Gå til hovedindhold

I en tid, hvor man ofte ser overskrifter om hackere, der angriber firmaers og enkeltpersoners netværk eller internetsider, der sporer forbrugernes adfærd og andre former for digital spionage og indtrængen, er det ikke underligt, at mange gerne vil skjule deres IP-adresse. Men hvis du ikke er IT-ekspert, gør al snakken om cybersvindlere, hackere, sporing og IP-adresser dig nok snarere bekymret, hver gang du bruger internettet.

Men bare rolig – der findes en effektiv måde at styrke sikkerheden og skjule dit digitale fodaftryk fra nysgerrige øjne på! Og det er slet ikke så svært, som du måske tror. Du behøver ingen længere uddannelse i computerkodning; Og du behøver heller ikke at installere dyre programmer på alle dine enheder. Du skal bare vide, hvordan du skjuler din IP-adresse.

Hvad er en IP-adresse?

IP står for Internet Protocol, som blot er det system, der gør det muligt for data at bevæge sig på internettet.En IP-adresse refererer til adressen på en bestemt enhed, der er forbundet til internettet. Hver eneste enhed, der er på nettet, uanset om det er en stationær, bærbar, smartphone eller tablet, har en unik IP-adresse.

Når enheden er på nettet, bruger internetprotokollen adressen på den pågældende enhed til at afgøre, hvor den skal sende og modtage informationer fra. Og ja, den aktivitet bliver ofte sporet. Det er derfor, når du har fx lige har søgt på køkkenborde, at du pludselig ser annoncer for køkkenbordsforhandlere, på alle de sider, du besøger.

De personlige annoncer er ikke nogen større udfordring. De forbedrer måske endda ligefrem oplevelsen på nettet. Det er heller ikke den primære årsag til, at så mange gerne vil vide, hvordan de skjuler deres IP-adresse.

Her er flere grunde til, at du måske gerne vil skjule din IP-adresse

Det er ikke så længe siden, at den primære årsag til, at folk ville skjule IP-adressen var, at de ulovligt kunne downloade musik og film, uden at blive sporet af sider, der overvåger den slags aktiviteter. Med tiden, har mange bare indset, at der er flere vigtigere grunde til at lære at skjule sin IP-adresse.

For at skjule din fysiske adresse

En sofistikeret hacker eller cybersvindler kan fx godt finde din omtrentlige placering eller selv dinfysiske adresse, ved hjælp af din IP-adresse. De oplysninger er sjældent tilgængelige for hvem som helst - normalt skal du bruge en retskendelse for at få dem. Men visse, avancerede IP-værktøjer kan angiveligt finde fysiske adresser, selvom det er ulovligt.

For at undgå geografiske begrænsninger

Mange lande indfører skrappe censurprotokoller på nettet. Det begrænser de sider, brugerne kan se og besøge. Det gælder fx Kina. Andre lande blokerer ophavsretligt (copyrighted) beskyttet indhold, der er produceret andre steder. YouTube- eller Netflix-videoer, der kan ses i USA, kan måske ikke ses i Tyskland eller Irland. Når du skjuler din IP-adresse, kan du måske få serverne til at tro, at du faktisk bruger internettet fra et helt andet land, og dermed omgå begrænsningerne.

For at forhindre virksomheder i at spore dine aktiviteter på nettet

Forståeligt nok, går mange mennesker op i privatlivets fred. Men næsten alt det, du gør på nettet, kan spores - og bliver det ofte.Mange virksomheder sporer dine aktiviteter, når de undersøger forbrugernes adfærd. Dermed forstår de mere om forbrugernes vaner, når de surfer, så de kan udvikle bedre marketingplaner. Andre virksomheder indsamler dine data og sælger dem til store analysefirmaer, der bruger dataene til flere forskellige formål.

