Gå til hovedindhold

IoT (Internet of Things) er i færd med at ændre den måde, vi lever på, ved at forbinde de enheder, vi bruger, til internettet. Det er nemt at fjernbetjene en enkelt enhed. Den første TV-fjernbetjening blev udviklet i 1950'erne. Men nu kan enhver enhed tilsluttes internettet – lige fra dit Hi-Fi-anlæg og dit TV til varmesystemet, dørlåsen og belysningen. Det hele forbindes til en enkelt controller via internettet, hvilket giver dig fuld kontrol over dit hjem.

Det tilsluttede hjem kan gøre dit liv lettere og sjovere. Men der er også en ulempe. Når du slutter dine hjemmesystemer til internettet, åbner du dit hjem op for en række sikkerhedsrisici. I det følgende gennemgår vi, hvordan disse risici opstår. Vi giver dig også vores bedste tip til sikkerhed i hjemmet, så dit tilsluttede hjem også kan være et sikkert hjem

Hvordan fungerer et intelligent hjem?

Intelligente hjem bruger enheder, der kan oprette forbindelse til internettet, og som indeholder små computere, der giver mulighed for at fjernstyre dem Disse enheder kan være så små som en kaffemaskine eller så store som hele husets varmesystem.

Det, der adskiller dem fra din traditionelle TV-fjernbetjening, er, at de bruger en internetprotokol til at oprette forbindelse, og de er alle forbundet via en hub. Det kan f.eks. være routeren til din hjemmenetværk eller din smartphone.

I modsætning til en TV-fjernbetjening kan disse enheder indsamle og gemme oplysninger om brug, vaner og præferencer – enten på enheden eller på netværket. Alle disse data gør dit intelligente hjem til en potentiel risiko for misbrug af personlige oplysninger, og hver enhed, du føjer til netværket, skaber en ny risiko for misbrug.

Lad os se nærmere på de typer af sikkerhedstrusler, du skal overveje, når du har et intelligent hjemmenetværk.

Sikkerhedsrisici og -trusler i et intelligent hjem

Det tilsluttede hjem rummer flere typer sikkerhedstrusler.

For det første er individuelle enheder muligvis ikke sikre. Nogle IoT-hjemmeenheder er blevet frigivet i hast, og deres sikkerhed er muligvis ikke blevet håndteret tilfredsstillende. I nogle tilfælde adresserer brugervejledningerne ikke spørgsmål om beskyttelse af personlige oplysninger eller giver nok oplysninger til at være sikker på, at enheden er sikker. Babyalarmer og overvågningskameraer er f.eks. blevet hacket, hvilket giver kriminelle mulighed for at overvåge det indre i et hus.

Faktisk mener mange eksperter, at med IoT-enheder, bør du ikke tænke på, hvad der sker, "hvis" du bliver hacket, men "når", fordi mange enheder er så nemme at hacke og giver alt for lidt beskyttelse.

For det andet er dit hjemmenetværk muligvis ikke sikkert. Alle data, der opbevares på hjemmenetværket, kan dermed være tilgængelige for en hacker. En kriminel kan f.eks. spore dine brugsmønstre på de forskellige enheder for at se, hvornår du er væk hjemmefra.

Hvis dit hjemmenetværk styres fra din primære internetkonto, er det ikke blot data fra dine IoT-enheder, der kan være i fare. Enhver sårbarhed kan kompromittere dine private oplysninger, herunder e-mails, dine konti hos sociale medier og endda dine bankkonti. 

Mange brugere styrer deres tilsluttede hjem via en smartphone. Denne smartphone er dermed en meget værdifuld database for alle, der ønsker at hacke sig ind i dit liv. Dette skaber en høj risiko, hvis din telefon bliver hacket, stjålet, eller hvis nogen formår at aflytte din forbindelse. Sørg for, at sikkerheden i hjemmenetværket ikke kompromitteres af en enkelt sårbar IoT-enhed.

Hvis du vil drage fordel af fordelene ved et intelligent hjem, skal du sørge for, at du først har håndteret alle potentielle sikkerhedsproblemer.

Sikkerhedstip til det intelligente hjem

Det første skridt i håndteringen af sikkerhed i hjemmet er at isolere dit intelligente hjemmenetværk fra dine andre netværk. Dette er relativt nemt at gøre ved at oprette gæstenetværk til de IoT-enheder, du har i dit hjem. Dit køleskab kan f.eks. stadig blive hacket ved at gøre det til en del af et botnet, der sender spam eller miner kryptovaluta. Men da det bruger et særskilt netværk, kan hackeren ikke bruge køleskabet til at få adgang til dine e-mails eller din bankkonto.

