Gå til hovedindhold

Korrekt konfiguration og udførelse af en virusscanning på din computer er en af de bedste former for startforsvar til at undgå skadelig software i dit system. I disse dage, hvor malware – e-mailvira og tvivlsomme websteder, der kan inficere din computer – spreder sig i stor stil, er det første, du skal gøre for at opbygge et stærkt forsvar, at vælge en antivirusløsning til din computer og forstå, hvordan du får mest muligt ud af den.

Hvad gør en virusscanning?

Et godt antivirusprodukt har nogle værktøjer, der hjælper dig med at planlægge en automatisk regelmæssig virusscanning. Det overvåger dit system og kontrollerer for vira, der indføres med vedhæftede filer i e-mail eller via din browser, for eksempel når du klikker på links til download. Det opretter lograpporter, som oplyser dig om, hvad det har fundet, og det vil om muligt forsøge at reparere eventuelle skader, som skyldes virussen. Et omfattende produkt til antivirusbeskyttelse vil automatisk downloade og installere de nyeste virusdefinitioner, før der udføres en scanning, hvilket sikrer, at du er beskyttet mod alle aktuelt kendte internettrusler. Denne proaktive beskyttelse hjælper ved at genkende ondsindede handlinger, som kan tyde på et forsøg på at inficere din computer, og neutraliserer dem fra starten.

Gode råd om at udføre en virusscanning

Et af de aktuelle problemer med malware er udholdenhed. Tidligere var computervirus og malware "engangsforestillinger", således at forstå, at de blev opdaget, renset, og så var man færdig med dem. I dag er malware udholdende, den er i stand til at skjule sig i registreringsdatabaser eller starttjenester og kan geninficere computeren ved genstart, hvis malwaren ikke er helt udryddet. Så en del af scanningen er at være forberedt på udholdende malware og forstå, hvordan den bedst kan bekæmpes. Med dette i baghovedet er her nogle gode råd, som du kan overveje:

  • Begynd med at sikkerhedskopiere dine datafiler. Det er god praksis at udføre regelmæssig, planlagt sikkerhedskopiering, således at du i tilfælde af, at du skulle få en særlig destruktiv virus på computeren, har et rent grundlag at vende tilbage til. Når det er sagt, skal du altid rense dine backup-filer ved at køre en antivirus-scanning før gendannelse af en fil.

  • Hvis du overvejer antivirusmuligheder, kan du starte med at downloade en prøveperiode med gratis antivirus-software. En gratis prøveperiode kan give dig tilstrækkelig tid til at blive fortrolig med værktøjerne og produktets beskyttelsesniveau.

  • Før installationen bør du udføre en scanning af særligt vigtige store komponenter som registreringsdatabasen og startservices. Hvis et problem bliver fundet, skal du følge alle trin til helt at fjerne problemet, før du forsøger at fuldføre installationen af antivirusprogrammet. Hvis computeren allerede er kompromitteret, vil mange antivirusprodukter ikke kunne installeres eller opdateres, før malwaren er helt fjernet. De bedste programmer scanner vigtige komponenter på tidspunktet for den første download og fjerner eventuel malware inden installationen af softwaren.

  • Vær forberedt på at slukke for internetforbindelsen, hvis du er blevet kompromitteret. Dette vil forhindre eventuel malware på din computer i at kommunikere til et eksternt system, som yderligere kunne forstyrre din computer.

  • Når du har et ukompromitteret, uberørt system, skal du installere dit valgte antivirusprogram i sin helhed. Kontrollér, at alle sikkerhedsopdateringer er downloadet, og udfør en komplet virusscanning. Derved scannes harddiske, flytbare medier systemhukommelse, e-mail og lignende for virus.

  • Før du gendanner data fra backup, skal du først rengøre dem ved at køre en virusscanning.

  • Sørg for at administrere dine indstillinger. Stop ikke op efter en enkelt komplet scanning - opret i stedet fremtidige automatiske virusscanninger. Det er vigtigt at opretholde en tidsplan for rutinemæssige scanninger for at sikre, at din computer altid er beskyttet.

  • Gennemgå scanningsrapporterne engang imellem. Det er nemt at springe aflæsning af resultaterne af en scanning over, men rapporterne er en god kilde til oplysninger om sårbarhed og virus. Følg eventuelle instruktioner i at håndtere eller fjerne elementer i karantæne.

Ved at holde din computer beskyttet mod virus og malware bevarer du systemets integritet og forhindrer, at du uforvarende kommer til at inficere andre systemer. En god antivirusløsning er en lille pris at betale for at beskytte din investering i en computer.

Sådan køres en virusscanning på den rigtige måde

At køre en korrekt virusscanning er et af de bedste forsvar mod malware og andre trusler. Find ud af, hvordan du gør det på den rigtige måde, her.
Kaspersky Logo