Hvis du ikke vil have, at dine personlige oplysninger undersøges eller misbruges, vil du nok gerne vide, hvordan du skjuler din IP-adresse. Det forhindrer virksomheder i at spore dine vaner på nettet, ligesom det forhindrer annoncenetværk i at kende ethvert produkt, du måske er interesseret i. De sider, du besøger, har også en helt lovlig ret til at indsamle oplysninger om din aktivitet på den pågældende hjemmeside. Det bruges, som sagt, mest markedsundersøgelser. Men, hvis du foretrækker, at dit digitale fodaftryk holdes fortroligt, vil du gerne skjule din IP-adresse.

For at forhindre din internetudbyder i at spore dig

Det er næppe så overraskende, at din egen udbyder også sporer din aktivitet på nettet. Ligesom de sider, du besøger, har de også lov til at gøre det. Desværre udsætter det dine digitale data for en højere risiko, da du sjældent har ret mange internetudbydere at vælge imellem. Og der er ikke alle sammen, der er lige sikre.

Og selvom internetudbyderne sjældent sælger dine data, kan de stadig vælge at give dem til marketing- og analysefirmaer samt reklamenetværk. Når du skjuler din IP-adresse, forhindrer du ikke bare tredjepartsvirksomheder i at spore din aktivitet, det gælder også din internetudbyder.

Hold dine søgninger fortrolige

Hvis du ikke ønsker, at venner eller andre familiemedlemmer kan se din søgehistorik, ønsker du sikkert heller ikke, at helt fremmede og ukendte virksomheder gennemgår den. Store søgemaskiner, som Google og Yahoo! sporer automatisk hver eneste søgning, du foretager, samt de hjemmesider, du besøger, de links du klikker på, hvor lang tid du bruger på en bestemt side osv.

Når du lærer, hvordan du skjuler din IP, kan du let forhindre søgemaskinerne i at knytte de søgninger, du foretager, til din IP-adresse. Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning, kan du vælge at bruge funktionen ’privat browsing’, som de fleste, moderne browsere tilbyder.

Det er også vigtigt at holde dine søgninger og aktiviteter fortrolige, hvis du udfører en masse privat og følsom forskning for et bestemt erhverv, som fx politi, myndigheder eller undersøgende journalistik.

Sådan skjuler du din IP-adresse

Der finder to metoder, du kan vælge imellem, når du vil skjule din IP-adresse. Den ene bruger en proxyserver, og den anden bruger et virtuelt privat netværk (VPN). Begge dele klarer opgaven, men der er dog nogle ulemper ved proxy-servere, der gør VPN'et til et bedre valg for de fleste.

Hvad er en proxyserver?

Forestil dig, at internettrafikken kører på større veje, som motorvejene. Antag som et eksempel, at du starter en søgning på Google. Det er din startdestination. Når du klikker på linket, i et af søgeresultaterne, flyttes dine data hen ad vejen, indtil de når den næste destination, som er det link, du klikkede på. Det fortsætter, indtil du er færdig med at browse for denne gang.

De data, der flyttes fra et punkt til et andet, går gennem flere forskellige servere. Du kan kalde dem internettets checkpoints. Hver server registrerer din aktivitet og din IP-adresse. Dermed registreres den komplette rute, for din aktivitet på nettet, af flere forskellige servere, hjemmesider og virksomheder.

Når du bruger en proxyserver, er det som at køre på internettets motorveje i en sikker, privat limousine med tonede ruder. Limousinen, som er proxy-serveren, bruger en anden IP-adresse end din enhed, der er forbundet til internettet. Serverne, søgemaskinerne og de andre virksomheder ser kun proxyserverens IP-adresse - ikke din.

Fordele og ulemper ved en proxy-server

Den primære årsag til, at folk bruger proxy-servere, er for at skjule IP-adressen. Al din internetaktivitet går via proxyserveren, og skjuler din egen IP-adresse for nysgerrige blikke. Proxyserveren forbedrer også sikkerheden, fordi den giver et ekstra, beskyttende lag mellem dig og hackerne. Og når du vil surfe anonymt på nettet, er proxyserveren en af de bedste måder at skjule din identitet på.

