Gå til hovedindhold

En metamorfisk virus er en virus, som kan transformere sig ud fra evnen til at oversætte, redigere og omskrive sin egen kode. Den anses for at være den mest smitsomme virus, og den kan forårsage alvorlige skader på et system, hvis den ikke opdages hurtigt. Antivirusscannere har svært ved at registrere denne type virus, fordi den kan ændre sin interne struktur, omskrive og omprogrammere sig selv hver gang den inficerer et computersystem. Dette adskiller den fra en polymorf virus, der krypterer sin oprindelige kode for at undgå at blive opdaget. På grund af deres kompleksitet kræver det omfattende kendskab til programmering at skabe metamorfiske vira.

Sådan etablerer du et solidt forsvar

En metamorfisk virus forårsager alvorlige datatab og mindsker et computersystems forsvar. Den kan også inficere flere værter. Forskning udført ved San Jose State University viste, at mange antivirusprogrammer på markedet i øjeblikket er afhængige af signaturregistrering, og de har normalt ikke mulighed for at registrere metamorfiske vira. Hvis det rette sikkerhedsværktøj ikke er installeret fra starten, har en metamorfisk virus evnen til at blive mere sofistikeret og gøre endnu mere skade. Jo længere tid den forbliver i en computer, jo flere varianter produceres der, hvilket gør det særdeles udfordrende for antivirusprogrammer at opdage den og rense systemet.

Metamorfiske vira kan distribueres gennem vedhæftede filer i e-mail, eller når brugerne besøger kompromitterede hjemmesider. Når den først er frigjort, er dens mål at stjæle private oplysninger og virksomhedsoplysninger for at udføre afpresning, hvidvaskning af penge og andre former for svindel. Når virus er fundet, kan den anmeldes og afleveres til Kaspersky Lab, så den kan undersøges, så andre computerbrugere og organisationer kan holdes sikre. Hvis vi har indblik i, hvad der står bag denne virus, kan vi forbedre internetsikkerhedssoftwaren og antivirusløsningerne.

Andre artikler og links relateret til Definitioner

Hvad er metamorfisk virus?

En metamorfisk virus er en virus, som kan transformere sig ud fra evnen til at oversætte, redigere og omskrive sin egen kode. Den anses for at være den mest smitsomme virus, og den kan forårsage alvorlige skader på et system, hvis den ikke opdages hurtigt.
Kaspersky Logo