Gå til hovedindhold

Et webfilter, som normalt kaldes "indholdsstyringssoftware", er et stykke software, der er beregnet til at begrænse, hvilke websteder en bruger kan besøge på sin computer. Disse filtre kan fungere ved at benytte enten en hvidliste eller en sortliste: Førstnævnte giver kun adgang til websteder, der specifikt udvælges af den, der konfigurerer filteret, og sidstnævnte begrænser adgangen til uønskede websteder efter de standarder, der er installeret i filteret. Disse programmer undersøger URL-adressen på det ønskede websted og søger i webstedets indhold efter forbudte søgeord og afgør derefter, om forbindelsen skal blokeres eller tillades. Filtre installeres ofte enten som en browserudvidelse, som et selvstændigt program på computeren eller som del af en samlet sikkerhedsløsning. De kan imidlertid også installeres på netværkssiden, enten via en internetudbyder eller en virksomhed, for at begrænse adgangen til internettet for flere brugere på én gang. Nogle søgemaskiner har også rudimentære filtre, som fjerner uønskede sider fra søgeresultaterne.

Filtreringssoftware

Webfiltreringssoftware har to overordnede kundebaser: Forældre, som ønsker at hindre deres børn i at få adgang til indhold, som forældrene finder uønsket eller uhensigtsmæssigt, og virksomheder, der ønsker at forhindre medarbejderne i at få adgang til websteder, der ikke vedrører deres job. Webfiltre anvendes almindeligvis også som værktøj til forebyggelse af malware, da filtrene blokerer for adgangen til websteder, som sædvanligvis indeholder malware, såsom pornografi eller gambling. De mest avancerede filtre kan tilmed blokere for oplysninger, der sendes via internettet for at sikre, at følsomme data ikke frigives.

Der er andre måder end webfiltreringssoftware, f.eks. brug af en internetbaseret proxyserver, der benytter fremmedsprogede websteder, eller oprettelse af en VPN-forbindelse til en personlig proxyserver. På grund af disse smuthuller bør netværksadministratorer eller bekymrede forældre sikre sig, at deres valgte filter kan udføre mere end blot at blokere for eller tillade bestemte websteder.

Andre artikler og links relateret til Definitioner

Hvad er et webfilter?

Et webfilter, som normalt kaldes "indholdsstyringssoftware", er et stykke software, der er beregnet til at begrænse, hvilke websteder en bruger kan besøge på sin computer.
Kaspersky Logo