En af de største ulemper, ved at bruge proxyserver, er, at selvom du surfer anonymt, kan proxy-serveren stadig gemme visse følsomme oplysninger, som det brugernavn og den adgangskode, du bruger til en given webkonto. Når du vælger at bruge en proxyserver, bør du undgå at logge på dine private konti eller også bør du vælge en proxyserver med et højt sikkerhedsniveau.

Visse, billige proxyer kan være inkompatible med andre serveres netværk eller din internetudbyder. Du kan og blive generet uafbrudt af pop op-annoncer. Det anbefales, at du undersøger tingene, før du vælger en proxyserver. Netop for at vælge en, der tilbyder en effektiv kombination af pålidelighed og sikkerhed.

Hvad er et VPN?

Et virtuelt privat netværk fungerer lidt lige som en proxyserver. Når du sætter dine enheder til et VPN, før du går på nettet, ser det ud som om, de er på det samme netværk, som VPN'et kører på Internettrafikkens data sendes til VPN’et, via en sikker forbindelse, og videre til de hjemmesider, du besøger. Dermed holdes din egen IP-adresse både fortrolig og skjult.

Nu til dags, anbefaler man, at alle, der ønsker at styrke sikkerheden på deres enheder og aktivitet på nettet, bruger et VPN. Det gælder især, hvis du ofte bruger internettet, mens du er på offentlig netværk. Når du bruger offentlige netværk, medfører det en enorm sikkerhedsrisiko at bruge netbanken. Men hvis du så benytter et VPN, yder det langt bedre beskyttelse mod hackerne. Dermed bliver VPN-forbindelsen både krypteret og sikker.

Fordele og ulemper ved et VPN

VPN'er er gode til at sikre data, som private beskeder, adgangskoder og brugernavne, økonomiske oplysninger og alt andet, der er en normal del af dit digitale fodaftryk. VPN’et skjuler ikke bare din IP-adresse, men krypterer også alle de data, som kan knyttes til dine internetsessioner. Nogle af de bedste VPN'er bruger avancerede krypteringsprotokoller, der gør dig næsten usynlig for alle andre på internettet.

Naturligvis beskytter VPN'er også din IP-adresse mod andre enheder, der sporer aktiviteten, som kan knyttes til den. Det kan fx være internetudbyderen, søgemaskiner, sociale medieplatforme eller offentlige myndigheder. Fordi din IP-adresse holdes skjult, og dine data er krypterede, går dine aktiviteter på nettet ubemærket gennem serverne.

Hvis du kan lide at surfe omkring eller se indhold, der normalt ikke er tilgængeligt for dig. på grund af visse, geografiske begrænsninger, kan VPN’et også hjælpe med det. Det lader dig fx ændre landet, som din internettrafik ser ud til at komme fra, så du nemt kan finde og bruge indhold, der kun er tilgængeligt i visse lande.

Desuden er VPN’et også et fantastisk værktøj, når du vil på nettet, mens du er i et land, hvor visse internethandlinger og hjemmeside er forbudte. Et VPN, med ekstremt stærk kryptering, betyder, du kan udføre alle normale aktiviteter på nettet, uden at frygte for konsekvenserne.

Ikke alle VPN'er er ens.

Der findes flere gratis VPN'er, men når du ønsker den optimale sikkerhed og kryptering, foretrækker du helt sikkert er rigtigt kvalitets-VPN. Det koster typisk et månedligt abonnement. Tag dig tid til at undersøge de forskellige VPN-udbydere, og sæt dig godt ind i de forskellige funktioner, de tilbyder. For eksempel, så tilbyder Kaspersky VPN Secure Connection maskering af IP-adressen og ingen aktivitetsregistrering, som beskytter dig og dine data langt bedre mod cybersvindlere og hackere.

