Gå til hovedindhold

Smarthøjtalere giver utrolig bekvemmelighed, men nogle funktioner kan muligvis gøre dig sårbar for cybertrusler og uønsket datadeling. At være opmærksom på de kendte udfordringer med beskyttelse af smarthøjtalere og deres sikkerhed kan hjælpe dig med at forblive i sikkerhed. Når du har forstået risiciene, vil du være i stand til at tage forholdsregler mod svagheder i dine enheder og netværk og adfærdsbrug.

Problemer med smarthøjtaler sikkerhed

Smarthøjtaleres sikkerhed bekymrer mange brugere, især omkring hvordan deres samtaler bliver håndteret. Generelt er en højtaler fra de tre største producenter - Amazon, Google og Apple - sikre at bruge. Men en “altid tændt” mikrofon medfører nogle risici og etiske bekymringer.

Tilfældige Smarthøjtaler optagelser

Smarthøjtaler mikrofoner er designet til altid at lytter med. På den måde kan de høre dine anmodninger på ethvert givet tidspunkt. Passiv lytning er aktiveret, medmindre mikrofonen er slået fra.

 Optagelse sker kun, hvis vække-sætningen bruges (som "OK Google" eller "Alexa.") Enheden optager for at opfange og behandle din kommando. Imidlertid er utilsigtede optagelser mulige. Andre ord kan misforstås som aktiveringsfraser, som f.eks brug af "OK boo boo" i stedet for "OK Google."

Smarthøjtaler optagelse og menneskelig gennemgang

Optagelser er den eneste gemte lyd, og de gemmes altid lokalt på enheden. De sendes imidlertid også til de tilsvarende sky-servere til behandling.

Afhængigt af dine privatlivsindstillinger kan du muligvis opleve, at dine optagelser bruges på flere måder. Faktisk ændrer mange brugere aldrig på standardindstillingerne - hvilket overlader beslutningen til producenten. Denne lagrede lyd bruges normalt til forbedring af taletjenesten, og kun en meget mindre procentdel af disse optagelser gennemgås af mennesker for at videreudvikle deres stemmegenkendelses AI. Andre anvendelser af stemmedata kan omfatte udarbejdelse af reklameprofiler på brugere.

Politikkerne omkring optagelser og deres anvendelse har ændret sig i takt med at dette nye produkt har vækket bekymring. På trods af at have revideret deres tilgang er dette fortsat en egenskab på tværs af de tre vigtigste producenter af smarthøjtalere (Amazon, Google og Apple).

Amazon Alexa Echo Dot smart speaker

Bekymringer omkring sikkerheden for smarthøjtaler

Sikkerheden for private hjem og virksomheder er i fare, hvis brugerne ikke er omhyggelige med opsætningen af deres smarthøjtaler. Så selvom sikkerhed muligvis ikke er din øjeblikkelige første tanke (når det kommer til din Amazon Alexa eller Google Home), burde det være det. Selv om det ikke er gængst i øjeblikket, er hacking og uautoriseret aflytning meget reelle trusler, når det handler om smarthøjtalere.

Hacking af Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) kan føre til flere sårbarheder i dit hjem (IoT-enheder henviser til alle “smarte” enheder, der opretter forbindelse og interaktion via internettet).

Smarthøjtalere kan bruges til at styre mange "smarte" dele af dit hjem bare ved talens brug. Når brugerne installerer smarthjems sikkerhed og andre enheder, er det starten til et let mål for hacking.

Kriminelle er begyndt at bruge IoT-søgemaskiner for at finde standardbrugernavnet og adgangskoden til alle enheder på dit hjemmenetværk. Dette inkluderer alarmenheder, din smarthøjtaler, trådløse router og endda dit køleskab - alt sammen kan være svaghedspunkter for hackere.

Når de er kompromitteret, kan dine enheder manipuleres eller inficeres til fordel for hackeren. For når de først har fået adgang, kan de få adgang til dine sikkerhedskameraer, sikre data sendt via internettet eller endda låse din hoveddør op.

