomster
 • De fortæller uoverensstemmende eller melodramatiske historier om dem selv
 • Deres sprogbrug er usammenhængende

Mange af disse er veletablerede teknikker, som benyttes af svindlere, der ønsker at fremskynde et forhold for at udnytte reelle brugere. Mange svindlere vil hurtigt blive anmassende i håb om, at de kan smigre dig, indtil du sænker dit forsvar, eller udnytte din sympati.

Eksempler på brugeradfærd, som du muligvis ønsker at rapportere, kan inkludere:

 • Anmodning om finansiel støtte
 • Anmodning om seksuelt eksplicitte billeder
 • Beskeder fra en mindreårig
 • Voldelige eller krænkende beskeder
 • Forsøg på at true eller intimidere dig på hvilken som helst måde
 • Falske eller duplikerede profiler
 • Forsøge på at sælge dig produkter eller tjenester
Et par udveksler beskeder på en datingapp. Sikker online dating har aldrig før været så betydningsfuldt.

Tips til sikkerhed ved online dating

Selvom det aldrig er din skyld, hvis nogen opfører sig aggressivt eller upassende over for dig, når du dater online, så er der forbehold, som du kan tage, for at maksimere din sikkerhed ved online dating. Her er nogle brugbare tips, du kan have i mente:

Brug et unikt foto

Undgå at bruge samme foto på din datingprofil, som du bruger på andre sociale medie konti. Det er nemt for andre at søge efter et billede på Google – og hvis du bruger samme foto på din datingprofil, som du bruger på Facebook og Instagram, kan andre finde dig på sociale medier. Og med det, kan potentielle svindlere begynde at sammensætte oplysninger omkring dig. Du bør ligeledes ikke bruge fotoer, som kan bruges til at opsnuse, hvor du bor eller arbejder. Disse oplysninger kan bruges til social engineering-planer: F.eks. kan en fremmed sige, at han så dig på kontoret, og arbejder i nærheden, selvom dette slet ikke er sandt, og kun bruges til at vinde din tillid.

Beskyt dine personlige oplysninger

Udover at bruge unikke fotos på din profil, bør du minimere mængden af personlige oplysninger. Dette inkluderer oplysninger såsom dit efternavn, kontaktinformation, fødselsdato, arbejdsplads, hvor du gik i skole, brugernavne på sociale medier osv.. Disse oplysninger gør det nemmere for hackere at gætte dine adgangskoder. De kan også bruge oplysningerne til at sende dig phishing e-mails. Brug i stedet dit fornavn eller et kælenavn.

Del ikke links til dine profiler på andre sociale medier

Hold dine datingprofiler og personlige konti for sociale medier adskilt. Du har sandsynligvis flere personlige oplysninger på de konti, som hackere og svindlere kan udnytte. Det er en god idé at gennemlæse privatlivsindstillingerne på alle dine sociale medie konti for at sikre, at det er på et niveau, som du har det godt med.

Bliv i datingappen

Når du chatter med en potentiel date eller en person, som du først lige har mødt, er det bedst at holde beskederne i datingappen. Svindlere vil ofte prøve at lokke dig over til krypterede beskedplatforme, såsom WhatsApp, hvor deres opførsel ikke kan overvåges i samme grad. Det giver et ekstra beskyttelseslag at blive i appen, da nogle apps ikke tillader, at personer sender links i beskederne, og de fleste giver mulighed for at rapportere eller blokere. Og hvis det ikke fungerer mellem jer, skal du ikke bekymre dig over, at den anden person har dit nummer.

Begræns din brug af lokationsindstillinger

Sluk for appens lokationsindstillinger eller brug dem sparsomt. Det er bedre at give en bred forståelse end at lade fremmede kende de præcise områder, du bor og arbejder i.

