Gå til hovedindhold

Lige fra netbanken til dating, sikres vores digitale liv af en masse adgangskoder. Og det kan være en udfordring at huske alle sammen. Nogle bruger bare simple adgangskoder, som er nemme at huske, mens andre til gengæld benytter én, super avanceret adgangskode på flere konti. Begge metoder gør dig sårbar over for cybersvindlere, som kan stjæle din konto eller identitet. Det er langt bedre at bruge en sikker password manager – men hvordan vælger du den, som passer bedst til dig?

Hvad er en password manager?

Password manageren er en app på din telefon, tablet eller computer, der genererer nye, tilfældige adgangskoder til alle de hjemmeside, du besøger. Den gemmer brugeroplysningerne i en sikker, virtuel boks, så du ikke behøver at huske dem. Du skal bare huske adgangskoden til password manageren.

Mange password managere indtaster automatisk adgangskoderne på hjemmesider og apps, så du ikke selv behøver at indtaste noget. De fleste password managere udfylder også de personlige oplysninger - som navne, adresser, kreditkortoplysninger mv. - på hjemmesidernes formularer. Nogle adgangskodeadministratorer gemmer også vigtige dokumenter i krypteret form, som fx medicinske data, sikkerhedskoder, pas, ID'er eller kørekort osv. i boksen.

Hvorfor bør jeg bruge en password manager?

En af password managerens vigtigste fordele er at holde styr på alle de adgangskoder, som det digitale liv kræver. Den har faktisk flere fordele, som fx at:

 • Foreslå stærke adgangskoder, så du ikke konstant skal finde på nye.
 • Gøre dig opmærksom på, at du måske bruger den samme adgangskode på flere forskellige konti, og sikrer unikke adgangskoder til hvert login.
 • Synkronisere dine adgangskoder på tværs af de forskellige enheder, så det er nemmere at logge på, uanset hvor du er og uanset hvilken enhed, du bruger.
 • Hjælpe med at opdage falske hjemmesider og beskytte dig mod phishing.
 • Fortælle dig det, hvis din adgangskode er ramt af et databrud - så du ved, at du skal ændre den.
 • Dele dine brugeroplysninger på en sikker måde. Du kan give kolleger eller venner adgang til en konto, uden at indtaste nogle specifikke tegn.

Ifølge Identify Theft Resource Center, skyldtes 8 % af datakompromitteringerne, i første kvartal af 2022, både systemfejl og menneskelige fejl. Password manageren løser begge dele. I sidste ende, styrker password manageren din sikkerhed – med én primær adgangskode og en krypteret boks, som opbevarer dine brugeroplysninger og reducerer risikoen for uautoriseret adgang til dine konti.

Lokal vs. browserbaseret password manager

Når du logger ind på en hjemmeside, spørger Chrome eller Safari dig typisk, om du vil gemme adgangskoden til næste gang. Selvom det virker nemt, anses browserbaserede password managere ikke for at være lige så sikre som lokale, især hvis flere brugere har adgang til din enhed. En lokal password manager kræver, at du installerer en app eller et program og opretter en konto, før du kan bruge den.

To mænd kigger på en bærbar

Sådan vælger du din password manager

Der findes så mange password managere på markedet, at det kan være svært at den løsning, som passer bedst til dig. Der findes også gratis password managere, men de betalte tjenester tilbyder både flere funktioner og større sikkerhed og fokuserer meget på den optimale brug af password manageren. Her er nogle vigtige spørgsmål, du bør overveje, når du vælger din password manager:

Har den multi-faktor autentificering (MFA)?
MFA er en godkendelse, som kræver mere end bare brugernavn og adgangskode for at bekræfte din identitet. Typisk sender MFA en pinkode, til din telefon, enten via SMS eller en godkendelsesapp. Det er en rigtigt god ide at vælge en password manager, som tilbyder MFA. Ifølge Microsofts forskning, forhindrer MFA 99,9 % af alle angreb på deres konti.

Hvor gemmer den adgangskoderne?
De fleste password managere er cloud- eller desktop-baserede løsninger. Cloud-baserede løsninger virker typisk nemmere og mere tilgængelige. Det er bare ikke alle, som har brug for den slags – for eksempel mener mange kontormedarbejdere, der bruger delte arbejdsstationer, at lokal lagring både beskytter deres arbejdsprogrammer og data tilstrækkeligt.

Hvordan får jeg fat i hovedadgangskoden igen?
Fordi din password manager husker alle dine adgangskoder til hjemmesider og apps, er det selvsagt vigtigt at huske hovedadgangskoden, til selve password manageren. Hvis du glemmer den, har nogle password managere en måde at afkode din hovedadgangskode på. Andre giver dig enten en speciel nøgle, muligheden for at tilføje en nødkontakt eller et spørgsmål, som giver adgang til koden. Sørg for at tjekke teknikken, før du vælger leverandøren.

Er den kompatibel med al den hardware og software, du bruger?
Du gemmer sikkert både personlige oplysninger på telefoner og tablets samt bærbare og stationære computere, så din password manager skal fungere på det hele. Før du vælger en password manager, skal du tjekke, om den fungerer på tværs af dine enheder og operativsystemer, uanset om det er Mac, Windows eller Android. Se også efter, om den har en udvidelse til din foretrukne browser.