Hacking og uautoriseret brug

Selvom det er mindre sandsynligt, kan cyberkriminelle bruge andre metoder til at hacke ind i dit IoT-hjem. For eksempel kan en særligt designet laserpointer være rettet mod din højtaler for at simulere en wække-sætning og aktivere optagelse. Dette præsenterer en metode, som, selvom den er kompleks, kan udføres på den anden side af gaden gennem et vindue. Tilsvarende kan en ultralydshøjtaler bruges til at opnå det samme resultat. Begge disse metoder kunne bruges til at narre en højtaler til at give en kriminel adgang til dit hjem.

Uautoriseret adgang kan også forekomme, hvis en gæst eller endda dit barn forsøger at bruge højtaleren, og uden passende sikkerhedsforanstaltninger kan en uautoriseret person også være i stand til at foretage køb gennem din smarthøjtaler - med brug af jeres penge.

Smarthøjtaler sikkerhed: Tip til begrænsning af risici

Risici for dit privatlivs sikkerhed kan afværges, hvis du sikrer dit hjemmenetværk ved hjælp af en omfattende cybersikkerhedsløsning som f.eks. Kaspersky Total Security. Selvom det i øjeblikket ikke beskytter smarthøjtalere, sikrer det beskyttelse af dine pc'er, tablets og smartphones. Derudover skal du også være opmærksom på alt, hvad der siges i nærheden af højttaleren: smarthøjtaler sikkerhed begynder med korrekt enhedsopsætning, men kan kun fungere effektivt med sikker brugsadfærd.

Smarthøjtaler tips: Grundlæggende funktioner til beskyttelse af personlige oplysninger og sikkerhed

Bliv fortrolig med dine personlige indstillinger for smarthøjtaler og sikkerhed. Undersøg enhedens app grundigt for at finde oplysninger om dine muligheder. Google, Amazon og Apple har hver især rullet deres egne indstillinger ud for at mindske sikkerhedsrisici for brugerne.

Mute mikrofonen når du ikke ønsker blive hørt. Nogle enheder har en fysisk knap, mens andre kan deaktiveres ved hjælp af stemmekommando. Dette kan forhindre fejlagtige vække-sætninger.

Slet din kommandohistorie for at slette lokal lagring og skyopbevaring af tidligere optagelser. Disse oplysninger bruges til at forstå din stemme bedre, men beskyttelsen af dit privatliv kan muligvis være mere værd, end at du af og til må gentage dig selv. Kommandoer kan slettes på de fleste tjenester enten individuelt, inden for et tidsinterval eller fuldstændigt.

Aktivér og træn din højtaler til stemmegenkendelse. Din smarthøjtaler kan genkende din unikke stemme som et fingeraftryk, der kan blokere alle uønskede brugere fra at kunne vække og bruge den.

Deaktiver personaliserede funktioner, der udtrækker følsomme oplysninger for din bekvemmeligheds skyld. Nem adgang til din kalender, kontakter og mere kan betyde, at det er lettere for alle at få adgang til disse data. Sikker praksis vil være, at du deaktiverer indstillinger, der graver dybere ned i dine personlige oplysninger.

Aktiver tofaktor-godkendelse (2FA) for at oprette en ekstra adgangskode til beskyttelse hvis nogen forsøger at bruge din enhed uden tilladelse.

Fravælg deling af data for at "forbedre" taletjenester eller "tilpasse" din oplevelse. Mange gange er disse indstillinger som standard aktiverede. Du bliver nødt til at slå disse fra for at stoppe aktiviteten.

Overvej at have forskellige netværk til dine IoT-enheder og sørg for, at disse er adskilt fra det w-fi, du bruger til dine personlige enheder (dvs. ikke IoT-enheder).

IoT smart speaker safety tips

Tilslutning af Smart Home-enheder

Vær opmærksom på at forbinde sikkerhedsenheder til stemmeassistenter. Med ethvert forbindelsespunkt introducerer du en anden potentiel svaghed i dit hjem. Smarte dørlåse, sikkerhedskameraer og alarmsystemer i hjemmet er mere tilbøjelige til at blive hacket, hvis der er internetforbindelse.

Skift standard adgangskoder. Mange IoT-produkter er tilgængelige ved hjælp af fabriksindstillede legitimationsoplysninger. Cybertyve kan nemt få fat i disse oplysninger og får adgang til dine enheder, medmindre du skifter til en brugerdefineret adgangskode. Bedste fremgangsmåder inkluderer brug af komplekse adgangskoder eller en adgangssætning. Brug ikke noget indlysende som dit navn, din fødselsdato osv., da dette vil være en sikkerhedsrisiko.

