Gå til hovedindhold

Men dette har en pris. Harddiskplads bliver stadigt mere begrænset, og dette skaber et stort problem. Hvor skal du gemme alle de fotos, musikfiler, film og dokumenter, som engang var fint organiseret på din bærbare computer?

I dag bruger folk "skyen" som primært opbevaringsområde til deres filer. Det kræver i første omgang en omstilling til en ny form for tillid. Du kan uploade dine filer til dette mystiske system og slette dem på din maskine for at frigøre plads. Men du er nødt til at stole på, at du stadig har adgang til dem, når (og hvor) du har brug for det.

Er dette værd at stole på? Lad os udforske nogle sikkerhedsproblemer med relation til skyen.

Hvad det er

Lagring af oplysninger i skyen betyder ikke, at dine data er flyder trådløst rundt som Mike Teavees uheld i "Willy Wonka og chokoladefabrikken". Dine fotos og andre dokumenter ligger fortsat gemt på servere, der tilhører virksomheder, som udbyder lagerplads i skyen. Når du tilmelder dig skybaseret lagring, svarer det mere til at leje en digital lagerenhed. Du sender dine oplysninger til lagring for at frigøre plads på dine elektroniske enheder og for at få digital adgang til dine filer ved at logge på din konto i skyen. Tjenester i skyen kører på internettet i stedet for i et program, der er installeret på computeren, og du får adgang til dine data ved at besøge webstedet for din udbyder af skybaserede tjenester.

Hvilken sky er din?

Ligesom når vi ser op mod himlen, er der mere end én sky, selvom vi taler om den som ét stort system. Mange websteder, som du måske allerede bruger – f.eks. Gmail og Facebook – gemmer dine data i deres egne skyer. Dette gør det muligt for millioner af brugere at have adgang til webstederne samtidig. Individuelle virksomheder har også private skyer til deres medarbejdere og kunder. Dette gør det muligt for folk at dele oplysninger mellem forskellige computere.

Der er også store offentlige skyer, som folk køber plads i. Du kan købe enten en bestemt mængde lagerplads eller en ubegrænset mængde på årsbasis hos den udbyder af skybaserede tjenester, du vælger. Indtil videre har der ikke været nogen væsentlige brud på sikkerheden i den offentlige sky, men der er masser af eksempler på fejlkonfigurerede AWS-buckets, der udgør en fare for data. Så sikkerhedspolitikker skal omfatte virksomhedsdata, der opbevares i skyen.

Data krypteres

Uanset typen af sky krypteres de data, som opbevares der. Systemer til fælles lager, f.eks. Dropbox, Amazon Drive, Microsoft OneDrive og mange andre gør det. Kryptering får gemte brugerdata til at ligne det rene vrøvl for enhver, der ikke har nøglen.

Men det betyder ikke, at nøglen er sikker. De fleste tjenester opbevarer sådanne nøgler i stedet for at få brugerne til selv at låse deres data op. Det betyder, at din nøgle ikke kan gå tabt. Men det betyder også, at nøglen kan ende i de forkerte hænder.

Det er sikrere end lokal lagring

Der er én ting, der gør skyen til et sikrere sted for dine data end din computer. Og den er indlysende. Du kan ikke komme til at spilde et glas vand i skyen og ødelægge den. Skyen bliver ikke stjålet. Du kan ikke komme til at tabe skyen på gulvet.

Selvom du er forsigtig med din maskine, er alle sikkerhedsforanstaltninger i skyen sandsynligvis stærkere end de, som er tilgængelige på de fleste personlige enheder. Det betyder ikke, at der ikke længere er en risiko. Det er vigtigt at huske, at hvis en slutpunktsenhed, der bruges til at få adgang til tjenester i skyen med, kompromitteres, får hackeren adgang til de samme ting som den godkendte medarbejder. Derfor er det vigtigt at indføre sikre godkendelsesmetoder, herunder multifaktorgodkendelse, og at uddanne personalet, så de forstår vigtigheden af at sikre fortrolige loginoplysninger.

Valg af en pålidelig løsning til sikkerhed i skyen

Hvert år bliver der flere og flere individuelle brugere og virksomheder, der bruger skybaserede tjenester. Faktisk vokser denne type tjenester hurtigere end resten af internetteknologibranchen. Det er vigtigt at finde en leverandør af løsninger til sikkerhed i skyen, som er i stand til at skabe balance mellem kundeservice, sikkerhed og omkostningseffektivitet. Se Kaspersky Cloud Antivirus, og find ud af, hvad vi kan tilbyde i forbindelse med dine sikkerhedsmæssige krav til lagerplads i skyen.

Produkter

Hvor sikre er ting, du gemmer "i skyen"?

Nye bærbare computermodeller er muligvis lettere og mindre.
Kaspersky Logo