Gå til hovedindhold

I årtier har Linux-gruppen af operativsystemer nydt beundring fra tech-fagfolk med deres enkelhed og funktionalitet. Det blev udviklet i begyndelsen af 1990'erne og er et computeroperativsystem ligesom Windows.

Som software, der styrer systemets hardwareressourcer, er det et populært valg til drift af webservere. I modsætning til Windows er Linux open source-software, hvilket betyder, at det er frit tilgængeligt for alle.

En kerne af sandhed

Linux er grundlæggende en "kerne", som er et centralt element i et operativsystem, der styrer CPU, hukommelse og enheder på en computer. Det anses ofte for at have en "afpillet" brugergrænseflade – uden alt brugerfokuseret tant og fjas – og det er designet udelukkende med henblik på at kunne fungere og give brugerne mulighed for en stor grad af kontrol over deres hardware.

Brugerdefinerbar og fleksibel

Traditionelle Linux-fans mener, at det giver en langt nemmere metode til at styre hardware som følge af eksistensen af "skallen" – Linux-kommandolinjen, der giver brugerne mulighed for at styre deres computere ved at skrive kommandoer i et tekst-interface.

Men moderne versioner af Linux har langt mere sofistikerede brugergrænseflader, hvilket betyder, at den traditionelle kommandolinjeinteraktion ikke behøver at blive brugt.

Brugertilpasning af Linux er også mulig ved hjælp af forskellige stationære miljøer. Selv om andre operativsystemer ofte har skræddersyede stationære computere, er der mange, der kan tilpasses til brug sammen med Linux.

Sikkerhed

Lige fra starten var sikkerheden en hjørnesten i Linux-operativsystemet. Hver bruger skal skærmes fra andre, og der kræves adgangskode og bruger-id for at en person kan bruge Linux.

Brugere har også lavere automatiske adgangsrettigheder, som gør det sværere for dem at sprede malware ved at åbne en lang række filer på computeren.

Open source-formatet med mange forskellige driftsmiljøer og systemarkitekturer og komponenter – såsom forskellige e-mailklienter – gør det også vanskeligere for malware at trænge igennem.

100 % sikkert?

Linux har flere fordele, når det gælder sikkerhed, men ingen operativsystemer er helt sikre. Et problem, som Linux i øjeblikket står over for, er den voksende popularitet.

I årevis blev Linux primært brugt af en mindre, mere teknologifikseret gruppe af mennesker. Nu åbner den stigende brug af det op for det evigt tilbagevendende problem med flere brugere, der fører til en øget risiko for malwareangreb.

Der findes allerede malware, der er designet specielt til Linux. Erebus ransomware er et eksempel, og Tsunami backdoor har også medført problemer for brugere i de seneste par år.

Relaterede artikler:

Relaterede produkter:

Hvad er Linux, og er det i virkeligheden sikkert?

Linux er det centrale element i et operativsystem, der styrer mange forskellige dele af en computer. Få mere at vide om, hvor sikkert det i virkeligheden er, og hvorfor mange tech-professionelle elsker det.
Kaspersky Logo