Gå til hovedindhold

Linux blev først udviklet i 1990'erne og er en gruppe operativsystemer, der ligner Microsofts Windows eller Apples MacOS. Men Linuxs særlige egenskaber, enkelhed og funktionalitet har gjort det ekstremt populært blandt tekniske fagfolk. Fordi Linux er sikkert, sammenlignet med andre systemer, er det også et godt valg for dem, der prioriterer computersikkerhed.

Hvad er Linux?

Linux er et gratis open source-operativsystem - eller rettere sagt en gruppe systemer. Navnet refererer specifikt til en "kernel", som er en kernekomponent i et operativsystem, der styrer den centrale processorenhed (CPU), hukommelse og periferiudstyr på en computer. Teknisk set består Linux af flere komponenter:

  • Bootloader – software, der håndterer en computers opstartsproces.
  • Kernel – systemets kerne, som styrer alle dele af systemet og computeren.
  • Daemons – baggrundstjenester, såsom lyd.
  • Init-system – et undersystem, der håndterer brugerkontoen og daemons.
  • Grafisk server – undersystemet, der styrer skærmens grafiske visning.
  • Desktop-miljø – brugergrænsefladen.
  • Applikationer – den software, som brugerne bruger til forskellige funktioner, såsom tekstbehandlingsprogrammer, internetbrowsere og musikafspillere.

I modsætning til andre operativsystemer har Linux en ret minimalistisk brugergrænseflade uden alle funktionerne fra mere brugeroplevelsesfokuserede systemer, som MacOS. I stedet er Linux designet til at være meget funktionelt og give brugerne en stor grad af kontrol over deres system og hardware. En af de største fordele ved Linux er dens open source-kodning, som tillader betydelig tilpasning og kontrol, og det store fællesskab, der vedligeholder operativsystemet.

Mens de fleste operativsystemer har en hovedversion, kaldet en distribution, der fungerer som brugergrænsefladen, har Linux adskillige distributioner. Nogle af de mere populære er Ubuntu (for normale brugere), Suse, Redhat (til virksomhedsservere) og Cent OS (til cloud-platforme). Disse er omhyggeligt kalibreret, så de passer til forskellige brugeres behov. Derudover er Android-operativsystemet, som er populært til smartphones, bygget på Linux-kernen. Som sådan kan Linux-operativsystemet bruges som:

  • Server OS: Til enhver type serverapplikation med stor volumen.
  • Desktop OS: For almindelige computerbrugere, der foretrækker et traditionelt skrivebordsmiljø.
  • Hovedløs server OS: Bedst til fjernnetværksservere, der ikke kræver en grafisk brugergrænseflade.
  • Indlejret enheds OS: Til enkel computerfunktionalitet, såsom til husholdningsapparater.
  • Netværk OS: Til netværksbehov.
  • Softwareudvikling OS: Bedst til virksomhedssoftwareudvikling.
  • Cloud OS: Til større cloud computing.

Fordi det er et mere komplekst operativsystem end Windows og MacOS og tilbyder langt flere tilpasningsmuligheder, er Linux meget brugt af dem med tekniske færdigheder. Derudover er det, Linux ofte kan bruges til, computerkrav på højt niveau, såsom webservere og netværksoperationer. For desktop-brugere er Linux Mint en sikker distribution, der tilbyder fuld funktionalitet til grafisk design, produktivitet, multimedie, web-browsing og spil.

Hvordan adskiller Linux sig fra andre operativsystemer?

På trods af at det overvejende bruges af dem, der har erfaring med teknologi, er Linux et operativsystem som Windows og MacOS og har mange af de samme funktioner og funktionalitet som de to mere populære systemer. For eksempel har Linux en brugervendt grafisk grænseflade og sine egne versioner af almindelig software såsom billedredigeringsprogrammer, regneark og e-mail-klienter. Som sådan kan Linux fungere på enhver elektronisk enhed, fra computere til smartphones. Der er dog nogle differentieringspunkter. Som sådan kan, hvad Linux bruges til, være forskelligt fra, hvad Windows og MacOS bruges til.