Gæstenetværk kan også bruges til at forbedre sikkerheden i hjemmenetværket på andre måder. Få mere at vide om installation og brug af gæstenetværk her.

sådan holder du dit intelligente hjem sikkert

For det andet skal du sørge for, at adgangs-, kontrol- og forsyningsenhederne på dit netværk er sikre. Dette kan omfatte intelligente højttalere, din internetrouter, din computer og din smartphone. Hvis din smartphone bliver hacket eller stjålet, kan det kompromittere hele dit sikkerhedssystem i hjemmet. Derfor bør det være din højeste prioritet at købe Android-sikkerhed eller sikkerhed til iOS-enheder.

 • Brug skærmlåsen på din smartphone til at sikre, at ingen kan få adgang til den i dit fravær.
 • Sørg for, at alle dine computere og smartphones er beskyttet med adgangskode. Brug stærke adgangskoder, der er svære at knække. Frem for alt må du ikke bruge adgangskoder, der er nemme at gætte (som din fødselsdag eller dit navn).
 • Sørg for, at din primære computerkonto ikke er på administrator- eller rodniveau. Hvis det lykkes en hacker at trænge ind, vil dette begrænse den skade, de kan gøre på dit system, da de ikke har administratorrettigheder.
 • Skift standardbrugernavn og -adgangskode på din router. Hvis du ændrer navnet, kan hackere ikke gætte den enhed eller det netværk, du bruger. Brug WPA-godkendelse til at oprette et sikkert netværk.
 • Brug firewalls på alle computere og på din router. De fleste routere har en firewall indbygget i deres hardware, men den skal først aktiveres af brugeren.
 • Hvis din eksisterende router ikke er udstyret med effektive sikkerhedsfunktioner, skal du udskifte den med en mere sikker router.
 • Brug ekstra god sikkerhedssoftware på dine computere og på din smartphone for at undgå installation af malware eller infektion med virus. Hent Kasperskys antivirussoftware, eller vælg Total Security-pakken, der giver en alt-i-én-cybersikkerhedsløsning til dit intelligente hjem.
 • Kør altid sikkerhedsrettelser og opdateringer, og hold din software opdateret. Forældet software indeholder sårbarheder, som er nemme for hackere at udnytte.

Selvom du har fulgt alle disse tip om sikkerhed i hjemmet, løber du stadig en risiko, hvis du logger på et offentligt Wi-Fi-netværk med din bærbare computer eller telefon. Hvis du ikke har brug for godkendelse for at komme ind på et netværk, behøver hackere det heller ikke. Hvis du jævnligt bruger offentlige Wi-Fi-netværk, kan du få mere at vide om, hvordan du bruger et Virtual Private Network (VPN) som f.eks. Kasperskys VPN Secure Connection for at beskytte dit privatliv og dit intelligente hjem.

sådan beskytter du dit IoT-baserede intelligente hjem mod hackere

Når du har sikret dine netværk, så ingen af dine IoT-enheder kan få adgang til dine personlige data eller styre netværket, er det næste skridt at sikre de enkelte enheder.