Hvilke andre, ekstra funktioner har den?
Nogle password managers tilbyder ekstra funktioner, som styrker sikkerheden yderligere. Det kan være automatisk enhedssynkronisering og -adgang, multifaktor-godkendelse, automatisk udfyldning af adgangskoder og support på flere platforme. Nogle markerer svage eller dublerede adgangskoder, og beder dig om at ændre dem eller ændrer dine adgangskoder regelmæssigt og helt automatisk. Hvis du har programmer, du deler adgangen til, som fx en fælles bankkonto, kan du muligvis dele adgangskoden med de med betroede personer. Hver bruger har forskellige behov, så en god gennemgang af de ekstra funktioner og tjenester styrker ofte beslutningen om det, du bør købe dig.

Er den nem at integrere?
Du kan også tjekke, om password manageren har en brugervenlig grænseflade. Læs fx de anmeldelser, som ligger på nettet, eller kig på de skærmbilleder, som sikkert også findes derude. Ideelt set bør systemet bruge et let forståeligt sprog, som undgår diverse specialbegreber, ligesom browserens udvidelser bør køre helt automatisk.

Leverer den både stærk kryptering og topmoderne sikkerhedsfunktioner?
Den del af password manageren, der gemmer adgangskoderne til dine applikationer, kaldes boksen. Password manageren skal bruge kryptering, som koder brugeroplysningerne, så eventuelle angribere ikke kan læse dem. Leverandøren skal gemme adgangskoderne i krypteret format, så denne heller ikke kan se dine brugeroplysninger.  

Kasperskys password manager bruger en boks, der er sikret med AES-256-bit kryptering (Den har så mange mulige kombinationer, at det vil tage en hacker længere tid at finde koden, end universet har eksisteret). Den kommer også med en brugerdefineret, hovedadgangskode (som oprettes af dig eller vores kodegenerator - eller bruger dit fingeraftryk eller ansigts-id på dine mobile enheder). Den gratis version af Kaspersky Password Manager kan det samme som Premium-versionen, den gemmer bare højst 15 koder eller fortrolige dokumenter.

Fungerer browserens udvidelser automatisk?
Password manager kan selv udfylde dine loginoplysninger på de hjemmesider, der matcher dataene i boksen. Funktionen forhindrer en praksis, der kompromitterer sikkerheden, som fx genbrug af logins eller svage adgangskoder. Derfor bør enhver password manager have en browserudvidelse, der automatisk udfylder adgangskoderne. 

Genererer den stærke adgangskoder?
Svage adgangskoder underminerer formålet med en password manager. En god password manager genererer stærke og unikke adgangskoder og giver brugeren mulighed for selv at vælge længden og kompleksiteten på deres logins.

Sådan konfigurerer du din password manager

Når du har valgt din password manager, skal du konfigurere den korrekt for at få mest muligt ud af den og din sikkerhed. Det er typisk let og ligetil at konfigurere en god password manager, hvilket klares i tre trin:

 • Download softwaren. Begynd med at downloade den nyeste version af din password manager på alle de enheder, du typisk bruger. Mange password managere tilbyder en browserudvidelse til desktops og mobile apps.
 • Opret din hovedadgangskode. Dernæst skal du oprette en hovedadgangskode, der sikrer alle de data, du vil gemme i din password manager. Husk at oprette en stærk adgangskode, fordi den åbner den krypterede boks, som gemmer dine brugeroplysninger.
 • Gem dine adgangskoder. Log ind på de konti, du vil styre, og gem brugeroplysningerne i din password manager.

Systemets daglige brug sker typisk via gennem en browserudvidelse eller mobil app. Når du åbner din browser eller app, beder din password manager dig om at logge ind på din konto, ved hjælp af din hovedadgangskode.

Hvilken password manager er bedst?

Kaspersky Password Manager opbevarer alle dine adgangskoder og dokumenter i en sikker, fortrolig boks, som du let kan tilgå fra alle dine enheder - bare med et enkelt klik. Kaspersky Password Manager er:

 • Praktisk: Den organiser dine data, så de er klar til brug, når du skal bruge dem
 • Sikker: Den opretter unikke adgangskoder til dine konti, opbevarer dem i en krypteret boks, og overvåger kodernes sikkerhed i realtid. Den advarer dig også, når hjemmesider ikke er troværdige.
 • Effektiv: Den sparer dig tid med dens teknologi, der automatisk udfylder dine logins og webformularer. Den indtastet også dine kreditkortoplysninger, bare med et enkelt klik ved kassen, og indtaster din leveringsadresse automatisk, når du shopper og systemet beder om det.

Relaterede produkter: 

Læs mere: 

Sådan vælger du den rigtige password manager – hvad skal du være opmærksom på

Password manageren giver dig mulighed for at gemme og styre dine adgangskoder fra ét enkelt, sikkert sted. Se hvordan du vælger netop den bedste password manager.
Kaspersky Logo