Afhængigt af dine behov, føler du måske ikke, at du har brug for et førsteklasses VPN. Men vær på vagt over for billige eller gratis VPN'er, som sjældent tilbyder det samme sikkerhedsniveau. Gratis VPN'er kan også virke overbelastede eller bombarderer dig med reklamer, mens du bruger det. Nogle VPN'er indsamler endda dine data, hvilket jo er i modstrid med hele formålet med over hovedet at bruge et VPN!

En velrenommeret VPN, som ganske vidst kan se din aktivitet på nettet, vil hverken gemme eller sælge dine data. Sørg for at læse fortroligheds- og sikkerhedsoplysningerne om hvert at de VPN’er, du undersøger, så du ved, at det VPN, du vælger, gør en kæmpe indsats for at beskytte dit privatliv.

Husk også, at et VPN kan sænke din internethastighed. Når din internettrafik går via et VPNs servere, kan det medføre en langsommere forbindelse. Men, når du værdsætter dit privatliv på nettet, er VPN’et helt sikkert det værd.

Hvordan installerer du et VPN?

Det er ganske let at installere og konfigurere et VPN. Og det er bare endnu grund til, at de er blevet stadig mere populære hos dem, der ønsker at skjule deres IP-adresse. For langt de fleste VPN'er, skal du bare installere programmet eller downloade og installere appen. Det gælder både computere og mobile enheder, så du kan beskytte så mange enheder som muligt.

Når appen er installeret, skal du bare oprette en konto og logge ind. Når du så er klar til at bruge dit VPN, starter du det blot, før du går på nettet. Så opretter VPN'et forbindelse til den nærmeste server, ligesom du let kan vælge servere i andre regioner eller lande, hvis du foretrækker det.

Vælg det rigtige VPN

Forskellige VPN'er tilbyder forskellige niveauer af sikkerhed og kryptering. Der er dog nogle kriterier, som du også bør overveje, før du endeligt vælger VPN’et. Først og fremmest, bør du vælge et VPN, der giver dig mulighed for at bruge flere enheder samtidigt. Hvis du har et hjem, hvor alle kan lide at være på nettet samtidigt, kan alle bruge den samme VPN-tjeneste.

Som nævnt ovenfor, kan nogle VPN'er også påvirke din internethastighed. Gå efter et VPN, der ikke bremser dine aktiviteter. Kaspersky VPN Secure Connection bruger fx verdens hurtigste servere. Dermed behøver du ikke at ofre hastighed, mens du nyder at surfe sikkert og trygt.

Sidst, men ikke mindst handler det om at vælge en VPN-tjeneste, du kan regne med. VPN’et er en tjeneste, som styrker din fortrolighed og sikkerhed. Til at begynde med, når du vælger en udbyder, er det bedre at gå efter en leverandør, der har været på markedet længe. Det viser altid pålidelighed: Når udbyderen stadig lever, fornærmer den næppe kunderne eller stjæler deres data mv.

Anbefalede produkter

Kaspersky beskytter mod alle de større trusler på nettet, inklusive malware, spyware og trojanere. Total Security Suite tilbyder også beskyttelse på bankniveau, når det gælder dine webbetalinger, mens du beskytter dine data med et VPN. Se den sikre måde at nyde internettet på - uden at gå på kompromis med hastigheden.

Kaspersky VPN Secure Connection

Kaspersky Security Cloud

Kaspersky Password Manager

Læs mere

App, tracking og transparens på Apple-enheder

Flere VPN-apps lækkede brugerdata

Sådan ved du, om en hjemmeside tager (browserens) fingeraftryk

Sådan skjuler du din IP-adresse

Fortrolighed og sikker surfing kan være seriøse udfordringer i nettets moderne landskab. Derfor vil mange gerne lære at skjule deres IP-adresse.
Kaspersky Logo