Gå til hovedindhold

En almindelig misforståelse er, at Mac-computere ikke får virus, men det er ikke sandt. MacBook, iMac og Mac Mini kan alle blive inficeret af virus og malware, og hackere kan også angribe dem. Læs videre for at finde ud af, hvor sårbare MacBooks er over for virus, tegn på, at du kan være inficeret, og hvordan du er på forkant med onlinetrusler.

Hvor sårbare er MacBooks over for virus?

Traditionelt har Mac-computere været mindre sårbare end Windows-computere. Det skyldes primært, at cyberkriminelle har fokuseret de fleste af deres bestræbelser på at skabe malware til Windows-maskiner, da disse udgør hovedparten af markedet og derfor giver flere muligheder. Men efterhånden som Macs markedsandel stiger, fokuserer cyberkriminelle i stigende grad deres indsats på at ramme Apples produkter.

Mange bruger udtrykket "virus" som et samlet begreb for alle typer malware. De fleste digitale trusler har tendens til at være forskellige typer malware, hvilket helt sikkert kan påvirke Mac-computere. Konsekvenserne af malware er altid ubehagelige og spænder fra at se irriterende pop op-annoncer, til at dine filer tages som gidsel for »løsepenge«. Hvis malwaren rammer, findes der måder, hvorpå macOS-operativsystemet kan forhindre, at den spredes, men Mac-brugere er stadig sårbare for onlinetrusler, herunder spam og phishing-e-mails, sårbarheder i browseren og identitetstyveri.

Har Mac-computere indbygget antivirus?

Mac-computere har indbyggede sikkerhedsforanstaltninger, f.eks. en firewall, der blokerer onlineangreb, men de leveres ikke med antivirussoftware i almindelig forstand. Apple har dog flere antimalwarefunktioner, herunder:

  • XProtect – Apple har alle de kendte malwaredefinitioner i sin XProtect-fil, som befinder sig på din Mac-computer, og hver gang du downloader et nyt program, kontrollerer denne fil, at ingen af disse definitioner er til stede.
  • Malware Removal Tool – Apple inkluderer MRT (Malware Removal Tool) i macOS for automatisk at fjerne malware, der er trængt ind i dine systemfiler. Du behøver ikke at gøre noget for at bruge MRT, da den automatisk vil fjerne malware i baggrunden, når XProtect registrerer en ny trussel.
  • Gatekeeper – Apples Gatekeeper-software blokerer apps, der er oprettet af malwareudviklere, og kontrollerer, at apps ikke er blevet manipuleret med.
  • Apples sikkerhed og privatliv – For eksempel bør macOS ikke tillade installation af tredjepartssoftware, medmindre det er fra App Store eller identificerede udviklere, i henhold til sikkerheds- og privatlivsindstillingerne, som du kan få adgang til i Systemindstillinger > Sikkerhed og privatliv > Generelt. Hvis du installerer noget fra en ukendt udvikler, vil Apple advare dig om at kontrollere dets ægthed.
  • Sandboksprogrammer – I stedet for, at apps har fuld adgang til dine brugerdata, har Mac-computere programmer i en virtuel sandkasse. Det betyder, at de kun får adgang til den minimale mængde data, der kræves for at udføre deres funktioner, og at de ikke har adgang til andre apps, operativsystemet eller kritiske indstillinger. Dette gør dem mindre sårbare over for angreb.

Apple tager sikkerhed alvorligt – så meget, at de tilbyder en Security Bounty, som lover at betale op til 1 million dollars til alle, der kan finde kritiske fejl med Apples sikkerhedssystemer. På trods af disse beskyttelser føler nogle Mac-brugere sig dog mere sikre ved at bruge antivirussoftware til Mac som giver ekstra sikkerhed.

Hvilke online trusler kan påvirke Mac-computere?

De typer malware, der truer Mac-computere, ligner dem, der påvirker Windows-maskiner. De omfatter:

Virus

En virus er et ondsindet softwareprogram, der er indlæst på en brugers computer uden brugerens viden om, at der udføres ondsindede handlinger. Det kan replikere sig selv og flytte ind i andre programmer eller filer og samtidig inficere dem. På macOS kan virus f.eks. være skjult i Word-dokumentfiler. Disse trusler kan aktiveres, når du aktiverer makroer. 

Ransomware

Dette indebærer, at hackere overtager personlige eller potentielt værdifulde filer og kræver betaling i bytte for dekryptering eller frigivelse af filerne.

Adware

Denne type malware overtager din computer og bombarderer den med mange annoncer og pop op-vinduer, der kan skade din enhed, spore dig og sænke din enheds ydeevne. 

Trojanere

Trojanske heste er en type malware, der narrer dig til at downloade og installere dem, fordi malwaren forklæder sig som noget andet. Som Mac-ejer kan du blive offer for et phishing-svindelnummer, der forsøger at overbevise dig om at installere falsk MacDefender-, MacProtector- eller MacSecurity-software.

Rootkits

Et rootkit er en type malware, som er designet til at skjule ondsindet aktivitet på en målenhed. For eksempel kan den skjule processer fra overvågningsværktøjer ved at opsnappe systemopkald, så brugeren forbliver uvidende om disse processer.