Opdater alle enheder til deres nyeste versioner. Den nyeste tilgængelige software har sikkerhedsrettelser for alle kendte risici. Dette inkluderer al firmware, operativsystemer, drivere og apps på dine enheder.

Frakobl eventuelle ubrugte enheder fra din smarthøjttaler. Ligesom med sikkerhedsenhederne betyder en kompleks IoT i dit hjem flere risici for at blive et offer for hacking. Derudover er det mere sandsynligt, at enheder, der ikke er i brug, har forældet software, hvilket øger potentielle trusler.

IoT - Trådløs netværkssikkerhed

Få cybersikkerhed i dit hjem. Den nemmeste måde at beskytte dig selv på er at have cybersikkerhed til dit/dine hjemmenetværk. Vi anbefaler Total Security til den mest omfattende beskyttelse eller Kaspersky Security Cloud til at dække flere enheder.

WPA2-kryptering skal være aktiv på din trådløse netværksforbindelse. Dette er den moderne industristandard for websikkerhed. Men den vigtige del er, at dine data krypteres, når de sendes og modtages. Hvis nogen opfanger dissee, kan de ikke låse dem op og læse dem.

Opdater din trådløse netværksadgangskode. Det er den wi-fi-kode, du indtaster for at forbinde din enhed til internettet. Hvis du har lavet en simpel kode for nemheds skyld, skal du opgradere den med det samme. Bekvemmelighed kan være farlig, hvis det efterlader dig åben for et ondsindet angreb.

Skift standard routeradgangskode. Routeren er hjertet i din internetdatastrøm, så det er uvurderligt at have en stærk routeradgangskode. Den skal være forskellig fra din wi-fi-adgangskode. Genbrug ikke adgangskoder, og gør altid hver adgangskode til en unik blanding af store og små bogstaver, tal og symboler.

Overvej et dedikeret netværk til gæster for at undgå ubeskyttet enhedsadgang. Dit trådløse netværk forbinder alle dine enheder, inklusive din smarthøjtaler. En kompromitteret enhed kan betyde et angreb på din højtaler og resten af dit hjem, private data og mere. At dirigere gæstetrafik over på et dedikeret netværk vil isolere eventuelle trusler fra dine enheder.

4 Smarthøjtaler tips for sikker brug

  1. Nævn ikke private informationer højt. Det gælder for kreditkortnumre, adgangskoder, cpr-numre eller andre data, som du ikke ønsker, at en fremmed skal have. Behandl højtaleren som en flue på væggen og vær forsigtig med, hvad du siger omkring den.
  2. Placeres så den ikke er synlig fra vinduer. Dermed undgår du at tiltrække kriminelle, der vil lave indbrud eller cyberangreb. Det kan også være en god idé at reducere risikoen for laserhackning (på trods af at disse er ret sjældne. og at det er meget usandsynlig, at de forekommer).
  3. Frakobl din højtaler, når du ikke er hjemme. Helt ærligt, hvis højtaleren ikke bruges (på grund af, at ingen er i nærheden) - bør højtaleren være slukket. Ved at gøre dette fjerner du en potentiel risiko for din sikkerhed i hjemmet, og dette er sandsynligvis en af de mest oversete muligheder for at sikre dig, at du forbliver sikker.
  4. Brug altid en adgangskodemanager til alle de unikke enhedsadgangskoder, du har oprettet. Godt beskyttede adgangskoder kan være en beskyttelse mod bagindgangen til din smarthøjtaler. Hvorfor udsætte dig selv for alle mulige risici? Beskyt dine adgangskoder i dag, Begynd at bruge Kaspersky Password Manager.

Relaterede artikler:

Hvem opretter malware?

Hvad skal du gøre, hvis din identitet stjæles

Hvad gør du, hvis din e-mailkonto er blevet hacket

Hvad er computervandalisme?

Er smarthøjtalere sikre?

Er IoT smarthøjtalere sikre? Lær hvordan du kan beskytte dit hjem og privatliv med disse sikkerhedstips til smarthøjtalere.
Kaspersky Logo