Brug en troværdig side

Der er tusinder af tilgængelige datingapps på verdensplan. De er ikke alle af samme kvalitet. Undersøg dem, før du vælger en – læs online anmeldelser og spørg din venner om, hvad de anbefaler. Større og mere velkendte sider vil ofte være bedre til at beskytte dine personlige oplysninger, og give dig en sikker online dating oplevelse. Når du er færdig med at bruge den datingapp, som du valgte, skal du huske at slette din profil.

Afhold dig ikke fra at anmelde en person

De sikreste datingapps vil opfordre brugere til at anmelde aggressiv eller ulovlig adfærd. De giver oftest mulighed for også at blokere individuelle brugere, hvis interaktionerne gør dig ubekvem. Hvis nogen chikanerer dig eller prøver at afpresse dig for penge, skal du kontakte datingsidens kundeservice.

Undgå at interagere med mistænkelige profiler

Hvis personen, du har matchet med, kun har delt meget begrænset information, og kun har ét billede, kan det være en falsk konto. Vær påpasselig med at forbinde med en, du ved så lidt om. Stol på din intuition omkring, hvorvidt personen er ægte eller ej.

Tag en videochat med personen, før I mødes i virkelighed 

Når du har matchet med en potentiel date og chattet med dem, så overvej at tage en videochat, før du møder dem i virkeligheden. Det kan være en god måde at sikre, at dit match er hvem, deres profil påstår, at de er. Det kan være et mistænkeligt tegn, hvis de er meget uvillige til at tage et en videochat.

Fortæl en ven, hvor du skal hen

Før du skal møde din online date i virkeligheden, bør du fortælle en ven, hvem du skal mødes med, hvor I skal hen og hvornår du forventer at være hjemme. Overvej at planlægge et "sikkerhedsopkald" – altså, bed en ven om at ringe til dig under daten, for at tjekke om du er okay.

Mød hinanden på et offentligt sted, og sørg for din egen transport

Når I skal på første date, bør I møde hinanden på et offentligt sted, og sørg for din egen transport. Når du kontrollerer, hvordan du kommer til og fra daten, kan du tage afsted, når du ønsker. Hav et par samkørselsapps downloaded på din telefon, så du har muligheder, hvis du får brug for dem. Sørg for, at din telefon er fuldt opladt eller overvej at medbringe en oplader eller powerbank. Undgå at fortælle andre præcis, hvor du bor.

Hold dig til det, som du er tryk ved

Dates kan ofte indebærer druk. Prøv at holde dine egne begrænsninger i mente, og lad være med at føle dig presset til at drikke, bare fordi din date drikker. Vær opmærksom og påpasselig. Lad aldrig din drink være uden opsyn, og hold de første par dates korte. Nogle folk føler sig mere sikre, når de har et redskab til selvforsvar med, såsom peberspray eller en kraftig lommelygte.

Stol på din intuition

Lyt altid til din intuition og forlad daten eller afbryd kommunikation med en person, hvis du føler dig utilpas. Du skal ikke bekymre dig om, om du fremstår ubehøvlet – prioritér din sikkerhed. Hvis du har følt dig utilpas eller usikker på din date, så blokér og rapportér dit match derefter, så du forhindrer dem i at interagere med din profil igen.

Beskyt dig selv og dine enheder

En af de bedste måder at holde sig sikker på nettet, er ved at bruge en god internet sikkerhedssoftware. Sikkerhedssoftware kan beskytte dig mod at klikke på ondsindede links, som en svindler måske har sendt til dig, og samtidigt hjælper det dig også med at undgå andre trusler såsom vira, ransomware og generelle phishing angreb. Den kan også holde øje med dine personlige oplysninger ved at beskytte dit privatliv og overvåge din e-mail, bankkonto, kreditkort, og andre oplysninger, som en svindler eller identitetstyv vil forsøge at udnytte.

Anbefalede produkter:

Læs mere:

Sådan holder du dig sikker på online datingapps

Online dating er blevet almindeligt udbredt, og har haft et utal af succeshistorier. Men hvordan holder man sig sikker på datingapps? Få mere at vide om sikkerhed ved online dating, svindel & sikkerhedstips.
Kaspersky Logo