 • Skift standardadgangskoderne. Hvis du bruger en standardadgangskode på en enhed, kan alle, der ejer den samme slags enhed, få adgang til din enhed. Det er næsten lige så slemt som slet ikke at have en adgangskode.
 • Skift af adgangskoden hvert halve år vil øge sikkerheden betydeligt.
 • Hvis du har stemmeaktiverede enheder som intelligente højttalere, skal du ændre aktiveringshilsnen fra "OK Google" eller "Hej Alexa" til noget, som kun du og din familie kender. På den måde kan en ubuden gæst ikke bruge dit system.
 • Før du køber en ny enhed, skal du sørge for, at du har tilstrækkelige oplysninger om denssikkerhedsbeskyttelse. Undersøg, om producenten udgiver regelmæssige firmwareopdateringer. Seks måneder er lang tid på Internet of Things, og hvis du køber en enhed, der kan holde et årti eller mere, skal du være sikker på, at du er beskyttet mod nye trusler.
 • Køb intelligente hjemmeenheder hos velrenommerede leverandører som f.eks. Samsung, LG, Google eller Amazon.
 • Undersøg privatlivspolitikken på en enhed, før du køber den. Hvordan vil producenten gøre brug af dine personlige data? Hvilke data har enheden adgang til? Hvis du ikke har til hensigt at bruge stemmeaktivering på en enhed, kan du slukke for mikrofonen, så samtaler ikke kan registreres og overføres.
 • Husk at holde enhederne opdateret, enten ved hjælp af automatiske opdateringer eller ved at opdatere manuelt. Dette kan indebære at gå til producentens websted for at få opdateringer og derefter slutte enheden til en computer for at opdatere den. Hackere finder altid på nye måder til at hacke IoT-enheder. Sikkerhedsrettelser beskytter dig mod de nye trusler.
 • Overvej, hvilke enheder det virkelig er nødvendigt at tilslutte. Hvis du ikke bruger onlinefunktionerne på din kaffemaskine eller ovn, skal du bruge enheden offline.
 • Deaktiver Universal Plug & Play (UPnP). De fleste intelligente enheder har denne funktion, som gør det muligt for dem at finde andre intelligente enheder og oprette forbindelse til dem automatisk. Men UPnP-protokoller er sårbare over for angreb udefra, hvilket gør det muligt for en kriminel at få kontrol over flere enheder, når en enkelt enhed er blevet hacket.
 • Kontroller tilladelserne for de apps, der kører på dine enheder. Alt, der beder om tilladelse til at redigere routerens indstillinger, er en potentiel sikkerhedstrussel.
 • Vær forsigtig, når det gælder cloud-lagring for enheder. Da det kræver en cloud-forbindelse for at uploade og downloade, kan udenforstående hacke forbindelsen og få adgang til dit netværk. Hvis du vil bruge cloud-teknologi, skal du vide, hvilke foranstaltninger der skal træffes for at sikre dine data og dine fortrolige oplysninger.

Husk, at hver ekstra enhed er en ekstra mulighed for udenforstående til at trænge ind i dit netværk. Det er op til dig at afgøre for hver gadget, om den øgede bekvemmelighed eller funktionalitet, som den giver dig, er den øgede risiko værd.

Sikkerhedsfordelene ved et intelligent hjem

Selvom der er sikkerhedsudfordringer forbundet ved et intelligent hjem, giver det også mulighed for at gøre dit hus mere sikkert. Mens de fleste enheder har til formål at gøre dit liv lettere, kan nogle enheder også give ekstra sikkerhed og beskyttelse til dit intelligente hjem.

Hvis du f.eks. har et fjernstyret låsesystem, behøver du aldrig mere at kopiere nøgler eller lægge en ekstra nøgle under dørmåtten. Dette kan hjælpe dig med at administrere adgangen ikke blot for familiemedlemmer, men også for håndværkere, rengøringsfolk eller babysittere. Det bliver lettere at kontrollere, om døre og vinduer er låst, når en fysisk inspektion ikke længere er påkrævet, og du blot kan tjekke din kontrolenhed.

Når du ikke er hjemme, kan sikkerheden forbedres ved at kunne tænde og slukke for lys og Hi-Fi-anlæg, mens du ikke er hjemme. Dette kan give udenforstående indtryk af, at du er hjemme, selv når du er væk en weekend eller arbejder sent på kontoret. Fjernadgang til overvågningskameraer kan gøre det muligt at opdage potentielle problemer, f.eks. postpakker, der bliver stillet foran døren, eller låger, der står åbne.

Du opnår dog kun disse fordele, hvis du allerede har sikret dit intelligente hjemmenetværk og sørget for, at det ikke kan hackes.

Fremtiden for intelligente hjem og IoT

Der bliver hele tiden skabt nye produkter for at udnytte internettets funktioner til hjemmets gadgets og systemer. Ved udgangen af 2021 kan 25 milliarder intelligente IoT-enheder være i brug, herunder lyspærer, overvågning af luftkvalitet, dørklokker, vaskemaskiner og køleskabe. Dit IoT-hjem kan tilbyde et hidtil uset niveau af styring, men det er op til dig at sikre, at det også sikrer dit intelligente hjem.

Relaterede links

Hacking af biler og Sådan beskytter du dig selv

Kan dit webcam udspionere dig?

Udspionerer dit Smart TV dig?

Apokalypse i det intelligente hjem

Hvor sikre er intelligente hjem?

Du kommer hjem, lysene er tændt, din aftensmad ved at blive tilberedt, og du kan allerede høre et af dine yndlingsnumre. Alt er, som du foretrækker det, takket være dit intelligente hjem. Hvis lokalet skal være lidt varmere, skal du blot sige det højt. Herefter vil dine intelligente højttalere registrere beskeden og justere temperaturen.
Kaspersky Logo