Mens de fleste operativsystemer kører i selvstændig arkitektur, er Linux en open source-software. Det betyder, at alle kan se og redigere koden og dermed systemet. Dette har selvfølgelig nogle sikkerhedsmæssige konsekvenser for Linux, som vil blive diskuteret senere.

En anden forskel er, at andre operativsystemer generelt kun har én præsentation. For eksempel er der kun én type MacOS eller Windows (i forbindelse med denne diskussion ses der bort fra forskellige versioner af operativsystemerne, såsom MacOS Monterey eller MacOS Sierra, fordi de simpelthen er forskellige versioner af den samme software). Omvendt har Linux en bred vifte af distributioner og softwaremuligheder, som gør den meget tilpasselig. Ikke alene kan brugere bestemme præcist, hvilke programmer de vil have på deres systemer, men de kan tilpasse kernekomponenter såsom grafik og brugergrænsefladekomponenter.

Er Linux sikker?

Siden lanceringen har Linux-sikkerhed været en hjørnesten i operativsystemet. Selvom der er flere funktioner, der hjælper med at sikre sikkerhed for Linux, er intet operativsystem helt sikkert.

Selvom Linux-systemsikkerhed har flere fordele, er en faktor, der i øjeblikket udgør en udfordring, dens popularitet. I årevis blev Linux primært brugt af en mindre, mere teknologikyndig demografisk gruppe. Øget brug har dog gjort systemet mere sårbart og fået brugerne til at stille spørgsmålstegn ved, hvor sikkert Linux er. Derudover eksisterer der allerede et væld af Linux-specifik malware, såsom den næsten uopdagelige Symbiote.

Ikke desto mindre kan de, der spekulerer på, om Linux er sikkert, være sikre på, at operativsystemets arkitektur har flere funktioner, der gør det mere sikkert.

Brugerrettigheder

For at holde Linux sikkert kræver alle brugere individuelle id'er og adgangskoder. Derudover tilbyder operativsystemet flere niveauer af adgangsrettigheder, såsom adgang på rodniveau (som i det væsentlige modtager administrative rettigheder). Brugere tildeles dog automatisk lavere adgangsrettigheder, hvilket begrænser deres adgang til computerfiler. Dette er for at sikre, at Linux er sikkert ved at gøre det sværere for malware at spredes. Hvis en computer, der kører Linux, er kompromitteret, kan malwaren ikke få root-adgang og kan derfor ikke forårsage skade på hele systemet. Derudover holder Linux hver bruger adskilt, hvilket begrænser muligheden for krydskontaminering af malware på tværs af systemet.

Open source-kode

Linux Kernal fungerer som open source-software. Selvom dette kan få de fleste til at stille spørgsmålstegn ved, hvor sikkert Linux er - fordi teknisk set kan hackere nemt indsætte ondsindet kode - i virkeligheden øger det operativsystemets sikkerhed. Source code er opdelt i flere undersystemer, der er omhyggeligt gennemgået og vedligeholdt, hvilket sikrer, at alle ændringer bliver nøje undersøgt. Derudover, fordi dens kode er open source, kan flere mennesker se den og teste den for sårbarheder. Når de har fundet disse, kan de implementere kodeforbedringer, der indsætter sikkerhedsrettelser, der hjælper med at holde Linux sikkert.

Systemhændelseslogfiler

Linux-operativsystemet vedligeholder en logfil, der sporer al fil- og systemadgang. Disse omfatter mislykkede loginforsøg, ændringer og sikkerhedsproblemer. Dette giver administratorer en nyttig ressource til at overvåge deres netværk og giver dem mulighed for at træffe de nødvendige forebyggende foranstaltninger for at øge sikkerheden på deres Linux-systemer.