Spyware

Spyware er et computerprogram, som hackere kan bruge til at udspionere dig og i al hemmelighed følge dine onlineaktiviteter. Det arbejder stille og roligt i baggrunden og deler de overvågede data med virussens ophavsmænd.

Cryptomining-malware

Cryptomining-malware refererer til en type malware, der bruger din Macs computerkraft til at mine kryptovalutaer for angriberen. Denne proces er nogle gange også kendt som cryptojacking. Nogle kryptominere vil også trænge ind i dine browsercookies for at forsøge at stjæle indholdet af dine krypto-tegnebøger, hvis du har nogen.  

Phishing

Phishing er en form for social engineering, som involverer at cyberkriminelle efterligner en kendt enhed eller tæt forbindelse for at narre dig til at afsløre følsomme personlige oplysninger, der kan bruges til identitetsbedrageri eller økonomisk tyveri.

PUP'er(Potentially Unwanted Programs) optræder normalt i en pakke sammen med anden software, du downloader. Gratis browsertilføjelser eller plug-ins kan gøre det muligt for browsere at afspille videoer, musik eller spil ved hjælp af Java. Ikke alle plug-ins og tilføjelsesprogrammer er sikre, og nogle kan indeholde skadelig malware eller virusser. Konsekvenserne af at installere usikre plug-ins eller tilføjelsesprogrammer kan omfatte identitetstyveri, tab af data og økonomisk tab.

Can Macs get viruses

Hvordan du kan se, om din Mac-computer har en virus

Hvis din MacBook er blevet inficeret med virus eller malware, er der nogle tegn, du skal holde øje med:

Langsommere ydeevne:

Hvis din enhed eller specifikke apps er begyndt at fungere langsomt, kan det være tegn på problemer. Det kunne tyde på, at din Mac er blevet en del af et botnet, så den potentielt kan deltage i et DDoS angreb eller bruges til cryptojacking. Denne ekstra aktivitet sinker din computer.

Uforklarede nye apps eller værktøjer:

Hvis du bemærker nye apps, filer eller værktøjer, der er blevet downloadet uden din tilladelse, kan det være tegn på, at potentiel malware er på spil. Hold også øje med uventede ændringer af indstillinger, f.eks. en ny startside.

Talrige annoncer og pop op-vinduer:

Adware fører til en spredning af annoncer og pop op-vinduer, selv når du ikke er online. Hvis du bemærker en forøgelse af disse, er det muligvis et tegn på infektion.

Reduceret lagerplads:

Hvis malware har downloadet og installeret sig selv på din enhed uden din tilladelse, optager disse uønskede programmer lagerplads. Det betyder, at den plads, der er tilgængelig for programmer eller apps, der er tillid til, reduceres. Hvis du bemærker et pludseligt fald i lagerpladsen, kan det være et tegn på, at din enhed er blevet kompromitteret.

Din Mac-computer overophedes:

Når din computer overophedes, er det normalt et tegn på, at mange programmer arbejder i baggrunden. Hvis dette sker, mens du bare surfer eller chatter med venner, kan det betyde, at malware arbejder i det skjulte på din computer.

Mærkelig adfærd: 

Hvis du bliver omdirigeret til spamlignende websteder, eller hvis din Mac-computer ofte går ned eller fryser, kan årsagen være virus eller anden malware. Enkeltvis er disse tegn ikke nødvendigvis alvorlige. For eksempel kan langsom ydeevne skyldes en overbelastet Mac, så det er en god idé at fjerne uønskede filer for at se, om det gør din Mac hurtigere.

Tips til beskyttelse af Mac-computere

Svaret på "Kan Macs få virus?" og "Kan Mac-computere hente malware?" er desværre ja, det kan de godt. Apple gør et godt stykke arbejde med at beskytte mod almindelige sikkerhedstrusler, men meget målrettede cyberkriminelle kan stadig inficere Apple-enheder. Her er nogle tip til bedste praksis for at hjælpe med at holde din Macbook sikker:

Download kun apps fra officielle kilder

Som standard er din Mac-computers sikkerheds- og privatlivspræferencer indstillet til at tillade apps fra App Store og identificerede udviklere. Hvis du ønsker yderligere sikkerhed, kan du vælge kun at tillade apps fra App Store. For at gøre dette skal du gå til Systemindstillinger og derefter klikke på Sikkerhed og anonymitet og derefter Generelt. Klik på låseikonet, og indtast din adgangskode for at foretage ændringer. Vælg App Store under overskriften "Tillad apps downloadet fra".

Hold dit operativsystem og installerede software opdateret

Mac-computere er allerede konfigureret automatisk til at søge efter softwareopdateringer og sende en meddelelse til dig, når der er tilgængelige opdateringer. Et vigtigt aspekt ved at undgå virus og andre problemer er at downloade og installere disse opdateringer hurtigt, da de indeholder de nyeste sikkerhedsfunktioner.