SELinux

Oprindeligt udviklet af USA's National Security Agency (NSA), er dette en forbedring af Linux-systemsikkerheden, der giver administratorer kontrol over filadgang ved at levere et indbygget fleksibelt Mandatory Access Control-system (MAC) til Linux-kernen. Grundlæggende giver SELinux administratorer mulighed for at administrere sikkerheden ved at definere adgangstilladelser for alle applikationer, processer og filer. Systemet nægter derefter tilladelse til alt, der ikke passer inden for disse definerede parametre.

Er Linux sikrere end Windows eller andre operativsystemer?

Mange brugere spørger "Er Linux mere sikkert end Windows?", og dette er et meget relevant spørgsmål, når man sammenligner operativsystemer. Af alle de grunde, der er skitseret ovenfor, ville det korte svar være ja. Selvfølgelig er virkeligheden mere kompleks. Men for dem, der undrer sig over, hvor sikker Linux er, er disse funktioner det, der specifikt gør operativsystemet mere sikkert end andre.

Brugertilladelser

Linux tildeler automatisk brugertilladelser på lavt niveau, der ikke tillader operationer på systemniveau; Windows opretter en administratorkonto ved installationen, hvilket giver enhver bruger mulighed for at fungere som administrator ved at bruge "Kør som administrator". Windows-brugere kan konfigurere systemet til at ændre dette, men gør det ofte ikke, hvilket giver Linux en iboende sikkerhedsfordel.

Softwareinstallation

Windows-brugere kan installere enhver software fra internettet ved blot at downloade og installere en .exe- eller .msi-fil, hvilket udgør en betydelig sikkerhedsrisiko for dem, der ikke ved, om filens kilde kan stole på; for at sikre, at Linux er mere sikkert, administrerer systemet softwareinstallation gennem pakkeadministratorer, som kun tillader brugere at downloade programmer fra lagre, betroede, fællesskabsdrevne kilder, der kontrollerer og verificerer programmer.

Kode

Selvom open source-kode generelt udgør en massiv sårbarhed, forbedrer den faktisk Linux-sikkerheden. Dette skyldes, at der er udviklere og forskere over hele kloden, som konstant analyserer systemets kode og leder efter potentielle sårbarheder og sikkerhedsrisici. Når de har fundet disse, udvikler de patches og skriver dem ind i koden, og løser disse problemer med det samme. I modsætning hertil, fordi Windows er en proprietær software, skal Microsoft-udviklere finde og rette sikkerhedsproblemer, som ofte kan tage længere tid at identificere og reparere.

Opdateringer

Windows-brugere kan også indstille automatiske opdateringer til operativsystemet og specifik Microsoft-software, hvilket betyder, at brugere ofte kan ende med forældede programmer og applikationer på deres computere, hvilket efterlader dem sårbare. Linux er mere sikkert, fordi pakkeadministratorer giver brugerne mulighed for nemt at installere opdateringer og sikkerhedsrettelser med kun en eller to kommandoer.

Brugerbase

Selvom Linux er populært, bruges det overvejende til servere. Som sådan kører næsten 75% af desktops Windows, sammenlignet med de næsten 3%, der kører Linux. På grund af dette målretter størstedelen af Linux-malware og vira servere, ikke desktops – det er simpelthen ikke så profitabelt for hackere at målrette mod Linux-desktops.

Mangfoldighed

Linux fungerer på tværs af en lang række miljøer, inklusive Ubuntu, Debian og Gentoo, og systemet har adskillige distributioner, pakkesystemer og mailklienter. Omvendt opererer Windows i et begrænset omfang ved hjælp af den samme teknologi. Som sådan er Linux sikrere end Windows, fordi der simpelthen er mindre muligheder for at nå ud til brugerne.

12 tips til forbedring af Linux-sikkerhed

  1. Installer kun nødvendige pakker og prøv kun at få dem fra officielle kilder.
  2. Deaktiver root-login og tildel administratorrettigheder til en eksisterende eller ny bruger.
  3. Fjern alle unødvendige gæste- eller standardkonti.
  4. Aktiver to-faktor-godkendelse, hvor det er muligt.
  5. Brug god adgangskodehygiejne, herunder oprettelse af stærke adgangskoder, skift dem regelmæssigt eller brug af en adgangskodeadministrator.
  6. Brug Linux server antimalware og antivirus programmer.
  7. Download og installer et virtuelt privat netværk (VPN).
  8. Sørg for, at serveren opdateres regelmæssigt, enten gennem manuelle installationer eller automatiske opdateringer.
  9. Kør en firewall.
  10. Brug en proxy-tjeneste til at beskytte Linux-serveren mod distribueret lammelsesangreb eller DDoS-angreb (Distributed Denial of Service).
  11. Brug fuld diskkryptering for ekstra Linux-systemsikkerhed.
  12. Konfigurer revisionslogning for at være på forkant med systemfejl og sikkerhedshændelser.

Linux og hacking

Fordi Linux er en open source-software, er det logisk at tro, at det ville være et topmål for hackere. Der er dog et stort fællesskab af udviklere, som regelmæssigt tester Linux for sikkerhedsfejl og udsteder patches, der hjælper med at holde Linux sikkert. Da operativsystemet har adskillige distributioner, kan "etiske" hackere undre sig over, hvilken version af Linux der er bedst til hacking. Her er nogle af de mest populære Linux-distributioner til at opdage og rette smuthuller:

  • BackBox: Et Unbutu-baseret system, der tilbyder omfattende penetrations- og sikkerhedstestfunktioner.
  • Kali Linux: En nyttig distribution til digital retsmedicin med mere end 500 penetrationstestværktøjer.
  • Backtrack: God til portscanning, sikkerhedsaudit, Wi-Fi-inspektion og anden sikkerhedstest.
  • Pentoo: Et Gentoo-baseret system med nyttige værktøjer til etisk hacking.
  • NodeZero: Et Unbutu-baseret system med over 300 sikkerhedsværktøjer.
  • Parrot: Et Debian-baseret system, der er effektivt og cloud-venligt.
  • Caine: En Unbutu-baseret distribution rettet mod computer efterforskning; akronym for Computer Aided Investigation Environment (computerstøttet efterforskningsmiljø).

Linux er et sikkert operativsystem

Der er mange tilgængelige operativsystemer, men få tilbyder beskyttelse af Linux-systemsikkerhed. Dette skyldes, at systemet har adskillige indbyggede funktioner til at holde det sikkert, herunder automatisk tildeling af lave brugertilladelser. Derudover holder et stort fællesskab Linux sikkert ved regelmæssigt at teste dets sårbarheder og oprette sikkerhedsrettelser. Det betyder selvfølgelig ikke, at Linux er fuldstændig immun over for virus og malware. Selvom Linux generelt er sikrere end Windows og andre operativsystemer, bør brugere tage ekstra forholdsregler for at holde sig sikre.

Kaspersky Endpoint Security vandt tre AV-testpriser for den bedste ydeevne, beskyttelse og brugbarhed for et slutpunkts sikkerhedsprodukt til virksomheder i 2021. I alle tests, viste Kaspersky Endpoint Security fremragende ydeevne, beskyttelse og brugbarhed for virksomheder.

Relaterede artikler og links:

Få mere at vide om malware, og hvordan du beskytter alle dine enheder mod den

Er fildeling sikkert? Risici ved fildeling og sikkerhedstip

Relaterede produkter og tjenester:

Kaspersky Password Manager

Kaspersky Premium

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Hvad er Linux, og er det virkelig sikkert?

Hvad er Linux, og er det sikkert? Opdag, hvordan operativsystemet fungerer, og hvordan du forbedrer dets indbyggede sikkerhedsfunktioner.
Kaspersky Logo