Brug et VPN, når du opretter forbindelse til offentlige eller upålidelige wi-fi-netværk

En VPN forklæder din oprindelige IP-adresse og erstatter den med en IP-adresse på et helt andet sted. Det betyder, at hackere og websteder ikke kan spore din forbindelse og finde din nøjagtige placering, hvilket gør dig delvist anonym online. VPN'er krypterer også dine browserdata, så selv hvis hackere kunne udspionere dig, ville de ikke kunne se, hvad du laver.

Hold firewall'en aktiveret

Dette sikrer, at dine onlineaktiviteter er krypteret og ikke ses af potentielle onlineangribere.

Opbevar sikkerhedskopier af vigtige data

Den nemmeste måde at sikkerhedskopiere data på er ved at indstille Time Machine, som automatisk sikkerhedskopierer alle oplysninger på din Mac hver dag. Apple har en vejledning om, hvordan du gør dette her.

Undgå fysisk tyveri eller tab

Mac-computere kan, ligesom pc'er, blive væk eller blive stjålet. Ud over at sikkerhedskopiere dine data skal du sørge for, at din Mac-computer er beskyttet med en adgangskode, at den opbevares på et sikkert sted, og at den er konfigureret med Find min Mac.

Ignorer ikke Gatekeepers advarsler

macOS inkluderer en teknologi ved navn Gatekeeper, designet til at sikre, at kun pålidelig software kører på din Mac-computer. Vær opmærksom på advarsler fra Gatekeeper, da de hjælper med at minimere risikoen for utilsigtet at downloade malware.

Udvis forsigtighed, når det kommer til browser-plug-ins og tilføjelser

Tjek alle installationsklienter for bundtede elementer ved at fravælge standardopsætningsindstillingen og vælge brugerdefineret tilstand i stedet.

Behandl e-mails og downloads med forsigtighed

Undgå at åbne spam-e-mails og ukendte vedhæftede filer for at undgå at blive offer for et phishing-angreb. Undgå at downloade filer med en tvivlsom kilde.

Overvej at benytte en annonceblokering

Annonceblokering blokerer eller ændrer onlineannoncering i en browser eller et program. Dette kan gøres ved hjælp af browserudvidelser eller andre metoder.

Undgå at klikke på pop op-vinduer eller virusadvarsler

Mange af disse vinduer er svindel og designet til at narre brugere til at tro, at de allerede har fået en virus. Hvis du klikker på linket, der fortæller siger at du skal downloade softwaren for at "kurere" virussen, åbner det faktisk døren for et cyberangreb.

Har jeg brug for antivirus til min Mac-computer?

Selvom din MacBook har en indbygget antivirusbeskyttelse, og det altid er en god idé at praktisere cyberhygiejne, vil brug af antivirussoftware til Mac-computere give det bedste forsvar mod onlinetrusler.

Apples sikkerhedssoftware er god, men den er ikke ufejlbarlig. For eksempel identificerer XProtect ikke så mange typer potentiel malware som tredjeparts-antivirussoftware, og potentielle huller i dets bibliotek af skadelige programmer kan efterlade brugere eksponerede. Softwaren er afhængig af, at Apple identificerer og mærker virusser og malware, men da Apple ikke er et dedikeret sikkerhedsfirma, holder det ikke nødvendigvis styr på så mange trusler, som en tredjepartsudbyder ville.

Da hackere forsøger at udnytte macOS's indbyggede sikkerhedsfunktioner, kan du give din MacBook et ekstra lag af sikkerhed ved at bruge antivirussoftware til Mac. Dette vil hjælpe med at holde din MacBook virus- og malware-fri. Uden yderligere beskyttelse kan Mac-brugere uforvarende videregive Windows-trusler til deres venner og familie, der bruger pc'er.

Hvad skal du søge efter i en Mac-antivirus

Her er nogle nøglefunktioner, du skal være søge efter inden for Mac-antivirussoftware:

Omfattende, lagdelt beskyttelse:

Dit antivirusprogram skal være i stand til at opdage alle trusler mod din Mac-computer i realtid. Dette bør omfatte regelmæssige, automatiske scanninger for at søge på dit system efter virusser og malware, samt automatiske scanninger for downloadede filer. Målet bør være at proaktivt identificere farlige trusler, før de inficerer din Mac-computer.

En opdateret database over trusler. 

For at beskytte dit system bør antivirussoftwaren trække på et konstant opdateret bibliotek af virusser, malware, adware og potentielt uønskede programmer (PUP'er).  

Grundig eliminering af trusler. 

Antivirussoftwaren bør være i stand til at sætte alle trusler mod dit system i karantæne og eliminere dem, når de er opdaget, uanset trusselsniveauet.  

Kaspersky Internet Security til Mac er en antivirus til Mac-computere, som beskytter mod en række onlineangreb – inklusive de nyeste trusler – og beskytter dit privatliv og dine personlige oplysninger.

Relaterede artikler

Kan MacBooks få virus? Har Mac-computere brug for antivirus?

Det er en myte, at Mac-computere ikke får virus. Apple tilbyder indbyggede sikkerhedsfunktioner, men du kan øge onlinesikkerheden med antivirussoftware til Mac.
Kaspersky Logo